Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman řešil v Číně Huawei a miliardy, Ivana stihla krámek se suvenýry

Aktualizováno -
26. dubna 2019
19:50
Autor: ČTK, kal, Mii - 
26. dubna 2019
13:49

České firmy v pátek na česko-čínském hospodářském fóru v Pekingu podepsaly desítku dohod a memorand o spolupráci v oblasti letectví, těžby či potravinářství. Prezident Miloš Zeman, který je v Číně na návštěvě, přitom v projevu před podnikateli varoval před obchodními válkami či sankcemi, vyzdvihl čínský projekt nové Hedvábné stezky a hájil firmu Huawei. První dáma Ivana Zemanová pak v Pekingu mimo jiné zavítala k jednomu ze stánků ze suvenýry, jak je patrné z fotografií, o které se podělil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zemana do Číny doprovodila podnikatelská delegace organizovaná Hospodářskou komorou ČR. Do země přicestovali zástupci asi šesti desítek českých firem a institucí.

Český prezident v projevu poukázal na nízkou prognózu ekonomického růstu v Německu, za kterou vidí brexit a právě obchodní války mezi USA a Evropskou unií stejně jako mezi USA a Čínou. Za překážku, která podobným nebezpečím pro obchod a ekonomiku může čelit, přitom označil čínskou iniciativu nové Hedvábné stezky a bilaterální spolupráci Česka a Číny. 

„Proto bych chtěl navrhnout, abychom společně jako přátelé a obchodní partneři bojovali proti nepřátelům ekonomického propojování a ekonomické spolupráce, proti nepřátelům otevřené společnosti a otevřeného trhu,“ řekl Zeman.

Zeman o Huawei: Je zkrátka příliš úspěšná

Za společný zdroj všech těchto nepřátel označil lidskou závist. Zastal se přitom společnosti Huawei. „Ta je zkrátka příliš úspěšná, nic víc. A přesně to vyvolává závist. Pokud někdo tuto firmu obviňuje z toho, že představuje riziko, aniž by k tomu měl seriózní důkazy, považuji to za nekalou obchodní soutěž,“ řekl Zeman.

Společnost Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži; restriktivní opatření zvažují i další země, jiné naopak tyto obavy nesdílejí. Huawei obvinění ohledně špionáže odmítá. V závěru loňského roku český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval před technologiemi Huawei, stejně jako další čínské společnosti ZTE; podle úřadu mohou představovat bezpečnostní riziko. Zeman se proti stanovisku NÚKIB opakovaně postavil.

Na pátečním česko-čínském podnikatelském fóru byla podepsána například výhradní licencovaná dohoda mezi Shanghai Miao Jiang Sporting Goods a Alpine Pro na výrobu a prodej kolekcí nelyžařského vybavení Alpine Pro v Číně. Společnost Ferrit uzavřela dohodu na dodávky náhradních dílů pro důlní zařízení China National Coal Development. Stejná firma podepsala také smlouvu se Sichuan Jiahua Machinery na výrobu střešních konstrukcí pro uhelné doly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prasatkopepicek ( 27. dubna 2019 08:20 )

Toho privezou ted. Misto nej by tam mohli nechat treba Zemana. Hned by se tu zilo lip.

prasatkopepicek ( 27. dubna 2019 08:06 )

Kdyby nebyl Kim Cong Un v Rusku, rekl bych ze se prevlekl za pani Ivanu. Trochu nam pribrala... Ale jinak je to zase sarada jako minule. Jen Jagr je tam jako tresnicka na dortu. Az k nam prijede treba delegace z Afghaniztanu mohl by prijet i jejich prebornik v jejich narodni zabave - hazeni mrtve kozy. Bude to mit stejny ucinek jako ma Jagr na cinany. Minule se Zeman bil v prsa za kolik miliard tam podepsali a kde nic - tu nic. I ten Tchaiwan ktery vyhnali ze zasedani u nas zamestnava cca 15tis lidi. Kolik prace dali lidem cinani? Jen kupuji podily fe firmach, ale neinvestuji. Proste zase saskarna aby se Zeman predvedl. Nic vic.

y1xcvbnm ( 27. dubna 2019 04:43 )

kde to vidíš??? Já takovou fotku nenašel.

y1xcvbnm ( 27. dubna 2019 04:41 )

jak to dopadlo s tím mrtvým doktorem kterého tam minule zapomněli???? Nějak se o tom nic dál nepsalo

asijo ( 27. dubna 2019 01:41 )

Proč máš několik nicků,to se v Blesku nosí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa