Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš udělal Schillerové radost, ona i Havlíček budou vicepremiéři. Brabce sesadí

Aktualizováno -
26. dubna 2019
17:00
Autor: ČTK, kal, vei - 
26. dubna 2019
15:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) chystá změny na pozici vicepremiéra, Richarda Brabce (ANO) nahradí Alena Schillerová a Karel Havlíček (oba za ANO), uvedly Hospodářské noviny. Vláda tak bude mít tři místopředsedy – na svém postu zůstává šéf ČSSD Jan Hamáček. Prezident Miloš Zeman jmenování Schillerové a Havlíčka vicepremiéry vlády už podepsal, uvedla Česká televize s tím, že vše proběhne k 30. dubnu. Ve stejný den přijde Havlíček do vlády - a spolu s ním i nový ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) a Marie Benešová (za ANO) na spravedlnost.

„Zklamu vás, pokud hledáte nějaký konflikt… Tak jsme byli s premiérem domluveni od začátku,“ uvedl pro Blesk Zprávy Brabec, který je místopředsedou hnutí ANO. Šéf resortu životního prostředí odmítl spekulovat na téma, zda podle Babiše nedělal svoji práci dost dobře. „Ale své práce mám dost a dost,“ dodal Brabec pro Blesk Zprávy.

Havlíček potvrdil, že bude místopředsedou vlády pro hospodářství. Schillerová má mít na starosti ekonomiku a finance. Se změnou Babiš minulý týden informoval ministra vnitra a prvního místopředsedu vlády Jana Hamáčka (ČSSD). Protože vicepremiéři nemají silnější hlas, poměry v kabinetu se nezmění.

Schillerová: Chápu to jako novou výzvu

„Jmenování si velmi vážím a ráda bych jej zúročila v rámci platformy ekonomických resortů, ale i ve vztahu s podnikateli a zástupci zaměstnanců,“ řekla Blesk Zprávám Schillerová. „Chtěla bych, abychom si na jednáních nad konkrétními problémy ekonomiky vyměňovali své poznatky a pozice k důležitým otázkám naší hospodářské politiky, zejména pak v kontextu reality veřejných financí a jejich dlouhodobé udržitelnosti,“ dodala budoucí vicepremiérka.

Ministr financí má podle Schillerové současně pozici stabilizátora ekonomiky. „Nabídka pana premiéra mě potěšila, chápu ji jako novou výzvu a zejména velký závazek,“ dodala Schillerová pro Blesk Zprávy.

Rozhodnutí rozšířit počet vicepremiérů a změnit náplň jejich práce Babiš vysvětlil potřebou reagovat na změny ve struktuře hospodářství. „Musíme popsat závislost na jednotlivých oborech a řešit problémy pracovní síly,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Pospíšil: V politice neplatí, že čím víc pruhů, tím víc Adidas

Zeman v úterý vedle Havlíčka jmenuje i novou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, která má nahradit Jana Kněžínka, a nástupce ministra dopravy Dana Ťoka Vladimíra Kremlíka. Změny budou pouze na pozicích spadajících ve vládě pod kontrolu ANO, ČSSD výměnu svých ministrů podle Hamáčka neplánuje.

„V politice neplatí, že čím víc pruhů, tím víc Adidas. I kdyby Andrej Babiš jmenoval všechny ministry za ANO vicepremiéry, nic to nezmění na tom, že tahle vláda neinvestuje, rozhazuje za předvolební dárky, neřeší důchodovou reformu a kašle na rodiče s dětmi. Bohužel,“ rýpl si na twitteru šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Escaperoom ( 14. května 2019 09:30 )

ČR je jako organismus co se chce uzdravit po nemoci. Tím lékem je Babiš a Zeman . Ovšem bujna nenažrana rakovina jsou slunickari, kavarensky ječící hnus zaplacený po ulicích a nenažrany neúspěšný politici, podnikatele zloději a komediantsky hnus!
Pane Babiš a Zemane... NEDEJDE SE A VYDRŽTE! Většina ČR lidu stojí za vama!
Politický odpad ODS TOP KDU kvičí jako když krysy vykopáva Babiš ze zlatých koryt,at žije Babiš­,Zeman­,Bene­šová,­Mynář­,Ovčá­ček!!

PPP150W ( 26. dubna 2019 21:57 )

Vy už dávno jste

oklusnifranta ( 26. dubna 2019 19:28 )

To jsem se nasmál, teď jsem na to koukal.

oklusnifranta ( 26. dubna 2019 19:23 )

A co nad mými?

oklusnifranta ( 26. dubna 2019 19:20 )

Ale pořád jich tam jeětě nekolik set zůstane...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa