Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

U Babiše končí i Kněžínek, Zeman jmenuje Benešovou a opozice ukazuje na Čapí hnízdo

Aktualizováno -
18. dubna 2019
15:50
Autor: simao, ČTK - 
18. dubna 2019
14:03

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) oznámil, že se rozhodl skončit ve funkci. Demisi podá k 30. dubnu. Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl na jeho post exministryni spravedlnosti a poradkyni prezidenta Miloše Zemana Marii Benešovou. Hrad už potvrdil, že jmenování Benešové proběhne 30. dubna, kdy se funkcí ujmou také další dva noví ministři: Vladimír Kremlík (za ANO) dopravy a Karel Havlíček (za ANO) průmyslu a obchodu. Opozice změnu spojuje s kauzou Čapí hnízdo a šéf vládní ČSSD Jan Hamáček řekl, že pokud přijdou změny na postech žalobců, bude to ve vládě na vážnou debatu.

„Ke dni 30. dubna 2019 jsem se rozhodl podat demisi na funkci ministra spravedlnosti, kterou jsem dne 15. dubna 2019 ústně oznámil premiérovi a následně mu ji písemně předal dne 16. dubna 2019. Toto své rozhodnutí jsem dlouho zvažoval a původně jsem ho směřoval spíše na letní měsíce, nakonec bylo akcelerováno tím, že jsem již nechtěl čelit mediálním spekulacím o mém konci ve funkci,“ uvedl v prohlášení Jan Kněžínek.

Odvolává se přitom i na další vládní změny, kdy v kabinetu premiéra Andreje Babiše dochází k obměně v resortech dopravy a průmyslu a obchodu. Dana Ťoka nahradí Vladimír Kremlík, Martu Novákovou pak Karel Havlíček. Oba nové ministry jmenuje prezident Miloš Zeman po návratu z Číny právě 30. dubna, Benešová je doplní do trojice.

„Jeho působení v tomto rezortu bylo dohodnuto od začátku jako dočasné, proto pro mne jeho rozhodnutí nebylo překvapením,“ uvedl Babiš na adresu končícího ministra. „Pan Kněžínek mi sdělil, že tak chtěl učinit až v létě, ale nakonec k němu přistoupil už nyní, aby zabránil dalšímu rozšiřování spekulací o svém odchodu,“ dodal. Babiš potvrdil, že se Kněžínek vrátí na svůj post na úřadu vlády. 

Místo Kněžínka přijde Benešová

S nominacemi Kremlíka i Havlíčka Zeman souhlasil, s oběma adepty již měl pohovor v Lánech. Ani s nominací Marie Benešové nemá problém - i proto, že exministryně je Zemanovou poradkyní. Že by měla Kněžínka nahradit právě Benešová, to již Babiš potvrdil.

„Na post ministryně spravedlnosti jsem se rozhodl nominovat paní Marii Benešovou, velmi zkušenou právničku a političku, která v justici zastávala nejvyšší funkce. Byla ministryní spravedlnosti i nejvyšší státní zástupkyní, jmenovanou v roce 1999 ministrem spravedlnosti Otakarem Motejlem,“ zmínil premiér a dodal: „Paní Benešová je známá svým dlouholetým bojem proti korupci a nekalým praktikám, proslula i výrokem o justiční mafii.“ Podle něj by měla Benešová přispět ke stabilizaci justičního prostředí.

„Přijde mi logické odejít v okamžiku, kdy zároveň dochází i k výměnám jiných ministrů. Rád bych panu premiérovi poděkoval za důvěru, kterou mi projevil tím, že mě na funkci ministra spravedlnosti navrhnul. Po celou dobu jsem se této funkci věnoval s plným nasazením. Moje zhruba desetiměsíční působení ve funkci ministra spravedlnosti pro mne bylo cennou osobní i profesní zkušeností, které si nesmírně vážím,“ vzkázal Kněžínek, který během působení v roli ministra stihl i svatbu se svou partnerkou Pavlou.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) si vzal v Praze svoji partnerku Pavlu Zdráhalovou. (31. 8. 2018) Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) si vzal v Praze svoji partnerku Pavlu Zdráhalovou. (31. 8. 2018) | archiv Jana Kněžínka

„Zároveň jsem přesvědčen, že jsem za dobu mého působení neudělal nic, za co bych se měl stydět, na ministerstvu spravedlnosti došlo v celé řadě směrů k pozitivním posunům a udělalo se velké množství práce. Ministerstvo spravedlnosti svému nástupci či nástupkyni předávám v dobré kondici a po proběhlé reorganizaci,“ dodal Kněžínek.

Hamáček je překvapený, Michálek mluví o šikaně

Kněžínkův konec vyvolal řadu reakcí. Šéf ČSSD Jan Hamáčekje rozhodnutím Kněžínka překvapený, neměl prý žádné signály, že se tak stane. Předseda KSČM Vojtěch Filip podotkl, že je v pravomoci premiéra vyměnit ministry a komunistům prý vadili jiní.

Pokud by výměnu ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) za současnou poradkyni prezidenta Miloše Zemana pro justici Marii Benešovou doprovázely nějaké změny na státním zastupitelství, bylo by to na vážnou debatu vládní koalice, uvedl ve Sněmovně Hamáček.

Vicepremiér Hamáček uvedl, že k jakýmkoliv změnám na státním zastupitelství nevidí důvod. „Kdyby k nim mělo docházet, to by možná dávalo za pravdu těm spekulacím,“ řekl s odkazem na prohlášení opozičních politiků, že Kněžínek musel skončit v souvislosti se středečním rozhodnutím policie navrhnout obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) a ostatní obviněné v kauze Farmy Čapí hnízdo

Především do premiéra Babiše se zostra pustil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Babiš právě došikanoval jednoho ze svých nejlepších ministrů k demisi. Premiér je manažerský chaot. Kdo mu nedonáší, toho zlikviduje. Spravedlnost si opravdu nezaslouží čtvrtého ministra za méně než dva roky. Doufám, že se podaří dotáhnout zprůhlednění justice, které Kněžínek připravil,“ napsal zostra Michálek na twitteru. Narážel přitom na fakt, že po ministrovi Robertu Pelikánovi a Táně Malé končí další nominant ANO v čele resortu spravedlnosti.

Pospíšil: Odchod hned po návrhu na obžalobu premiéra

Další z exministrů spravedlnosti Jiří Pospíšil, v současné době předseda TOP 09, dal Kněžínkův odchod do souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. „Ministr Kněžínek byl jen prodlouženou rukou Andreje Babiše, který na rozkaz odchází hned po návrhu na obžalobu premiéra. Nezbývá nic jiného, než být bdělí a nového ministra spravedlnosti pod drobnohledem sledovat, aby nedocházelo ke změnám na místech státních zástupců a ovlivňování kauz,“ vzkázal na twitteru.

„Vyostřuje se to. Výměna ministra Kněžínka za Babišovi loajální Marii Benešovou by mohla vést k odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a tak i k ovládnutí celé justiční soustavy s cílem ovlivnit vyšetřování premiérova dotačního podvodu. Doufám, že je to celé jenom špatný vtip,“ dodal Pospíšil. 

Policie ve středu navrhla obžalovat Babiše, premiér však mluví o komplotu. Podle ODS by měl Babiš ve funkci skončit, pokud bude skutečně obžalován. „Je to zpolitizované a od samého začátku to beru jako organizovaný komplot,“ čílil se ve středu Babiš. 

luder ( 21. dubna 2019 09:39 )

Nějak se jim toho Babiše nedaří zlikvidovat?, Citadela,// Vytahují starou kauzu víc než deset let z dob, kdy Babiš ani netušil, že bude premiérem a staví to tak, za vydatné pomoci zaprodaných novinářů, že to vyznívá, jako když to provedl v době svého premiérování. Je to jasná politická objednávka, ve které vydatně figuruje bývalý ministr Chovanec. Je to hnus a špína, která má ublížit celé Babišově rodině, neboť vědí, jak mu na ní záleži. A směšné, že nejvíc tady řve Topol? Sám zloděj a korupčník, ale s tím rozdílem, že to bylo v době jeho premiérování. Je mi z té sebranky na zvracení. Škoda, že ti lumpové nešli hned zavřít za to, co této zemi udělali. Já stojím za svým pracovitým premiérem, který mi dal naději, že v této zemi se také dá časem žít dobře a proto mu zase dám svůj hlas.

verka1 ( 18. dubna 2019 21:53 )

Jak dlouho bude Benešová ministryni?? Babis má velkou moc, kontakty, peníze a nikdy nepůjde do vězení!! Koukejte na kobylu Nečasová jak litá po svobodě. Rath to stejný. Tak klid, nerozcilujte se.

Karrilona ( 18. dubna 2019 21:17 )

Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >>>> www.SlimExtrem.com

petr12 ( 18. dubna 2019 20:26 )

konečně!!!příjde kvalitní ministrině spravedlnosti která vykope mafii státních zástupcu,soudcu propojenou tuneláři,kmotry,zloději ODS TOP KDU a špínou udavaču pirátu neskutečná pakáž vyhulených,nemakačenku,vyučených pitomcu,aktivistu,sajrajtu s kliniky.Opravdu dnešní politici jsou zrudy!!

xcarodajka ( 18. dubna 2019 20:26 )

V tomhle případě je víc než jasné, že jsi to ty, který neví o čem je řeč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa