Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš vyměnil „motýle“ za Orbána, radí mu ústup. „Fňuká jako fracek,“ udeřil Hašek

Autor: simao, ČTK - 
13. června 2019
13:30

Ve středu navštívil premiér Andrej Babiš (ANO) Jižní Moravu a dal vzpomenout na svůj výrok „my chceme znovu motýle“. To když se vyfotil s motýlem v chráněné rezervaci. Na motýly narážel Babiš i při návštěvě stavby jednoho z obchvatů slovy: „Teď se řeší hlavně motýle“. Zdaleka se však neřeší jen ti. Senát ustavil komisi pro prošetření závěrů auditů z EU týkajících se Babiše, eurodotací a Agrofertu, blíží se další demonstrace, tentokrát na Letné a do premiéra si rýpla i hokejová legenda Dominik Hašek. Babiš tomu však ujel. Za Viktorem Orbánem a dalšími premiéry V4.

„My v Čechách máme rádi přírodu. My chceme. My máme obrovský program na vodu. My chceme zasadit deset milionů listnáčů. Kůrovec nám žere lesy. My chceme znovu motýle! A ty včely mají rádi tu řepku, můžou si kecat novináři, co chtějí. Mají, je to pravda. Já jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě.“ Slova premiéra Andreje Babiše z projevu při návštěvě Česko-německé obchodní a průmyslové komory se stala terčem řady internetových vtipálků.

Babiš na ně reagoval i při středeční návštěvě Jižní Moravy. „Na Moravě dneska říkají ‚motýle‘,“ vzkázal Babiš na svém profilu na sociální síti v rámci své návštěvy, na které ho doprovázeli ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Řešila se proto i témata jako rozšíření Baťova plavebního kanálu, stavba obchvatů či boj se suchem. „Teď se řeší hlavně ‚motýle‘,“ prohodil premiér při návštěvě stavby obchvatu Otrokovic, uvedl iDnes.cz.

Sám Babiš však také navštívil národní přírodní památku Pastvisko u Lednice, biotop s řadou vzácných druhů živočichů. A hledal tam právě motýly, aby se na závěr nechal zvěčnit s darem od ekologa Františka Pelce v podobě knihy Iva Nováka právě o motýlech.

Z Moravy do Maďarska na V4

Zatímco v Česku Senát zřídil komisi k auditům Evropské komise, které mají poukazovat na údajný Babišův střet zájmů a potíže s dotacemi pro holding Agrofert, který premiér převedl do svěřenského fondu, Babiš se z Jižní Moravy přesunul ještě jižněji. Na návštěvu za maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Ten se totiž jal v Budapešti pohostit jednání premiérů V4, během kterého se však lídři Česka, Maďarska, Slovenska a Polska neshodli na konkrétních kandidátech do čela Evropské komise. Je potřeba najít nejlepšího kandidáta pro všechny, řekl Babiš. Vyjádřil se však právě i k nové senátní komisi. A v případě, že bude pozván, chce Babiš této dočasné komisi vysvětlit problematiku evropských fondů.

Andrej Babiš na návštěvě Budapeště - s Viktorem Orbánem (13.6.2019) Andrej Babiš na návštěvě Budapeště - s Viktorem Orbánem (13.6.2019) | Facebook Andreje Babiše

Navrhli Babišovi stáhnout se do ústraní?

Ještě na jihu Moravy reagoval Babiš i na dotaz ohledně rozsáhlých demonstrací proti němu samotnému a obavám o nezávislost justice.

Babiš tvrdí, že nemá s organizátory protestů co řešit. „Nevím, co bych s nimi řešil, nejsem ministr spravedlnosti. Myslím, že ta komunikace funguje,“ tvrdil s narážkou na to, že se jeden z organizátorů demonstrací Mikuláš Minář měl potkat s kritizovanou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO) v rámci jednoho z kulatých stolů. Podle Babiše je však otázkou, zda to lidé chtějí slyšet, nebo mají „své přesvědčení na základě vylhaných věcí“, uvedl také premiér.

Deník E15 přinesl informaci, že s ohledem na značně zjitřenou atmosféru Babišovi jeho poradci měli údajně navrhnout, aby se stáhl do ústraní a na postu předsedy vlády ho nahradil někdo z dvojice vicepremiérů - Karel Havlíček či Alena Schillerová (oba za ANO). „Babiš ale toto řešení zatím odmítá. Je přesvědčený, že k jeho odchodu z vlády není důvod,“ uvedl pro E15.cz zdroj z hnutí ANO. „Ani na vteřinu mě nenapadlo, že bych podal demisi. Demonstranti ji chtějí proto, že uvěřili lžím, které o mně léta kolují,“ kontroval Babiš v době, kdy se pomalu blíží další velká demonstrace, svolaná na 23. červen na pražskou Letnou.

Video  Babiš se omluvil demonstrantům. A zase se do nich pustil: Nejsem zloděj  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Hašek: Fňuká jako fracek

Na demonstraci v Praze na Václavském náměstí vystoupila proti němu třeba i hokejová legenda Dominik Hašek. „Já se v žádném případě nikam netlačím, ne v tuto chvíli. Jsem rád, kdy mě Milion chvilek pro demokracii zavolali a pozvali (...) a mohl jsem vyjádřit svůj názor a mohl jsem říct, co cítím,“ řekl hrdina z olympiády v Naganu v pořadu Prostor X na Reflex.cz.

„Mně hrozně vadí, že člověk, který kdysi byl v StB, je dneska v čele naší vlády (...) To mě hrozně mrzí, takové věci. Když křičel všude, že všichni tady kradú atd. Teď když to vypadá, neříkám, že to je ještě rozhodnuté, ale všechno nasvědčuje tomu, že to on tady dělal nelegální věci, že on se obohacoval, že on tady využíval své politické funkce k tomu, aby obohatil sám sebe a své firmy, tak najednou vykřikuje, že je to kampaň. A to jsou věci, které mi vadí,“ pokračoval bývalý gólman české reprezentace i celků z NHL. A přidal tvrdý direkt: „Já vždycky říkám, že fňuká ne jako malý dítě, ale jako fracek, nebo něco takového.“

Dominik Hašek během demonstrace proti premiéru Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové, které se podle odhadů organizátorů účastnilo asi 120 tisíc lidí. (4.6.2019) Dominik Hašek během demonstrace proti premiéru Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové, které se podle odhadů organizátorů účastnilo asi 120 tisíc lidí. (4.6.2019) | Blesk:David Malík

lojzaopava ( 17. června 2019 12:01 )

http­s://ww­w.res­pekt­.cz/po­liti­ka/str­asburk-odmitl-babisovu-stiznost-jeho-jmeno-v-registru-agentu-stb-zustane

tulipan ( 15. června 2019 11:06 )

Hašku ty máš následky,kolikrát jsi dostal pukem do hlavy ty máš názory obecnýho blba.Kde jsi byl když zde rabo­vala,­tune­lova­la,o­žebra­čova­la,o­jebá­vala ODS TOP KDU CSSD rodi­ny,dě­ti,duc­hodce to jsi dostával pukem za dolary do té duté hlavy.Docházejí ti prachy nic neumíš všude krachuješ tak hurá špinit Babiše zavděčit se politické mafii kmotru možná že tě vezmou do politiky tam se dá přijít k milionum i miliardám to ti nevadí že zase ojebeš lid!! i s kmotry ty prezidente!!

tulipan ( 15. června 2019 10:57 )

Přidte otebřou se kaná­ly,sto­ky,špí­ny,saj­rajtu Prahy!! jitrn­ice,­ovce,­zlodě­ji,tu­nelá­ři,kmot­ři,u­dava­či,ak­tivis­té neplatiči daní EET učtenek,opozice s tradici tunelářu, mafie,umělecká luzo ,povede vás jeblá nedostudovaná jitrnice Minář budete po něm opakovat hesla dementa jak ovce.Veškerá špína placená kmotry ODS TOP oni mají stále vaše peníze na uplatky Miná­ře,sou­dcu,st­átních zástupcu ojednávky na nejlepšího premiera Babiše který zachránil stát­,oko­nomi­ku,ro­diny,­duchod­ce před zločinci ODS TOP KDU CSSD nebýt Babiše tak je zde miliony žebrá­ku,duc­hodcu,­rodin­,dětí na hranici bídy,a mafie Kalouska,Pospišila Schw­arzen­berka,­Fiali,­Bendy,­Němco­vé,Vý­borný­ho,Ra­kuša­na,Gaz­díka,­Farský­ho a udavaču vyhulených pirátu dohromady Praha!!

hradnisamohonka ( 14. června 2019 21:51 )

Nezapomeňte vzít stařenku marmat, těší se na to od vánoc, bude to její poslední cesta vlakem zdarma.

Mam_vas_u_prdeIe ( 14. června 2019 21:49 )

My přijdeme s jjusou společně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa