Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Skvělý projev,“ chválil Zeman výbušnou řeč Kubery. S Babišem a Vondráčkem řešil volby

Autor: ČTK, Mii - 
22. května 2019
18:03

Na Pražském hradě se letos podruhé sešli čeští ústavní činitelé na jednání, při kterém koordinují zahraniční politiku. Mluvili o blížících se evropských volbách, sestavování vedení Evropského parlamentu a Evropské komise i chystaných zahraničních cestách. Všichni se shodli, že budoucnost Česka je spojena s Evropskou unií. Ústavní činitelé se scházejí k zahraniční politice jednou za čtvrtletí, naposledy jednali na konci ledna.

Vedle prezidenta Miloše Zemana, který schůzku hostí, se jí účastnili také premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Zváni jsou i ministři vnitra, zahraničí a obrany. Zeman v úvodu jednání popřál Kuberovi ke „skvělému projevu v Terezíně“. Šéf Senátu při nedělním pietním aktu řekl, že totalita může být zahalena do prosazování politické korektnosti nebo multikulturalismu. Část senátorů se od výbušného výroku v úterý distancovala.

Konkrétní témata jednání zveřejnili ústavní činitelé po poradě v dokumentu. Podtrhli v něm důležitost strategické agendy, která v červnu nastaví politickou strategii směřování EU na příští roky. „ČR bude prosazovat, aby toto směřování a jeho konkrétní realizace velmi zřetelně zohlednily očekávání, jež občané mají vůči EU, tj. Evropu demokratickou, prosperující a bezpečnou a zároveň otevřenou vůči novým myšlenkám a trendům i silnou v mezinárodním dění,“ stojí v záznamu.

„Je důležité osekat pravomoci (Evropské) komise a posílit pravomoci (Evropské) rady,“ shrnul závěry po schůzce před novináři předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Politická strategie EU se musí promítnout také do dojednávaného víceletého finančního rámce, uvedli politici. „ČR v jednáních o víceletém finančním rámci bude nadále aktivně prosazovat své zájmy a priority zaměřené na pokračování tradičních politik EU, zajištění prostředků na nové priority a na umožnění maximálně flexibilního využití unijních finančních prostředků podle tematických preferencí a rozhodnutí ČR,“ dodali.

Na Číně se politici neshodli

Politici se vyjádřili i k nadcházejícímu předsednictví ve Visegrádské skupině (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které začne v červenci. Prosazovat má „rozumnou Evropu“ a soustředit se na rozumná řešení, revoluční technologie a sjednocující přístupy. „Ambicí předsednictví je formulovat a prosazovat v EU společné návrhy V4 vždy, když to bude k užitku občanům V4 a celé EU,“ stojí v dokumentu.

Ohledně česko-čínských vztahů hovoří záznam o velkém potenciálu a potřebě jednotného a koordinovaného postupu ČR vůči Číně. Potvrdili také zájem na významnějším objemu efektivních čínských investic do české ekonomiky a nutnost snižování schodku vzájemné obchodní bilance. Kubera řekl, že v této věci se politici shodnout nemohli. Zdůraznil, že závěrem schůzky není společné prohlášení, ale záznam. Chybí mu v něm vazba na Spojené státy.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) podle záznamu představil konkrétní plány na rozšiřování a optimalizaci sítě zastupitelských úřadů. Možné změny musí podle vrcholných politiků „odrážet strategické priority zahraniční politiky ČR včetně důrazu na ekonomickou diplomacii“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 23. května 2019 08:36 )

Ještě, že pan Kubera, nedovedu si představit Dr a Hoše co by vydrmolil, nebo přeetl co mu někdo předepsal

email1 ( 23. května 2019 08:33 )

Ať žije prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš, pilíře a záruky prosperity České republiky...

muriQ ( 23. května 2019 07:40 )

Jen se vegeto pomluv.

illenne ( 22. května 2019 22:55 )

To je tedy sestava , ten nejmenší se tváří jak kdyby vyhrál v loterii. Vlastně za ty peníze co se mu roky sypaly, tak to vlastně má jak loterii . To je foto do domácího archivu .

gemino ( 22. května 2019 22:31 )

Nejen padouch, ale i dement a koblihožrout...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa