Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ústecký exhejtman ovlivňoval konkurz, tvrdí policie. Šulce žene k soudu

Autor: ČTK - 
11. září 2019
10:56

Policie poslala žalobcům případ bývalého hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce (ODS). Navrhla ho obžalovat ze zneužití pravomoci úřední osoby, protože podle ní ovlivňoval výběrové řízení na ředitele dotačního úřadu ROP Severozápad tak, aby se jím stal jeho známý Petr Kušnierz. Napsal to server Aktualne.cz. Vedle Šulce chce policie postavit před soud Petra Vráblíka, který byl Kušnierzovým předchůdcem ve funkci a měl se podle kriminalistů na manipulacích s konkurzem podílet.

„K dnešnímu dni eviduji návrhy policejního orgánu na podání obžaloby obou obviněných,“ řekl deníku Aktuálně.cz dozorující žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Tomáš Minx. Šulc i Vráblík podle dřívějších vyjádření jakákoli pochybení při výběrovém řízení odmítají.

Kušnierz dostal souhrnný sedmiletý trest za ovlivňování dotačních projektů Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Do vězení nastoupil v srpnu 2017, loni v prosinci vězení podmínečně opustil.

Šulc už byl v souvislosti s ROP Severozápad loni v lednu podmíněně nepravomocně potrestán za to, že v době, kdy předsedal výboru ROP Severozápad, vyplatil úřad takzvané zlaté padáky někdejším ředitelům Kušnierzovi a Pavlu Markvartovi. Oba bývalí ředitelé si přišli při svém odchodu na statisíce korun. Soud shledal Šulce vinným z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Šulc se na místě odvolal.

ROP Severozápad provázely potíže od roku 2010. Kauza takzvaných zlatých padáků je jednou z několika, které soudy v souvislosti s rozdělováním dotací v regionu Severozápad řešily či řeší. Program byl kvůli neprůhlednému rozdělování peněz a chybám v projektech také na téměř dva roky pozastaven. EU vyměřila za chyby už dříve sankci 2,7 miliardy korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Bleskoska ( 11. září 2019 14:24 )

Sedmiletý trest zkrácený na půl roku, jo? Paráda.

mikima2 ( 11. září 2019 11:55 )

Šulc už měl dávno sedět v kriminále. Kušnierz to odnesl za všechny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa