Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus při své oslavě sepsul Kalouska, Zeman se dožadoval piva. Přišli i Nečasovi či Duka

Autor: simao, jt - 
19. června 2019
16:08

Exprezident Václav Klaus ve středu uspořádal tradiční velkou oslavu narozenin na půdě svého institutu v Praze na Hanspaulce. Dorazila řada tradičních gratulantů – Miloš Zeman, kardinál Dominik Duka, expremiér Petr Nečas s manželkou Janou, zpěvák Ondřej Hejma či někdejší ředitel TV Nova Vladimír Železný. Klaus se při projevu pustil do Miroslava Kalouska (TOP 09), který ho označil za ruského agenta. A na totéž téma vtipkoval i s prezidentem Zemanem, který se dožadoval piva a káral obsluhu.

Exprezident Václav Klausslaví 78. narozeniny a při té příležitosti sezval na zahradní party u vily na Hanspaulce řadu hostů. „Už 30 let nemám soukromé narozeniny, 30 let už jsou to narozeniny masové v nejrůznějších formách,“ podotkl Klaus.

Na témže místě slavil i loni, i tehdy mu přijel pogratulovat současný prezident Miloš Zeman, který oslavenci říkal, že vypadá skvěle. „On potřebuje teď hodně zdraví a sílu, poněvadž je trošku rozhozenej už delší dobu. Tak já mu přeju, aby hlavně měl hodně energie, aby dlouho nám zůstal,“ prozradil však dnes při příchodu Milan Knížák, jeden z hostů.

Zeman se dožadoval piva

„Takovej deštník by byl asi užitečnější. Dobrý den, dámy a pánové, momentálně neprší. No tak dobře. Dokud nebude pršet, tak to řeknu do mikrofonu to přání. No a pak to řeknu v nějakém přístřešku,“ říkal při příchodu Miloš Zeman.

A po svých slovech, při kterých si rýpl do demonstrantů proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO), si postěžoval na obsluhu, která mu prý nedala napít. „Co kdybyste mi dali něco napít? Aspoň pivo. Tady je teda obsluha, opravdu,“ káral Zeman.

„Málokdo tady byl tolikrát jako ty. Já jsem to tak počítal a zdá se, že ty jsi tady na té oslavě narozenin byl víckrát, než kolikrát jsi byl v Číně, dokonce. A to je docela zajímavá věc. Jestli ty nejsi víc agentem tady toho zámečku než té Číny,“ prohodil Klaus. „A ty ‚seš‘ ruský agent, jak říká Kalousek,“ kontroval Zeman předtím, než si prezidenti připili pivem.

Klaus přál hostům, aby je nepřepadli v metru

Na Hanspaulku dorazili i další tradiční hosté. Kardinál Dominik Duka, zpěvák Ondřej Hejma, exšéf Svobodných a klausovec Petr Mach s rodinou, exposlanec Boris Šťastný či ekonom Dušan Tříska. Oslava začala bouřlivě. Nad Institutem Václava Klause totiž začalo hřímat.

„Nebudu politizovat, já vím, že tady drtivá většina z vás, co tady je, ode mě žádnou další větu slyšet nepotřebují, protože je všechny znají, já se pořád stejně opakuju,“ říkal hostům na uvítanou oslavenec Klaus a podotkl: „Je to pořád stejný souboj a v podstatě na stejná témata a se stejnými lidmi. Je to tak, tak ty karty jsou rozdány tímto způsobem, a opakuje se to a opakuje.“ A s narážkou na konflikt Ladislava Jakla v metru popřál přítomným, aby je nepřepadávai v metru.

Za agenta Ruska vrátil úder Kalouskovi

Hřmělo i při Klausových úvodních slovech. A spustil se i déšť. Klaus při svém projevu vrátil úder i Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), který ho označil v úterý za ruského agenta.

„Zkuste to trošku vysvětlit panu Kalouskovi, i když zdá se, že jemu to vysvětlitelné prostě není, a ta bída, kam člověk může klesnout, to myslím, že je velmi, velmi zajímavé. Musím připomenout, že jsem byl v Kremlu jedinkrát v životě. Pardon, víckrát v Kremlu, ale jedinkrát na státní večeři,“ podotkl. A zavzpomínal, že tehdy byl v jeho delegaci coby ministr i Kalousek. „Já veřejně prohlašuji, že jsem na jiné večeři v Kremlu nebyl než s Kalouskem,“ dodal někdejší prezident i premiér.

Zeman šil do demonstrantů

„Milý Václave, kromě dárku, který dávám všem svým přátelům bez ohledu na to, zda jsou kuřáci, či nekuřáci – je tam vygravírovaný podpis – tak mám pro tebe jeden virtuální dar. Milou vzpomínku na rok 1999, kdy bylo zaplněné Václavské náměstí a lidé tam třímali transparenty s nápisem ‚Děkujeme, odejděte‘. My oba jsme tehdy řekli: ‚Děkujeme, neodejdeme‘. A také jsme to dodrželi,“ uvedl ve svém proslovu na Klausově oslavě prezident Zeman.

A pokračoval: „No a organizátoři té demonstrace říkali: ‚Za rok přijdeme znova.‘ Přišli a bylo jich tam 200. Ne 200 tisíc, 200. Připomínám tuto vzpomínku, hlavně protože my jsme tady měli tři typy demonstrací. Demonstrace naprosto neužitečné, kterou užíváme právě teď, demonstrace užitečné v listopadu 89 a demonstrace škodlivé, kdy v únoru 1948 sice Edvard Beneš prohlásil, že neustoupí tlaku ulice, která demonstrovala na Václavském náměstí, ale nakonec jí ustoupil a částečnou omluvou pro něj byla jeho těžká nemoc. Závěrem bych chtěl říci, že až na bolavé nohy se zdravotně cítím naprosto v pořádku.“

„Moc si toho vážíme, že tady máme hlavu státu. Dneska prvně prší, a proto sedíme pod lípou. Snažili jsme se nepustit se příliš do politiky, takže analyzovat typy demonstrací, to jsme nechali na tobě. A ty užitečné, neužitečné a přímo zločinné, to je další věc, nicméně my jsme oba dva byli zastánci tvrdého politického boje, velmi tvrdého politického boje, ale politického boje standardního typu a politického boje v rámci parlamentní demokracie, a nikoli na ulicích (...). Jde o to, abychom se nenechali vystrašit, zastrašit, ale současně jde o to, abychom tyto věci nepodcenili,“ reagoval Klaus.

MiraF ( 25. října 2019 12:29 )

všem žehná černo***ník Duka - který se vetře jak štěnice všude a vždy

jajas ( 20. června 2019 13:21 )

On je fakt směšný! Vypadá jako "nešťastný šafářův dvoreček", tváří se jako by mu uletěly včely a chce se mu brečet......

Pseudodemokracie1 ( 20. června 2019 11:22 )

BABISE_NECHCEME
Ty tupé zlomyslné bezmocné ubohé stvoření co marně sní své sci fi sny. Tak se tam na té Letné vystřikejte a Slušným lidem dej pokoj ty záští zelenej zrzavej škřete

Pseudodemokracie1 ( 20. června 2019 11:13 )

horalysa

hejhej ( 20. června 2019 11:02 )

jjusa:
Organizátoři a ta sekta milion chlívek pod záštitou neúspěšného kandidáta na prezidenta Drahoše jsou podporování EU a USA a je to spolek pro přijímání muslimů - Drahoš je člen muslimského bratrtva od r. 2006.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa