Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fraška ve Sněmovně: Okamurovi se smáli, do Schillerové šili za špínu i růžové šaty

Autor: ČTK, simao - 
18. října 2019
13:53

Sešli se v devět hodin, aby se až do jedné hodiny odpolední nedokázali domluvit na programu schůze. Pátek ve Sněmovně tak byl fraškou plnou průtahů, zbytečných slov a bizarních situací. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) čekala na projednání daňového balíčku, ke kterému se poslanci dostali až ve 13:15. Bez reálné šance o něm hlasovat. Šéfa Babišových poslanců Jaroslava Faltýnka (ANO) proto štvaly obstrukce.

Daňový balíček by se ve Sněmovně měl znovu řešit příští týden. Mimořádná schůze Sněmovny ke schvalování vládního daňového balíčku i zvýšení rodičovského příspěvku začne v pátek 25. října ráno, informoval sněmovní web. Schůzi svolal místopředseda dolní komory Vojtěch Filip (KSČM) z podnětu skupiny poslanců ANO, ČSSD a KSČM.

Dnes se schvalování daňových změn, které zahrnují zejména zvýšení spotřební daně z lihu a tabákových výrobků, a s nimiž počítá i návrh státního rozpočtu na příští rok, postupem části opozice značně oddálilo. Poslanci se sice sešli v 9:00, ale kvůli připomínkám a návrhům k programu schůze se k balíčku dostali až ve 13:15. K hlasování se nedostali.

Alena Schillerová se během ostudného pátku plného průtahů dočkala projednání daňového balíčku až na poslední chvíli. (18. 10. 2019) Alena Schillerová se během ostudného pátku plného průtahů dočkala projednání daňového balíčku až na poslední chvíli. (18. 10. 2019) | ČTK

Poslanci z řad ODS, KDU-ČSL a STAN totiž od začátku jednacího dne navrhovali desítky změn programu a své požadavky obsáhle zdůvodňovali.

V kuloárech se proto bez obalu mluvilo o obstrukční taktice, které nemusel přihlížet premiér Andrej Babiš (ANO), toho času pobývající na summitu v Bruselu, ve vládní lavici však trpěla vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Fiala: Vysávání peněz poplatníků

Předseda ODS Petr Fiala ve vystoupení v bloku změn programu schůze uvedl, že daňový balíček vysává peníze daňových poplatníků, aby kabinet zalátal díry v rozpočtu. Označil to za nepřijatelné.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek (ANO) a místopředseda Sněmovny a šéf ODS Petr Fiala (18. 10. 2019) Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek (ANO) a místopředseda Sněmovny a šéf ODS Petr Fiala (18. 10. 2019) | ČTK

Koalice podle informací ČTK předpokládá, že mimořádná schůze by mohla pokračovat i v listopadu vždy ve středu a v pátek, dokud nebude daňový balíček a zvýšení rodičovské z nynějších 220 000 korun na 300 000 korun schváleno. O projednání rodičovské stála ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) již od úterka, ale nedočkala se.

Faltýnek zuřil: Klasická obstrukce

„Je to klasická obstrukce opozice, zejména ODS, která nechce projednávat zákony pro naše občany,“ čertil se v reakci pro Blesk Zprávy šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Když se konečně Schillerová dostala ke slovu, uvedla na adresu balíčku, že jde o zákon v souvislosti se zvyšováním příjmu veřejných rozpočtů a omezením škodlivostí, které jsou spojeny se závislostmi na hazardu či alkoholu.

Po jednání Sněmovny pak uvedla: „Děláme to pro lidi, ve srovnání s tím, co daňový balíček přinese do rozpočtu a kolik stát vydá, je to kapka v moři. V roce 2020 by měl balíček přinést do rozpočtu kolem 8 miliard, celkově i s dalšími lety až 16 miliard.“

Na stole stále zprávy o ČT za rok 2016

Páteční jednání ve Sněmovně skončilo po druhé hodině odpolední, kdy se poslanci rozjeli na víkendy. S nesplněnými úkoly tlačenými nadále před sebou.

Pirát Tomáš Martínek upozorňoval v průběhu vleklé debaty také na to, že ve čtvrtek Sněmovna opět nestihla program výroční zprávy o ČT za rok 2016. „Včera jsme nestihli doprojednat výroční zprávy České televize za rok 2016. Myslím, že to je škoda už jenom proto, že v rozpravě byl přihlášen poslední řečník. Stejně tak asi není důstojné, aby měla Sněmovna stále na pořadu schůze zprávy ještě z roku 2016,“ upozorňoval.

V případě, že by zprávy nadvakrát nebyly schváleny, přišel by pád Rady ČT a s tím i generálního ředitele Petra Dvořáka, který čelil ve čtvrtek těžké kritice. „Zprávy ČT za roky 2016 a 2017 budou projednány příští čtvrtek a já jsem pro jejich schválení,“ poznamenal k tomu při dotazu Blesk Zpráv Faltýnek. 

Žádný zmatek tu nemáme, tvrdil Okamura. Smáli se mu

Těžké chvíle však zažívali všichni, co sledovali páteční chaotické dění a průtahy ve Sněmovně. „Prosím vás, my tady žádný zmatek nemáme, my to máme sesumírováno,“ bránil se místopředseda Sněmovny SPD Tomio Okamura na výtku šéfa KDU-ČSL Marka Výborného, že je páteční dění poněkud zmatečné.

Je evidentní, že tady v tom je výrazná zmatečnost. Dejte, prosím, pět nebo deset minut pauzu ve váš prospěch, mně je líto vás. A vemte si ty papíry, které máte, plus ty navrhovatele a dohodněte se,“ rýpl si Výborný. Okamura kroutil hlavou, sklidil však jen posměch z poslaneckých lavic.

Tomio Okamura (SPD) během páteční schůze plné průtahů sklidil i posměch za "zmatečnost". (18. 10. 2019) Tomio Okamura (SPD) během páteční schůze plné průtahů sklidil i posměch za "zmatečnost". (18. 10. 2019) | ČTK

Padesátka hlasování u daňového balíčku

Samotné schvalování daňového balíčku bude znamenat rozhodování o pěti desítkách pozměňovacích návrhů, a tedy téměř pět desítek hlasování. Některé navrhované úpravy se překrývají. Zvýšení rodičovské podporuje na rozdíl od daňových změn i opozice.

Daňový balíček především zvyšuje spotřební daně z tabákových výrobků a z lihu - zvýší tedy ceny cigaret i tvrdého alkoholu. Vláda uvádí, že hlavním motivem je ochrana občanů před negativními účinky dopadů těchto látek. Opozice ale tvrdí, že vládě jde jen o zvyšování příjmů státního rozpočtu, protože jiné daně na oplátku nesnižuje.

„Balíček projde, máme podporu poslanců a nyní se jen hraje o to, jestli to bude účinné k 1. lednu,“ poznamenala před odchodem ze Sněmovny Schillerová.

Jednání ve Sněmovně provázely průtahy kolem programu a obstrukce opozice. (18. 10. 2019) Jednání ve Sněmovně provázely průtahy kolem programu a obstrukce opozice. (18. 10. 2019) | ČTK

Balíček také zvyšuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí na 2000 korun z nynější tisícikoruny, mění zdanění hazardu a zdaňuje plyn pro vytápění v domovních kotelnách. Zřejmě nejspornějším bodem je ale navrhované zdanění technických rezerv pojišťoven. Nově by měly být daňově uznatelné jen rezervy do výše stanovené evropskou směrnicí Solvency II. Česká asociace pojišťoven to odmítá a již dříve vyzvala poslance, aby tuto změnu odmítla.

Pekarová Adamová: Jde o legální korupci občanů

„Konzumace návykových látek má nejen negativní účinky na zdraví české populace, ale představuje i vysokou ekonomickou zátěž pro veřejné rozpočty, samotné konzumenty i jejich rodiny,“ hájila balíček Schillerová.

První dáma TOP 09 Markéta Pekarová Adamová si do Schillerové na plénu několikrát rýpla. „Při dnešním pátečním odpoledni se dostává na tento zákon a byl nám opět prezentován jako snaha, zájem vlády zejména o naše zdraví a o zdraví dalších občanů,“ reagovala na Schillerovou. Podle ní však jde především o zvyšování daní, které vláda v programovém prohlášení neměla.

„O zvyšování daní včetně těch, které jsou obsaženy v tomto balíčku, se tam opravdu nic nedočtete. Tehdy asi naše vláda na naše zdraví a zdraví občanů ČR příliš nemyslela, nepovažovala to za svoji zásadní prioritu. A hle, náhle v průběhu volebního období se to prioritou stává,“ rýpla si Adamová. Míní, že se přestává dostávat peněz na různé návrhy, vládní sliby a „legální korupci občanů“.

Dle poslankyně Topky se nabízí odpověď, že vládě nejde ani tak o zdraví jako o peníze do napjatého rozpočtu, který má příští rok schodek 40 miliard. Pekarová Adamová - sama v černých šatech - si rýpla i do outfitu Schillerové. „Já si myslím, že je fér, aby vláda říkala věci tak, jak jsou, a ne se je snažila lakovat narůžovo. A to nesouvisí s dnešními šaty paní ministryně, které zrovna růžové jsou,“ podotkla poslankyně.

Vytáhli na ni „opoziční špínu“

Pirát Mikuláš Ferjenčík Schillerovou opětovně žádal, aby se omluvila „za ty své naprosto nehorázné výroky o opoziční a senátorské špíně, které byly naprosto zbaběle schovány za citace“.

Ministryně v září na sněmovním plénu tvrdila, že od lidí dostala různou formou vzkazy proti ústavní žalobě na prezidenta republiky a o neužitečnosti debaty o ní. „A dokonce si dovolím - nepoužívám tvrdé výrazy - jeden z nich citovat: ,Je to opoziční a senátorská špína',“ uvedla.

Podle senátora Tomáše Czernina (TOP 09) „těmito výrazy častovali nacisté občany židovského původu a komunisté své politické protivníky“. Vyzval Schillerovou k rezignaci, což vicepremiérka odmítla. Naposledy pak rezignaci Schillerové žádala opoziční ODS, kteá upozorňovala na problémy spjaté s jejím zetěm. Schillerová takovou výzvu označila za absurdní.

Na Pirátovu výzvu Schillerová v rozpravě nereagovala. „Já se omlouvat nebudu, já už jsem to vysvětlovala,“ řekla Schillerová po skončení jednání novinářům. Překvapilo ji, že si výrok někdo vzal osobně, bere to jako poučení, že podobné výroky si žijí vlastním životem, a na půdě Sněmovny už je používat nebude.

Schillerová dnešní postup opozice označila za obstrukce, které ale čekala. „Chtěla bych občany upozornit, že každý den jednání Sněmovny stojí kapsy daňových poplatníků víc než pět milionů korun,“ dodala, že právě to ji jako ministryni financí na dnešním dni mrzí nejvíc.

marmat ( 19. října 2019 13:09 )

vvogh.t: Strašte někde za prachy...tady je Vás škoda !!!

marmat ( 19. října 2019 13:07 )

donypan: SOUHLAS.Jen malinko Vás poopravím !Kdyby měli menší EGO a víc kvalitních manažerů,tak nemá ANO tolik nových/dalších/ probuzených fanoušků!
Jinak představa dámské jízdy napříč stranami je 1 malá Pekarová + 1 malá Pirátka, šéfka: Uježděná

marmat ( 19. října 2019 12:55 )

Je to fakt 100% masakr....nejen od chobotnice/demolice , nevychovaných Pirátů
ale i od tvůrce TITULKU....Hned nevíme...pokud nedá špínu do uvozovek jako "ŠPÍNU"...
V kombinací s růžovými šaty je to "komplet Kalda"

MAMKA2316 ( 19. října 2019 12:34 )

Opozice o kom to mluví ?? O tunelářich v parlamentu ???Nebo o kolaborantech co vystoupili s KSČ A NALEZLI DO RUZNÝCH STRAN A HNUTÍ ?? NO NĚCO JAK DĚLAJI KUKAČKY DAJÍ DO HNÍZDA JINÉHO PTÁKA VEJCE A MLAĎATA KUKAČKY JE VYHAŽOU S HNÍZDA ??KDE SE TO STALO HNED PO LISTOPADU ?? TO JE ASI NAŠE SLAVNÁ PRAVICE ODS. TOP.STAN,KDU-ČSL NO A ČSSD V ČT,ČR JUSTICI ,POLICII, MINISTERSTVECH A STÁTNÍCH PODNICÍCH !? ZLATÉ SPD !!!! DIKY ZA VÁS PANE OKAMURO A DALŠÍ VLASTENCI A SLUŠNI LIDÉ

donypan ( 19. října 2019 11:17 )

Blíží se volby a opzice má strach,že bude dělat další volební období páté kolo u vozu.Musí to být hrozná flustrace,když pět opozičních stran kují pikle a pořád to není nic platné.Mimochodem to Kalouskovo politické dítě Pekarová to je pořádná veš v poslaneckém kožichu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa