Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rozpočet: Zeman ve Sněmovně hledal Babiše, poslanci po hádkách návrh schválili

Aktualizováno -
23. října 2019
20:00
Autor: Jakub Veinlich, Nikola Forejtová, kal - 
23. října 2019
08:30

Hlavním bodem středečního jednání Sněmovny bylo první čtení návrhu zákona o státním rozpočtu. Ten počítá se schodkem 40 miliard a jeho hlavní obhájkyní je ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), na kterou si smršť výhrad nachystala opozice. Schillerovou přišel podpořit prezident Miloš Zeman, projev zvládl za 13 minut. Před odjezdem řekl, že ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral zveřejní ve čtvrtek kompletní zprávu o jeho zdraví. V osm večer poslanci návrh schválili.

Video  Zeman podpořil rozpočet. Prezident ve Sněmovně šel ale ztěžka  - abl
Video se připravuje ...

Státní rozpočet 2020
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
20:03
23. 10. 2019

Tímto se s přenosem o jednání o státním rozpočtu loučíme. 

19:54
23. 10. 2019
!

Poslanecká sněmovna hlasy ANO, ČSSD a KSČM schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Schodek má být stejně jako letos 40 miliard korun.

19:32
23. 10. 2019

Došlo i na evergreen české politické scény. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura a předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik se střídají u řečnického pultu v debatě o zaměňování Komunistické strany Československa a současné Komunistické strany Čech a Moravy.

Kováčik (KSČM) obvinil Stanjuru, že ve svém výstupu před poslanci použil opakovaně výraz „KSČ“, přičemž měl na mysli současnou KSČM a požadoval omluvu.

Zbyněk Stanjura (ODS) odpověděl, že pro omluvu nevidí důvod a v nadsázce požádal autora stenozápisu, aby v jeho projevu zkratku označující „tu stejnou komunistickou stranu“ upravil a doplnil k ní Kováčikem požadované „M“.

19:14
23. 10. 2019

„Nakonec když si to vezmete, tak je to fakt komická situace. Když komunisté chtějí nižší deficit než hnutí ANO, které se kdysi prohlašovalo za pravicové. To jste to dopracovali,“ vysmál se vládě během svého projevu předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

18:50
23. 10. 2019

„Kdybych měl shrnout tento vládou předkládaný rozpočet, je to rozpočet nudný, šedivý, bez nápadu a bez ambicí a jasně stanovených priorit. A to z toho důvodu, že tato vláda je bez ambicí a ochoty dělat nepopulární věci a stavět rozpočet pro budoucnost. Tento rozpočet je spíše trest pro naše děti a naše rodiny,“ opřel se ostře před poslanci do vládního návrhu rozpočtu místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

18:32
23. 10. 2019

Člen ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny a poslanec za TOP 09 Dominik Feri u řečnického pultu vyjádřil svou připomínku, aby se v návrhu rozpočtu ministerstva spravedlnosti počítalo s nárůstem platů nejen soudců, ale i dalších nesoudcovských administrativních profesí, jako je například zapisovatelka.

Podle Feriho absence těchto pracovníků při justičních jednáních brzdí rychlost, s jakou soudy pracují, na což doplácí všechny zúčastněné strany.

18:19
23. 10. 2019

Místopředseda ODS a poslanec Martin Baxa komentoval část návrhu rozpočtu ministerstva kultury o financování kultury v regionech.

U řečnického pultu zkritizoval částku pro regionální kulturní instituce a stále profesionální symfonické orchestry. Podle něj je plánovaná částka 130 milionů korun o 30 procent nižší než v tomto roce a její výše je v přímém rozporu s vyjádřeními ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

18:08
23. 10. 2019

Téma problémů s vydáváním sociálních dávek otevřel místopředseda sněmovny a předseda SPD Tomio Okamura.

Úřad ombudsmanky tvrdě šikanuje sociální odbory ve městech, kde mají problémy s vyloučenými lokalitami a nepřizpůsobivými. Přiznává jim čerpání dávek, byť sociální odbory magistrátů mají plně zdokladováno, proč dávky nepřiznat,“ tvrdí Okamura.

17:33
23. 10. 2019

Poslanci se předhánějí v tom, kdo zná jaké dílo Milana Kundery. Přidal se i ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Podporu státního rozpočtu od prezidenta Miloše Zemana označil za podporu politického, nikoli ekonomického charakteru. Připomněl, že Zeman kritizoval někdejšího premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) za to, že předkládal rozpočet v době růstu s deficitem.  

„Prezident nejenže nekritizuje vládu Andreje Babiše a ministryně financí, ale ještě ji za připravený rozpočet chválí,“ kritizoval Skopeček Zemanovo vystoupení ve Sněmovně. „Ale jak sám prezident říká: Jen blbec nemění názory,“ dodal místopředseda poslaneckého klubu ODS Skopeček.

Předkládaný rozpočet považuje Skopeček za špatný, a to nejen kvůli plánovanému schodku 40 miliard korun. „Přitom má mít vláda o 113 milard korun víc a neumí z toho ušetřit ani korunu navíc,“ dodal. 

17:21
23. 10. 2019

„Rozpočet České republiky je velký kompromis,“ řekl za ČSSD její první místopředsedseda a poslanec Roman Onderka. Sociální demokraté podle něj ale budou také pročítat pozměňovací návrhy k rozpočtu a případně je podpoří. „Sám má připravený pozměňovací návrh, který se týká dofinancování sociálních služeb,“ varoval ministryni financí Alenu Schillerovou.   

17:07
23. 10. 2019

Komunista Dolejš je pro to, aby se zrušila superhrubá mzda. „Trochu mě děsí to, že by to stálo náš rozpočet 35 miliard korun,“ dodal. Piráti kritizují enormní zdanění práce v České republice.

Schillerová mezi komunisty: S Babišem jednali v centrále KSČM o rozpočtu, na tiskovce usedla vedle Filipa jen vicepremiérka
17:03
23. 10. 2019

Přímo v jednacím sále ze své lavice sledují projednávání státního rozpočtu jen 4 ministři. Vedle ministryně financí Aleny Schillerové pak šéf dopravy Vladimír Kremlík, ministr školtví Robert Plaga a čerstvý ženáč, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Žádný zástupce ČSSD v lavici není. 

U řečnického pultu je zástupce KSČM Jiří Dolejš. Komunisté jsou nakonec připraveni rozpočet na příští rok podpořit. 

 

16:31
23. 10. 2019
!

Poslanci si dnes schůzi protáhnou. 

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka navrhnul, aby Sněmovna mohla jednat a hlasovat o návrzích zákonů i po 19. hodině. Návrh zazněl za vládní kluby - tedy sociální demokraty a hnutí ANO. 

102 poslanců bylo při hlasování pro, 14 proti. Návrh prošel. 

Video  
Video se připravuje ...
16:25
23. 10. 2019

Po Pirátech a TOP 09 bude navrhovat vrátit vládě státní rozpočet na příští rok k přepracování také uskupení Trikolora Václava Klause mladšího. Výdaje chce snížit o 40 miliard korun, saldo o 20 miliard.

Trikolora chce prý snížit daně živnostníkům i firmám. Vláda jde podle Klause mladšího opačným směrem. 

16:00
23. 10. 2019

Opozice považuje rozpočet za nevyrovnaný. Reakce na dosavadní návrh dávají poslanci veřejně i na své sociální sítě. 

15:28
23. 10. 2019

„Stát neplatí za vše, co si od krajů a obcí objednává. Myslím, že by se to mělo napravit,“ apeloval na ministry vládní poslanec za ČSSD Václav Votava, který nastoupil do Sněmovny po bývalém ministrovi vnitra Milanu Chovancovi.

14:52
23. 10. 2019

Obědová pauza ve Sněmovně skončila. Poslanci se vrátili k projednávání návrhu státniho rozpočtu na příští rok. Dnes by měli hlasovat o plánovaných příjmech a výdajích včech navrhovaného schodku 40 miliard korun. 

„Investice jsou pro vládu sprostým slovem. Vláda na první pohled vystupuje líbivě, ohromně se nám daří. Přitom vláda ví, jaké limity má jejich populistická politika. Peníze do rozpočtu hledá, kde se dá. Zvyšují se daně, zvedají se poplatky,” kritizovala  návhr rozpočtu místopředsekdyně STAN Věra Kovářová.

13:00
23. 10. 2019

Přesně ve 13 hodin poslanci projednávání státního rozpočtu na rok 2020 přerušili a vyrazili na oběd. 

Jestě před tím vystoupili předsedové menších opozičních stran a hnutí. Vít Rakušan (STAN) vládě připomněl, že slibovala větší efektivitu státu, nic z toho ale podle bývalého starosty Kolíka nepříšlo. 

„Vláda Andreje Babiše slibovala, že zajistí lepší fungování státu. Fakta jsou ale taková, že stát nefunguje jednoduše, nepomáhá lidem a je stále složitější a složitější. Rozhodně to není stát, který Andrej Babiš sliboval,” kritizoval Rakušan.

Předseda lidovců Marek Výborný pak vládě vpálil, že projídá budoucnost ČR a zadělává si na obrovský problém. 

12:58
23. 10. 2019

Ministryně financí Alena Schillerová si vystoupení prezidenta Zemana ve Sněmovně pochvalovala. Prezident podle jejích slov vychází z dobrého expertního posouzení. Jeho projev Schillerová ocenila na sociální síti. 

12:43
23. 10. 2019

„Vy byste měl mlčet o rozpočtu,“ pustil se do Kalouska ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Vystoupení šéfa poslanců TOP 09 označil za zmatené. „Vy jste v roce 2011 poslal Českou republiku do recese. Nesmyslně a zbytečně, nutili jste lidi utahovat opasky,“ rozčiloval se Zaorálek.  

„Způsobil jste této republice neštěstí. Nechápu, že si vůbec dovolíte vystupovat. Vůbec byste neměl vystupovat k rozpočtu,“ rozohnil se ministr kultury.

12:32
23. 10. 2019

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vystupuje ve Sněmovně s poměrně dlouhým a věcným projevem. V úvodu řekl, že by mu snad ani nevadil připravený deficit, ale vláda podle něj nemyslí na budoucnost. Když přijde ekonomická krize, nebude za ni prý vinit vládu. „Budu ji vinit, že snížila odolnost vůči krizi,“.

Kalousek proto navrhuje Sněmovně přijmout usnesení, kterým by vrátila vládě rozpočet k přepracování. Kalousek chce například snížit výdaje o 20 miliard a saldo snížit o 20 miliard.„Pokud by to byla vláda ochotna přijmout a přepracovat, bude to pořád špatný rozpočet, ale v takovém případě jsme připraveni o něm vyjednávat,“ dodal Kalousek.  

Miloslav Kalousek (TOP 09) během jednání o ústavní žalobě na prezidenta Miloše Zemana (26.09.2019)
12:07
23. 10. 2019

Ve Sněmovně se strhla přestřelka mezi šéfem SPD Tomiem Okamurou a předsedou poslanců ČSSD Janem Chvojkou. 

Okamura kritizoval sociální demokraty za hospodaření státu, Chvojka zase zmínil Okamurovy problémy při financování jeho politických uskupení. Okamura Chvojku vyzval, ať tedy na něj podá trestní oznámení.  

11:50
23. 10. 2019

Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek si podobně jako další všiml, že měl letos prezident svůj projev kratší než v předchozích letech, ale ocenil, že i tentokrát mluvil z hlavy. „Očekával jsem, že se mnohem víc zaměří na případné zpomalování ekonomiky a nástrojů, které by bylo vhodné použít,“ ohodnotil projev Bartošek.

Zároveň ale podle svých slov oceňuje, jak prezident komentoval otázku energetické budoucnosti ČR. Stejně tak Bartošek souhlasí se Zemanem v tom, že chce rušit daňové výjimky. Jak o tom mluvil Zeman také na konci září v pořadu S prezidentem v Lánech pro Blesk Zprávy. „Určitě cesta správným směrem je tehdy, když zjednodušíme daňový systém. Myslím, že s tím lze souhlasit,“ podpořil prezidenta Bartošek. Slevy na poplatníka nebo na děti by ale v rámci prorodinné politiky nerušil.

Jan Bartošek jako jediný obhajoval post místopředsedy strany a ve vedení lidovců zůstal dál.
11:47
23. 10. 2019

„Oceňuji, že se tentokrát prezident vyhnul osobním výpadům. Projev byl věcný a byl o mnoho kratší než v předchozích letech a věnoval se skutečně rozpočtu bez odbočování,“ uvedl pro Blesk Zprávy předseda STAN Vít Rakušan.

Rakušan dodal, že s prezidentem v řadě argumentů i souhlasil. Především pak v počtu státních úředníků, které by se podle hlavy státu měly snižovat. „Domníváme se ale, že jeho pohled na energetickou koncepci státu je zjednodušující, jsme v jiné pozici než Německo. Nemůžeme si dovolit přejít jen na jadernou elektřinu. Na druhou stranu, postupný příklon, aby část uhelných elektráren ničící prostředí nahrazovala jinými zdroji, tak ten považujeme za pozitivní,“ doplnil.

11:30
23. 10. 2019

„Návrh rozpočtu by měl být podle SPD přebytkový, nebo vyrovnaný. Vadí nám financování nepovedené inkluze ve školství,“ kritizoval návrh rozpočetu ve Sněmovně šéf SPD Tomio Okamura. Jeho hnutí prý nesouhlasí ani s financováním státních neziskových organizací, nebo vojenských zahraničních misí.   

Tomio Okamura (SPD) během páteční schůze plné průtahů sklidil i posměch za "zmatečnost" (18.10.2019)

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zada ( 24. října 2019 08:36 )

Vážení mohli byste už přestat posuzovat Zemanovo zdraví, Havel byl ve funkci nemocný až až, a byli jste ticho.(Havel se taky funkce nevzdal byť věděl že je to konečná..) Každý máme zdraví jedno. To neznamená, že když se někdo dožije 96 let, takže se musí dožít každý. Nemoci nechodíáíá po horách, ale po lidech. Co je mi platné zdraví, když "ztratím" mozek a nevím ani kdo jsem a kde jsem. Sami nevíme jak skončíme. A že každý má svíci nějakou je všdm jasné. Jsou ti, kteří se nedožijí ani 50 a nekouřili nepili a cvičili a jedli zdravě. Takže si nechte soudy a bu´dme rádi jak to je. Přej a bude ti přáno...A jinak - i nemocný člověk rád pracuje a má rád život, nebo vy snad ne?

villon ( 23. října 2019 20:22 )

Bech.er šel na tu rekondici protože chce být fit až bude dávat vyznamenání Carlosovy Gottovy kteryho osobně pozval na hrad

murQ ( 23. října 2019 20:20 )

villon ( 23. října 2019 20:13 )

Bech.er poslal Bureše do Japonska a pak ho hledal v Praze. Docela hustý, twl A pak prej hledal předsedu kterej stál hned vedle něj

murQ ( 23. října 2019 20:06 )

Dokonce se vyjádřil že ho tam sám Zeman vyslal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa