Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Senátoři schválili ústavní žalobu na Zemana. „Vemte jim platy,“ navrhoval prezident

Aktualizováno -
24. července 2019
20:00
Autor: ČTK, simao - 
24. července 2019
11:07

Senát schválil návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Pro návrh podle informací ČTK dnes hlasovalo 48 ze 75 přítomných senátorů, potřeba bylo nejméně 45 hlasů. K Ústavnímu soudu návrh doputuje v případě, že by jej podpořila i ústavní většina poslanců. To ale není pravděpodobné. Zeman se v minulosti nechal slyšet, že když nejde Senát přímo zrušit, je třeba jej „vyhladovět“. Senátoři do něj nyní šijí, že nemohou mlčet, neboť prý porušuje ústavu. 

Návrh ústavní žaloby na Zemana byl motivován jeho nedávným jednáním s představiteli justice a nejnověji ovlivněn prezidentovým otálením s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z funkce ministra kultury.

K přijetí návrhu žaloby na prezidenta je třeba souhlas třípětinové většiny senátorů přítomných na dané schůzi, což je 49 v případě účasti všech 81 členů horní komory.Pro podání žaloby pak bude třeba souhlasu ústavní většiny nejméně 120 poslanců. S ohledem na rozložení sil v dolní komoře, kde má většinu vládní koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM či SPD, to není pravděpodobné.

Projednávání žaloby bylo podle informací emotivní, projevy řečníků ale byly spíše argumentační. Vůči návrhu měli výhrady nejen zástupci vládních stran, ale i někteří opoziční senátoři. K přijetí návrhu žaloby na prezidenta byl třeba souhlas třípětinové většiny přítomných členů horní komory.

Prezident Zeman se netají tím, že je dle něj Senát zbytečnou institucí. Navrhoval jej v minulosti i vyhladovět.

„Nazval jsem a konzultoval s některými politiky tento návrh, který je legitimní, vyhladověním Senátu. Konec konců ve středověku se města dobývala tím, že se oblehla, uťaly se zásobovací tepny a počkalo to, až jim dojde poslední jídlo. Nedovedu si představit - a nechci nikoho urazit - pány senátory a paní senátorky, kteří by vydrželi bez jídla, bez topení a především bez platu. Z toho vyplývá, že by se dobrovolně rozpustili sami,“ uvedl Zeman na jaře při návštěvě Karlovarského kraje.

Video  Drahoš o Zemanovi: Je jiný, jak slíbil, ale ještě horší, než byl  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Nejpočetnější senátorský klub Starostů a nezávislých valnou většinou podpoří ústavní žalobu, kterou připravil Klub pro liberální demokracii - Senátor 21 (SEN 21). Na tiskové konferenci před zahájením dnešní schůze to řekl předseda devatenáctičlenného klubu Petr Holeček.

Návrh žaloby je postaven na tom, že Zeman podle jejích tvůrců svými více či méně závažnými skutky ústavu porušuje. Konkrétně je v návrhu prezidentovi vytýkáno osm případů jednání, od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální zahraniční politikou ČR.

„Klub STAN bude žalobu na prezidenta republiky podporovat valnou většinou. Samozřejmě nemohu hovořit úplně za všechny kolegy, protože je to krok velmi důležitý. Žaloba, která bude podávána, je pochopitelně i kriticky přijímána některými ústavními právníky, ale valná většina členů ji podpoří,“ řekl Holeček.

Ovčáček: Útok neúspěšných

Impulzem k vypracování žaloby bylo údajné ovlivňování justice prezidentem a zaměstnanci Hradu. Prezident v polovině června označil návrh žaloby za ústavní negramotnost a odmítl tvrzení, že jsou jeho kroky v rozporu s ústavou.

„Fakta jsou jasná, tzv. ústavní žaloba je mimořádný právní paskvil, což autoři velmi dobře vědí. Jde o čistě politický krok neúspěšných politiků, kteří se dodnes nesmířili s dvojnásobným vítězstvím Miloše Zemana v přímých prezidentských volbách,“ uvedl na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček

Růžička: Nemůžeme mlčet

Senátoři projednávali i možnost podání žaloby výhradně kvůli neodvolání Staňka. „Nakonec jsme se rozhodli, že podpoříme víceskutkovou žalobu. Především proto, že máme za to, že prezident porušuje ústavu opakovaně, možná i cílevědomě,“ uvedl první místopředseda Senátu Jiří Růžička.

„Senát je jediná instituce, která může iniciovat žalobu proti prezidentu republiky. Pokud bychom mlčeli, legitimizovali bychom jednání prezidenta, což může být nebezpečné nejen do budoucna. Je důležité mluvit o tom, jestli je možné, aby prezident republiky hrubým způsobem porušoval Ústavu a vykládal si ji tak, jak se mu zlíbí, případně aby nerespektoval rozhodnutí nezávislých soudů,“ podotkl také Růžička.

Také senátorský klub ODS z většiny podpoří víceskutkovou ústavní žalobu na prezidenta, přestože se zprvu přikláněl spíše k jednoskutkové kvůli Staňkovi.

Žaloba pouze kvůli otálení s odvoláním ministra kultury by podle Václava Lásky(SEN 21) byla neúspěšná. Pokud Ústavní soud shledá žalobu oprávněnou, musí podle něj automaticky následovat ztráta mandátu. Soud by pouze kvůli neodvolání ministra kultury k takovému závěru nedošel, míní Láska, který by ani nepovažoval za adekvátní takový požadavek Senátu.

Sedmičlenný klub ANO naopak pro žalobu hlasovat nebude. Předseda klubu ČSSD Petr Vícha předpokládá, že žaloba získá pouze minimální podporu jeho 13 členů. „Hlasování je na jednotlivých členech. Předpokládám, že žaloba získá pouze minimální podporu členů klubu,“ uvedl Vícha.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 26. července 2019 18:29 )

pooresh: Furt mi chybí ten nejhorší představitel od bitvy u Lipan (pomůžu ti - bylo to v r. 1434)

salto ( 26. července 2019 18:25 )

badot: Myslíš kolínského starostu p. Rakušana - STAN?

salto ( 26. července 2019 18:23 )

pooresh: Mrzí mě to, ale musím: jsi vůl jako lev a žereš seno

badot ( 26. července 2019 11:44 )

Co žalobu, klacek do ruky a vymlátit tu hradní skvadru. Je to nehorázná pakáž. A ten přiblblej jájínek z Kolína ať už jde do hajzlu. Sere tady úplně každého. Holt kdyby blbost nadnášela....

salto ( 25. července 2019 18:58 )

pooresh: A kdože byl ten nejhorší představitel státu při bitvě u Lipan?
Jsi jak ta babička-dědeček tavil ocel a babička ta ví ho.no

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa