Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš zmizel po jednání se Zemanem z Lán zadním vjezdem. O Šmardovi stále není jasno

Aktualizováno -
24. července 2019
19:57
Autor: ČTK, simao, tva - 
24. července 2019
10:15

Prezident Miloš Zeman odvolá ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) k 31. červenci. O nominaci ČSSD na nového ministra rozhodne v polovině srpna, napsal na twitteru premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce s prezidentem. ČSSD navrhla na nového ministra svého místopředsedu Michala Šmardu, jinou nominaci odmítá. Předseda ČSSD Jan Hamáček ČTK řekl, že bude s Babišem o výsledku jeho lánského jednání mluvit ve čtvrtek. Místopředseda ČSSD Tomáš Petříček v České televizi označil za zklamání, že se situace stále nevyřešila.

„Pan prezident potvrdil, že k 31.7. 2019 odvolá na základě mé žádosti ministra kultury Antonína Staňka a o nominaci ČSSD na post ministra kultury rozhodne přibližně v polovině srpna,“ uvedl Babiš na sociální síti. S novináři při odjezdu z Lán nemluvil, ze zámku odjel zadní branou.

Na Babiše při příjezdu do Lán čekala asi dvacítka demonstrantů s transparenty označujícími premiéra za lháře a podvodníka. Při vjezdu vládního auta do lánského zámku na něj pískali. Když před rokem Babiš v Lánech jednal o sestavení své vlády a také na něj čekali demonstranti, nepřišel tehdy okomentovat jednání novinářům a s médii mluvil až později v Průhonicích. Zdůvodnil to tehdy tím, že nemá zapotřebí, aby na něj někdo sprostě pokřikoval.

Premiér Babiš dorazil do Lán za prezidentem Milošem Zemanem. Před lánským zámkem proti Babišovi protestovalo několik občanů s transparenty (24. 7. 2019) Premiér Babiš dorazil do Lán za prezidentem Milošem Zemanem. Před lánským zámkem proti Babišovi protestovalo několik občanů s transparenty (24. 7. 2019) | Blesk:TONDA TRAN

Ministr Petříček vyjádřil zklamání

Petříček řekl, že je zklamán z toho, že se situace stále nevyřešila, i když uvítal potvrzení toho, že Staněk na konci července skončí. „Kultura by si zasloužila, aby se to celé bez zbytečných odkladů dořešilo, aby na kultuře věděli, kdo bude ministrem. Zejména v situaci, kdy se jedná o rozpočtu,“ řekl. Podle něj situace také unavuje českou veřejnost.

Staněk v polovině května podal demisi, kterou ale Zeman nepřijal. Babiš na konci měsíce na žádost ČSSD navrhl prezidentovi odvolání ministra a současně jmenování Šmardy. Návrhu na odvolání musí prezident podle ústavy vyhovět, Zeman ale opakovaně dával najevo, že by si přál Staňkovo setrvání v kabinetu, Šmardu naopak kritizoval.

Hamáček se sejde s Babišem ve čtvrtek odpoledne

Předseda ČSSD Jan Hamáček nechtěl výsledky jednání komentovat, s Babišem se setká ve čtvrtek dopoledne.

ČSSD hrozila odchodem z vlády, pokud by Staněk kabinet neopustil a Zeman místo něj nejmenoval Šmardu. Podle sociálních demokratů by jejich účast ve vládě ztratila smysl, pokud by nemohli rozhodovat o tom, koho do kabinetu vyšlou. Situace kolem Staňka je dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítal vyhovět premiérovi s navrženou změnou ve vládě.

Opozice šije do Zemana i vlády

Pravicová opozice hodnotí výsledek jednání skepticky. „Otevřete šampaňské! Po dvou měsících nepřetržitých jednání prezident konečně splní svou ústavní povinnost. Ale pro jistotu jen napůl,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Další politici kritizovali Babiše za jeho přístup k informování o lánské schůzce. „Co se stalo v Lánech? ‚Silný nebojácný‘ premiér, vědom si svých ústavních pravomocí a povinností, ujel jako malý kluk. Síla zmizela jak pára nad hrncem. Premiér je v hrsti prezidenta a svých zájmů,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

„Jenom Češi se mohou pyšnit premiérem, který sice v přímém přenosu počítá kůrovce a strká sysla do díry, leč k jednání o vládě s prezidentem republiky se nevyjádří ani pohledem, natož slovem,“ uvedl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Optimismus premiérovi nevyšel

Ještě ráno hýřil Babiš optimismem. „Myslím, že se to vyřeší dneska. Budu informovat předsedu Jana Hamáčka,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš. Nechtěl věc nechat na období po prázdninách. Vládní prázdniny se uskuteční v první polovině srpna.

Předsednictvo ČSSD minulý týden potvrdilo nominaci Šmardy a vyloučilo, že by přistoupilo na jiného kandidáta. Nesouhlasí ani s tím, že by byl vedením ministerstva kultury dočasně pověřen jiný ministr za sociální demokracii. Předsedu strany Jana Hamáčka vyzvalo, aby zajistil respektování nominace a případně rozhodl o ukončení vládního angažmá ČSSD.

Video  Buď Šmarda, nebo konec. Hamáčka podpořilo i předsednictvo ČSSD  - abl
Video se připravuje ...

Babiš v minulých týdnech několikrát řekl, že si přeje pokračování vlády s ČSSD, která je podle něj úspěšná. Vyloučil také podání kompetenční žaloby na prezidenta. Pokud by vláda padla, chce Babiš o dalším postupu jednat s představiteli ostatních sněmovních stran.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jdi-se-bodnout ( 25. července 2019 10:53 )

Zeman se republice mstí za svůj neúspěšný osud. Dvě rozpadlá manželství, ze kterých ho ženušky vykopaly - za to může český lid, který je třeba ze svého postu potrestat.

oldedek ( 25. července 2019 10:22 )

"Pokud se vláda rozpadne, bude to Zemanova vina, míní Jičínský..."


Proto jsem také zcela nerozuměl akci: "Milion chvilek pro demokracii" - a proč jsem nerozuměl ?!?
Protože za všechen ten marast, nedorozumění mezi lidmi, naštvanost u nás v republice může jen a jen Zeman - to on je všeho zlého projektant ...
Zmizela spravedlnost, pravda a šíří se nenávist, mstivost. Zmizel smysl pro snášenlivost, pro svobodu myšlení a projevu…


Nó a o tomto hlavním problematickém Hradním pánovi se na "Milion chvilek pro demokracii" nevedla skoro řeč - jen Babiš a Babiš a Benešová … !

tibis67 ( 25. července 2019 09:30 )

V jeho vládě min.kul.P Dostál měl pouze střední vzdělání, CHEM­.prů­myslov­ku.Tak nemel stejný kraviny jako pomatený rudý ovar.Ten již patří do kafilerky a to co nejdříív.

tibis67 ( 25. července 2019 09:23 )

V kafilérce to už nebude potřebovat.

kuromrd ( 25. července 2019 07:14 )

pro modrého ptáka air_

jsi jeho osobní lékař?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa