Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Babiš si v Bruselu „liboval“. Jourová ale nemá nic jistého

Aktualizováno -
29. července 2019
18:00
Autor: ČTK, jry, Jakub Veinlich - 
29. července 2019
08:25

Český premiér Andrej Babiš (ANO) měl na schůzku s nastupující šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leynovou původně jen hodinu. Jednání mezi čtyřma očima ale nakonec trvalo více než hodinu a čtvrt. Podle českého premiéra schůzka dopadla skvěle. „Bylo to velice příjemné, probrali jsme všechna důležitá témata,“ řekl. Vedle rozpočtu EU na příští rok, ke kterému má Babiš velké výhrady, přišla na řadu také migrace, klimatická problematika, brexit nebo zahraniční politika.

„Myslím, že je to pro nás významné, protože paní nová předsedkyně Evropské komise plní, to co slíbila. Nejdříve navštívila Francii, pak byla ve Varšavě, teď jsem měl tu čest jednat s ní já osobně,“ pochvaloval si jednání Babiš.

Nejdůležitějším a také nejočekávanějším tématem pondělní schůzky bylo ovšem vyjednávání portfolia pro českého zástupce – respektive zástupkyni v Evropské komisi, kterou Leyenová od listopadu povede.

„Mluvil jsem o paní Jourové. Bavili jsme se o geografické a genderové rovnováze, která tedy ještě nenastala,“ řekl premiér. Argumenty podle Babiše hrají ve prospěch Jourové, ale Leyenová se k její nominaci ještě jasně nevyjádřila. „Ani jsem nečekal, že by se vyjádřila, pravděpodobně se to dozvíme na poslední chvíli,“ zmínil.

Podle Babiše nezaznělo jasné ano ve prospěch českého návrhu, ale také ani zamítavé stanovisko ze strany Leyenové. „Naslouchala těm argumentům, ale určitě to nebylo v té rovině, jestli přijala, nebo odmítla. Myslím, že to bude známo někdy koncem září,“ řekl Babiš v Bruselu na dotaz redaktora Blesk Zpráv.

„Je to velice milá paní, zná náš region, vzpomněla si na pana Stropnického, který ji nechal pozdravovat. Za mě velice pozitivní schůzka,“ shrnul Babiš setkání s designovanou šéfkou Evropské komise.  

Babiš minulý týden označil za favoritku na českou nominaci do EK Věru Jourovou, která v končícím pětiletém období měla na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost příležitostí mužů a žen. Dříve však prohlásil, že je připraven von der Leyenové předložit na výběr dvě jména, neboť to podle něj byl požadavek nastávající předsedkyně komise. Teď už to neplatí.

O své možné další působnosti podle inforamcí Blesk Zpráv mluvil premiér Babiš i se samotnou Věrou Jourovou. V kontaktuku byli podle informací Blesk Zprávy naposledy v pondělí dopoledne před Babišových odletem do Bruselu.

Jourová: Byla by to čest a velký závazek

„Jestli to budu já, bude jisté až po nominaci vládou ČR. Byla by to pro mě čest a velký závazek,“ okomentovala to Jourová. 

Dosavadní eurokomisařka Jourová by podle znalců bruselského prostředí měla výhodnou pozici, jednak díky svým zkušenostem a renomé, ale také proto, že je žena. Von der Leyenová chce totiž mít ve svém týmu vyrovnaný počet zástupců obou pohlaví a většina zemí, které již jméno svého kandidáta oznámily, nominovala muže.

Video  Babiš vyjednává oblast pro Jorouvou. Kytku pro Leyenovou přivezl jeho tým z Prahy  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Letuška Babišovi popletla funkci

Při příletu na bruselské letiště si letuška vládní letky popletla funkci Babiše. Na území Belgie ho ho vítala jako pana ministra. Premiér ale drobný přeřek přešel a po schůdcích vládního speciálu sešel na území prosluněné metropole Evropské unie s úsměvem. Oproti cestám na zasedání Evropské rady bylo ale tentokrát znát, že jde jen o bilaterální jednání. Celá delegace odjela z letištní plochy připravenými minibusy k místnímu terminálu, před kterým teprve čekala policejní kolona včetně českého velvyslance při Evropského unii Jakuba Dürra. 

Vivat_Putin ( 2. srpna 2019 19:10 )

ZHOVADILEJ dementní skřete, ty budeš chcípá v těžkých bolestech.... Víš to?

xxxx678 ( 29. července 2019 19:14 )

Jo, jo...ANO padá, padá..a Piráti - stoupají a stoupají!!!!!

marmat ( 29. července 2019 19:05 )

Evidentně vzrůstají preference ANO/­Babi­še..­....pr­otože trollové zde na diskuzi plácají rychleji, než je zvykem....demagogie v jejich podání vrcholí, stejně jako teploty.... chtějí, aby bylo i takové dusno, ale nemají nic nového na skladě

murQ ( 29. července 2019 18:37 )

Je Benešová, ct24

murQ ( 29. července 2019 17:44 )

Snad milé pohádkové postavičky neurazím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa