Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kalousek vytáhl „d*bila“. Babiš se ke sporům vracet nechce, Staněk Zaorálkovi věří

Aktualizováno -
22. srpna 2019
15:19
Autor: ČTK, tsv - 
22. srpna 2019
12:21

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk považuje výběr Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD) jako svého nástupce za dobrou volbu. Na twitteru dnes uvedl, že Zaorálek bude reprezentovat zodpovědnější část ČSSD. Zaorálka navrhl na ministra ve středu předseda ČSSD Jan Hamáček poté, co se dosavadní kandidát Michal Šmarda (ČSSD) nominace vzdal. Premiér Andrej Babiš (ANO) se odmítl vracet ke starým sporům s někdejším ministrem zahraničí a svým kritikem Zaorákem, Miroslav Kalousek (TOP 09) jeden takový připomněl.

Návrh na jmenování Lubomíra Zaorálka ministrem kultury podepíše premiér Andrej Babiš dnes večer. Prezident Miloš Zeman pak jmenuje Zaorálka v úterý. Jmenování se uskuteční na Pražském hradě ve 13:15. Na twitteru to dnes uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ukončen tak bude více než tříměsíční spor o obsazení tohoto postu. Babiš řekl, že Zaorálek je tradiční politik, který je v politice celý život. Ke kultuře má podle předsedy vlády „nějaký vztah“.

Babiš: K minulosti se asi vracet nebudeme

K hrozbě, že se budou opakovat dřívější hádky se Zaorálkem, Babiš v rozhovoru pro Právo uvedl: „Uvidíme, k minulosti se asi vracet nebudeme, myslím na budoucnost. Doufám, že pan Zaorálek bude komunikovat lepším způsobem, že bude komunikovat se mnou, a ne přes média, jak to dělal a stále dělá pan Šmarda.“ 

Ohledně výběru Zaorálka pak Babiš dodal: „Pan Zaorálek už ve vládě byl a předpokládám, že s řízením ministerstva má zkušenosti. Měl na starosti těžší resort, takže kulturu by měl zvládnout. Sociální demokracie má jiná kritéria na nominace ministrů než hnutí ANO, vždycky jmenuje politiky, takže jsem politickou nominaci očekával.“

 

Kalousek: Říkal o něm, že je d*bil

Nad Zaorálkovou nominací se na twitteru pozastavil šéf poslaneckého klubu opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Diví se, že Babiš „nyní navrhuje Lubomíra Zaorálka, o kterém autoritativně tvrdil, že ’je to d*bil‘. Jaký premiér, takoví ministři a taková i celá vláda,“ posteskl si Kalousek.

Babiš takto měl údajně počastovat Zaorálka v kauze tzv. Šumanových nahrávek, které mají zachycovat právě Babiše při hovorech s novinářem Markem Přibilem. „Že je d*bil neschopnej, já mu to řeknu i veřejně,“ zní v nahrávce. Z ČSSD však zaznívá i pochopení pro ukázání právě na Zaorálka. Ministryně Jana Maláčová taktéž na sociální síti uvedla, že se na spolupráci se Zaorálkem těší. Ozval se i odvolaný šéf kultury.

„Volba Luboše Zaorálka na post ministra kultury je dobrá volba. Věřím, že Lubomír Zaorálek bude reprezentovat tu zodpovědnější část ČSSD a bude pokračovat v podpoře těch, co drží kulturu zdola, ne těch nahoře, co si z toho udělali výhodný byznys,“ napsal exministr Antonín Staněk (ČSSD).

Výběr Zaorálka uvítala i ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Na twitteru uvedla, že se všichni sociálnědemokratičtí ministři na spolupráci se Zaorálkem těší.

Staněk podal demisi v polovině května, Zeman ji ale nepřijal. Premiér Andrej Babiš poté na žádost ČSSD navrhl Zemanovi odvolání Staňka a jmenování Šmardy. Prezident po řadě jednání nakonec odvolal bývalého ministra ke konci července. Minulý týden oznámil, že nehodlá jmenovat Šmardu, protože ho nepovažuje za kompetentního. Babiš, který se dříve Šmardy zastával, se poté připojil k Zemanově kritice místopředsedy ČSSD. Tento týden Šmarda oznámil, že se nominace vzdává.

„Bylo pro mě překvapením to, že to Lubomír Zaorálek vzal, ani Andrej Babiš o něm v inulosti nemluvil úplně hezky,“ uvedl Šmarda ve čtvrtek v pořadu Epicentrum na Blesk.cz a i on připomněl přestřelky mezi Babišem a někdejším ministrem zahraničí, který míří do čela resortu kultury.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 22. srpna 2019 17:44 )

CENZOR NEPUSTÍ ANI 3 ŘÁDKY Z TOHOTO ČLÁNKU !!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!

marmat ( 22. srpna 2019 17:38 )

Já mám jiný level...než VY- na 100% ...TROLLY pohrdám! JSEM K NEZAPLACENÍ!!!

marmat ( 22. srpna 2019 17:35 )

Ok Zaorálek se VELMI, ale VELMI rád poslouchá...snad to podřízení a kolegové vemou

milan1959 ( 22. srpna 2019 17:16 )

Zao´c je hlavně velký žvanil

marmat ( 22. srpna 2019 16:41 )

Jste placen MCH !???Jinak by Vám permanentní urážky prezidenta neprošly.NIKDE!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa