Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš nechce roztržku s ČSSD a navrhne Šmardu. „Nerozumí kultuře,“ míní Zeman a hájí Staňka

Aktualizováno -
30. května 2019
21:09
Autor: Nikola Forejtová - 
30. května 2019
11:25

Zda se začátkem června postaví do čela ministerstva kultury Michal Šmarda (ČSSD), nedokáže říci ani sám premiér Andrej Babiš (ANO). Řekl to v živě vysílaném pořadu Blesku „Ptám se, pane premiére“. Demise ministra kultury Antonína Staňka byla na spadnutí, prezident ji ale neposvětil podpisem a premiérovi zaslal dopis s výtkou. Premiér by nominoval někoho jiného a netuší, jak Šmarda uspěje u kulturní obce, protože by ho viděl spíše jako ministra pro místní rozvoj. Odpoledne se kvůli Staňkovi a Šmardovi sešel Babiš i s Janem Hamáčkem (ČSSD).

„Někdy v podvečer se setkám se s Hamáčkem a zítra se setkám s panem Šmardou. Předpokládám, že zítra po tom setkání pošlu na Hrad na základě dopisu od Hamáčka, že žádá odvolat ministra Staňka a jmenovat Šmardu,“ odpověděl premiér ve studiu Blesku na dotaz moderátora Jakuba Veinlicha, zdali můžeme očekávat, že od června bude hlavou ministra kultury Michal Šmarda.

Premiér tedy potvrdil, že Šmardu jmenuje, pokud Hamáček nezmění názor. Babiš však kandidátovi koaličních sociálních demokratů vytýká i to, že byl odpůrcem vlády a kritizoval i premiéra. „Byl by to asi dobrý kandidát pro místní rozvoj, ale konstatuji, že byl proti vstupu do vlády a nevyjadřoval se né úplně pozitivně vůči mojí osobě, tak s ním chci mluvit, jak chce ve vládě fungovat – aby to zas nebyla nějaká mise, že které by vycházely rozpory ve vládě. Taky je otázka, jak bude přijat kulturní obcí,“ upozornil premiér. 

Babiš: Prezidenta chápu

Premiér se vyjádřil i k dopisu, který mu prezident Miloš Zeman zaslal a kde žádá, aby s odvoláním Staňka vyčkal až do výsledku trestního oznámení, které Staněk podal ve věci rozkrádání ve svém rezortu. „Rozumím tomu, co prezident říká. Z hlediska vztahů v rámci koalice a z hlediska stabilní vlády nechci mít žádný rozpor, žádnou roztržku s ČSSD,“ míní premiér.

Současný ministr kultury Antonín Staněk svůj odchod oznámil po kritice za odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Ministrův konec požadovalo několik petic, otevřených dopisů i opozice. Staněk uvedl, že svou rezignací vyhověl Hamáčkově výzvě.

Za odvolaného ředitele fajta se postavilo i přes 33 světových muzeí. Mezi signatáři dopisu jsou například i ředitelé Muzea moderního umění města Paříže nebo francouzské státní organizace Réunion des musées nationaux, která zastřešuje výstavní pavilon Grand Palais v Paříži. Nepřidalo se naopak pařížské Centre Pompidou, o jehož sblížení s Národní galerií usiluje právě i premiér Babiš 

Babiš ujistil Hamáčka

babiš dnes na odpolední schůzce ujistil koaličního partnera Hamáčka, že jeho návrhu vyhoví a návrh na jmenování Šmardy předloží. „Já to tam (na Hrad) pošlu a pan prezident se vyjádří,“ řekl Babiš po schůzce novinářům.

Na Hamáčka však měl dotaz ohledně kompetence Šmardy. „Ptal jsem se ho, jestli skutečně trvá na nominaci pana Šmardy. Ubezpečil mě, že je to nejlepší kandidát, kterého má sociální demokracie k dispozici. Beru to na vědomí, je to jejich odpovědnost, kdo bude na ministerstvu kultury,“ dodal Babiš.

Zeman proti Šmardovi: Kultuře nerozumí

Prezident Zeman komentoval návrh ohledně Šmardy i v pořadu Týden s prezidentem vysílaném ve čtvrtek večer na TV Barrandov. „Konečně k mému překvapení se bouří i tzv. kulturní fronta se zdůvodněním, že pan Šmarda kultuře nerozumí. Což je sice pravda, ale že by kulturní fronta používala racionální argumenty, to je pro mě milé překvapení,“ uvedl v rozhovoru s Jaromírem Soukupem.

A připomněl, že i jeho předchůdce Václav Klaus odmítl odvolat dva ministry. A také to, že Staněk podal demisi nedobrovolně. „Toto byla tzv. demonstrativní demise v podstatě na protest proti tlaku, který na něj vyvíjela sociální demokracie. A demonstrativní demise se obvykle nepodává dvakrát,“ podotkl Zeman. Minsitři by se podle něj neměli trestat za to, že odhalí „zlodějiny“ ve svém resortu. „Naopak by měli být pochváleni,“ dodal prezident s tím, že Ústava nestanovuje lhůtu pro odvolání ministra.

„Kdo bude pracovat v Lidovém domě?“ Divil se prezident

Zeman se pozastavil i nad rolí Šmardy v ČSSD. „Pan Šmarda je místopředseda strany a už dnes dva místopředsedové strany – tj. pan Petříček a paní Maláčová – jsou ministry. Pokud by se stal pan Šmarda dalším ministrem, tak proboha, kdo se bude starat o sociální demokracii, kdo bude pracovat v Lidovém domě?“ podivoval se Zeman.

„Ano, je možné, že všichni místopředsedové a předseda sociální demokracie budou ve vládě. V tomto případě nebude nikdo, kdo se bude starat o tuto stranu. Já to jenom konstatuji, Janu Hamáčkovi to řeknu, až ho v pátek uvidíme na akci Policista roku,“ podotkl Zeman a komentoval i to, zda by měl vést nadále ČSSD i přes eurovolební neúspěch právě Hamáček.

„Já bych tam Jana Hamáčka zcela určitě nechal, doporučil bych tě, kdo mají současně ministerskou a místopředsednickou funkci, aby se jedné z těchto funkcí vzdali,“ zastal se šéfa ČSSD Zeman. „Uvidíme, jak se pan Šmarda rozhodne, já mu do toho nebudu mluvit (…) Ale na druhé straně bych si přál, aby alespoň po určitou dobu měl pan Staněk možnost dovést do konce šetření ekonomické kriminality ve své resortu,“ dodal prezident.

Před demonstranty Babiš nepůjde

Není to přitom první demise, se kterou se premiér za poslední rok setkal. Za necelý rok se stihlo na postech ministrů vystřídat už šest ministrů, Staněk má pak „šťastné“ číslo sedm. „Když ministři nefungujou, tak je vyměním. To je normální,“ komentoval vládní rošády Babiš. 

Největší poprask vyvolalo zvolení Marie Benešové (za ANO) ministryní spravedlnosti. Její dosazení do úřadu vlády vyvolalo řadu demonstrací, protestující se totiž obávají, že bude mít Benešová moc zasahovat do soudního procesu premiéra kvůli dotačním podvodům. Podle premiéra ale spojují něco, co se spojovat nemá. 

Před demonstranty se osobně předstoupit nechystá. „Samozřejmě, že bych se mezi ně mohl vypravit, ale ty lidi jsou tak zfanatizovaní, že by mohli použít násilí. Zažil jsem to před Českým rozhlasem, kde na mě plivali,“ zavzpomínal premiér, který prý neplánuje dělat velké kroky pro to, aby protesty ustaly. 

Video  Babiš v Blesku: O střelbě v letadle, novém ministrovi, zdraví i Monice a dětech  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

raskal ( 30. května 2019 23:15 )

Bureš si nemůže dovolit nenavrhnout Šmardu, jinak by mu mohli socani vypovědět poslušnost ve vládě a byl by v ***i. Potom by už asi novou koalici nedal dohromady.

jarby ( 30. května 2019 21:22 )

Actimel je vidět, že ti fungují střeva a jdou z tebe jen sra*ky 😉😁

Actimel ( 30. května 2019 21:18 )

Pan Hašek byl asi výborný brankář hokeje, ale jako podnikatel stál za starou bačkoru a zkrachoval nač sáhl! A to je z jeho strany jen a pouze závist!!! Prašule docházejí a je potřeba se na stará kolena zabezpečit přes politiku a vyšplhat se po vašich pokřivených charakterech a zádech! To je celé!!! Je zajímavé, že mu nevadil bývalý režim ve kterém sportoval a využíval všech vymožeností!!!! Chce se mi z nich i vás zvracet

turbina ( 30. května 2019 20:22 )

Bureš si vzal do vlády nagelovaného hňupa Hniličku, který v Naganu nevyjel na led a proto naší vyhráli zlato.

salto ( 30. května 2019 19:10 )

Psi štěkají, ale karavana jde dál

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa