Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš žádal Zemana o rychlou akci, Hamáček už má adepta na nového ministra

Aktualizováno -
20. srpna 2019
19:15
Autor: ČTK, tva, kal - 
20. srpna 2019
16:05

Tajenka se jménem nového ministra kultury by mohla být už brzy vyřešená. Premiér Andrej Babiš (ANO) požádal prezidenta Miloše Zemana, aby mu pomohl doplnit vládu záhy poté, co šéf ČSSD Jan Hamáček přijde se jménem nového kandidáta na post ministra kultury. A Hamáček v úterý večer v ČT řekl, že s takovou „osobou“ už jedná. Babiš zároveň uvedl, že se Zeman zúčastní 16. září jednání vlády o rozpočtu. Místopředseda ČSSD Michal Šmarda se nominace v pondělí vzdal, Babiš chce mít kompletní vládu už v pondělí 26. srpna.

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda o svém rozhodnutí vzdát se nominace na ministra informoval Hamáčka v pondělí večer. Rozhodnutí předsedu strany překvapilo, na twitteru ale uvedl, že Šmardovo rozhodnutí respektuje a lidsky chápe, ačkoli ho mrzí.

„Pan Hamáček mi neřekl, koho navrhnou. On to musí projednat na grémiu nebo nějakém stranickém orgánu,“ řekl Babiš.

„Požádal jsem pana prezidenta, jakmile to nastane, aby bylo možné rychle tento problém dořešit a aby vláda byla kompletní. Tato věc zastínila důležitější věci jako je rozpočet,“ zmínil Babiš, aby dodal: „Domluvil jsem se s paní Schillerovou, že svoláme tripartitu na 9. září po vládě na jednání o platech.“ Prezident Miloš Zeman má na vládu dorazit 16. září, kdy ministři budou jednat o rozpočtu.

Video  Andrej Babiš po jednání v Lánech  - Blesk - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Babiš i po schůzce v Lánech tvrdil, že jméno nového kandidáta na ministra zatím nezná. Zmínil také, že si s Michalem Šmardou v úterý ráno psal. Řekl i to, že místopředsedu ČSSD, kterému předtím doporučil stažení, kandidatury pozval na pivo. Šmarda ale prý přibral, a tak „půjdou na kafe“.

Piráti u Zemana v Lánech

Předseda Pirátů Ivan Bartoš po jednání v Lánech uvedl, že prezident Miloš Zeman nepředpokládá odchod sociální demokracie z vlády ani rekonstrukci kabinetu. Zeman očekává od ČSSD jméno nového kandidáta na ministra kultury místo Michala Šmardy. Pokud to bude někdo, kdo je z pohledu Hradu přijatelný, tak by této nominaci měl prezident vyhovět, řekl novinářům Bartoš. Jednání se Zemanem se zúčastnil společně s místopředsedou strany Radkem Holomčíkem. Od 14:30 s prezidentem jedná lidovecký předseda Marek Výborný, v 17:00 Zeman přijal premiéra Andreje Babiše (ANO).

Prezident Zeman přijal na zámku v Lánech předsedu Pirátské strany Ivana Bartoše a Radka Holomčíka, místopředsedu Pirátů Prezident Zeman přijal na zámku v Lánech předsedu Pirátské strany Ivana Bartoše a Radka Holomčíka, místopředsedu Pirátů | Twitter Jiřího Ovčáčka

Nás zajímalo zejména to, zda má pan prezident nějaké další výhrady k této vládě sociální demokracie a hnutí ANO, či zda skutečně se jedná o to, že nechtěl jmenovat pana Šmardu ministrem kultury. Pan prezident nám v této věci potvrdil, že očekává jméno od sociální demokracie, které by mu měl opět, pravděpodobně ne dnes, donést pan premiér Andrej Babiš,“ řekl Bartoš. Šéf ČSSD Jan Hamáček jej chce oznámit ještě před pátečním jednáním předsednictva strany.

Piráti se Zemanem řešili také spor koaličních partnerů o rozpočtu, digitalizaci státní správy a situaci v zemědělství.

Výborný: Míček je na straně Babiše a Hamáčka

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný novinářům po jednání s hlavou státu řekl, že „míček je na straně premiéra Babiše a předsedy ČSSD Hamáčka“. Prezidenta také seznámil se stanovisky senátorského a poslaneckého klubu lidovců k ústavní žalobě na něj. Uvedl, že KDU-ČSL některé Zemanovy kroky považuje za hranou ústavy

„Pan prezident má nějakou představu, kdo by byl skutečně tím kompetentním, kdo by měl stát na pozici ministra kultury. Ale je to v tuto chvíli věc jednání koaličních stran, předsedy Hamáčka a pana premiéra,“ řekl Výborný. „Je to premiér, který přichází s návrhem na jmenování ministra. Předpokládám, že v čase co nejkratším toto nastane,“ doplnil.

Prezident Zeman přijal na zámku v Lánech na jeho žádost předsedu KDU-ČSL Marka Výborného Prezident Zeman přijal na zámku v Lánech na jeho žádost předsedu KDU-ČSL Marka Výborného | Twitter Jiřího Ovčáčka

Výborný uvedl, že jemu a KDU-ČSL je líto pracovníků v kultuře, lidí, kteří působí v orchestrech, v národních galeriích či pečují o památky. Nestabilita v resortu natož v době, kdy se jedná o státním rozpočtu pro rok 2020, podle něj nikomu neprospívá.

„Potřebujeme mít tuto záležitost co nejdřív uzavřenou“

V pátek odpoledne bude jednat předsednictvo ČSSD. Babiš předpokládá, že se pak dozví nové jméno. „Potřebujeme mít tuto záležitost co nejdřív uzavřenou,“ dodal. „Počkám na nominaci sociální demokracie. Nechci komentovat jména, to je jejich záležitost a je potřeba tentokrát všechno nějak lépe zkomunikovat,“ doplnil premiér.

Úterní Babišova schůzka v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem se podle premiéra netýká jen situace na ministerstvu kultury. „My máme pravidelně každý měsíc schůzku, na které probíráme veškerou problematiku a politiku. Hlavně ho chci informovat o vývoji rozpočtu, ale samozřejmě toto je nová situace a doufejme, že se to podaří do pátku uzavřít, protože už nemůžeme nadále řešit tuhle záležitost,“ řekl Babiš.

Premiér nikdy nemluvil s Hamáčkem o opuštění vlády

Předseda vlády uvedl, že s ním Hamáček nemluvil o možnosti, že by mohli sociální demokraté opustit menšinový kabinet. „Nikdy jsme o tom nemluvili, nikdy to nebylo na stole,“ konstatoval Babiš.

Spor o výměnu ministra trvá už čtvrt roku. Zeman v polovině prázdnin po dvou měsících od doručení návrhu odvolal Antonína Staňka (ČSSD), ohledně jeho nástupce se ale slíbil vyjádřit až v polovině srpna. Minulou středu pak uvedl, že Šmarda je odborně nekompetentní, protože se nikdy nezabýval problematikou české kultury. ČSSD požádal o navržení jiného kandidáta. V závěru minulého týdne Šmardu odmítl i Babiš, mimo jiné kvůli jeho výrokům z poslední doby.

zadnice ( 21. srpna 2019 09:20 )

Hamáčku tak kdo bude místo Šmardy? Neřeknu až.....! Trouba.

12x36je_dost ( 20. srpna 2019 21:58 )

Neskutečně se stydím za to že jsem Čech 🤮

12x36je_dost ( 20. srpna 2019 20:48 )

Hamačku ty pos ero, nevyhrožoval tu někdo odchodem z vlády, tlučhubo?

beganka ( 20. srpna 2019 19:20 )

Komouši? To každopádně

beganka ( 20. srpna 2019 19:07 )

Jak komu, prý jenom komoušům

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa