Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klaus má dovolenou za barbarský přežitek. Středula: „Nefér! Měl volno, kdy chtěl“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. dubna 2019
05:02

Exprezident Václav Klaus označil dovolenou za barbarský přežitek. A píchl tím do vosího hnízda. Jeho slova vyvolala řadu reakcí nejen ze strany čtenářů Blesk Zpráv. Šéf odborářů Josef Středula označil Klausův výrok za neslušný a upozornil, že někdejší prezident je dnes v důchodu, patrně pozapomněl na tvrdě pracující lidi a sám mohl mít i v minulosti volno, kdy chtěl.

Václav Klaus v úterý křtil čtvrtou knihu svých zápisků z cest. „To nejsou mé dovolené. Můj názor na dovolené, že to je barbarský přežitek z minulých století, který se omylem zachoval do dnešní doby, ten trvá dál,“ uvedl Klaus. A oprášil tak svůj dřívější, deset let starý a ještě prezidentský výrok ohledně toho, že dovolená je „barbaric relic“, jak řekl v roce 2009 Lidovým novinám.

Klaus dovolené neuznává, vadí mu i u jeho podřízených. Sám vyráží nejen na četné zahraniční cesty, které však označuje za ryze pracovní, ale také třeba na hory - i během poslední zimní sezóny nejednou „provětral“ sjezdovky. V únoru dokonce zval Institut Václava Klause své příznivce do Monínce na lyžování s exprezidentem. 

Klausova slova o dovolené však mnohým hnula žlučí. Šéf odborářů z ČMKOS Josef Středula Blesk Zprávám řekl: „Některé komentáře ani není nutno, protože i tento komentář už stojí za to, obzvláště když to řekne politik, který měl v podstatě možnost mít ′volno′, kdy se mu zlíbilo nebo kdy se mohl rozhodnout i jako člen Poslanecké sněmovny. A z tohoto pohledu to opravdu není fér. Jestliže by chtěl politik jeho významu komentovat tyto věci, tak by bylo lépe, kdyby lidi neprovokoval.“

Papež: Buďme rádi, že na naše životy nemá vliv

„Musím přiznat, že jsem nečetl žádnou z předchozích tří knih o cestování pana Klause a asi nebudu číst ani tu čtvrtou, při jejímž křtu prohlásil tento výrok,“ pustil se do Klause i místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. „Je tedy možné, že mluvil jen o své dovolené a o způsobu cestování politiků. Tomu bych pak rozuměl. Cestovat jako politik musí být neuvěřitelně nudné a frustrující. Takové cestování nemá nic společného s reálným životem a o něčem autentickým se nedá mluvit vůbec. Formální úsměvy, hraná vřelost, Potěmkinovy vesnice.... To vše je opravdu barbarský přežitek z minulých století,“ uvedl v komentáři pro Blesk Zprávy. 

Klaus však měl na mysli dovolenou jako takovou. „Tedy čas na zotavenou, volno, které dostáváme od našeho zaměstnavatele. On jako politik nikdy nebyl moc pro to, aby si běžný člověk mohl užívat života, to byla vymoženost jeho a jemu rovných. Takže možná pokládá volno na zotavenou za přežitek. Buďme tedy rádi, že už na naše životy nemá vliv, co pan Klaus říká, a je tak jedno, jak to vlastně myslel. Jeho knihy také žádné bestsellery nejsou a počkal bych s nákupem na výprodej,“ rýpl si Papež.

Středula: Pět týdnů dovolené pro všechny

Šéf odborářů Středula by byl rád, kdyby si exprezident podobné provokace odpustil. Klausovi vytýká, že zapomněl na běžné lidi, zaměstnance, kteří dovolenou zkrátka potřebují.

„Ti, kteří pracují manuálně, jsou opravdu unavení a myslím si, že (Václav Klaus) si už ani neumí představit, v jakých podmínkách a s jakou intenzitou práce musí lidé dělat. Myslím si, že by bylo lépe a moudřejší opravdu neprovokovat takovými vyjádřeními, protože to rozhodně není o 21. století. A my se nechceme do nějakého 19. století vracet,“ pokračoval Středula.

Jsou to právě odboráři, kdo tlačí na uzákonění pěti týdnů dovolené pro všechny zaměstnance. „Délka pracovní doby v ČR je významně delší než i v jiných státech kolem nás. V ČR máme dvě kategorie zaměstnanců. Jedni, kteří pracují pro stát - ti už mají garantováno pět týdnů dovolené v zákoně, ale privátní sféra musí za to podle našeho soudu nedůstojně bojovat a mnohdy se to stává i předmětem konfliktů. Z tohoto pohledu si myslíme, že není důvod, aby byly rozdílné kategorie, a požadujeme, aby to bylo pro všechny,“ zdůvodnil Středula svůj návrh.

A ke Klausovu odmítání dovolených šéf odborářů dodal: „To se prostě nedělá, to už je opravdu neslušné. Obzvláště v politickém důchodu něco takového říkat.“

Klaus se pustil do ODS i ČSSD. A naštval Fialu

Na politické úrovni tlačí na pět týdnů dovolené pro všechny ČSSD a také KSČM. Právě do sociálních demokratů se přitom Klaus navezl také. Zkritizoval totiž ČSSD spolu s ODS. 

„O tom, že žijeme v době, která je politicky frustrující, myslím, že není sporu. To si myslí drtivá většina z nás (...) Důvody té frustrace vidím v totálním selhání dvou hlavních politických stran ODS a ČSSD, které to první desetiletí toho našeho postkomunistického období nesly a které prohrály všechno, vycouvaly z jakékoli významné role v naší politice. Já jestli někoho viním, tak lídry těchto dvou politických stran, a ne z opačné strany. Ti ty hlasy dostali zadarmo, protože, jak se říká, ležely na podlaze,“ uvedl také Klaus křtící svou novou knihu. 

„Václav Klaus by měl přemýšlet nad tím, nakolik frustraci lidí z politiky způsobila přenošená opoziční smlouva nebo jeho nevysvětlená prezidentská amnestie. Takže bych s tím ′selháváním′ byl na jeho místě opatrný,“ uvedl v reakci pro Blesk Zprávy předseda ODS Petr Fiala, který se nedávno rozloučil s Václavem Klausem mladším, kterého ODS vyloučila ze svých řad, ač jeho prezidentský otec stranu zakládal.

nemok ( 18. dubna 2019 16:38 )

dámské přirození je krásná věc ale nesmí to být chlap

murQ ( 18. dubna 2019 15:44 )

Každá vrchnost má privilegia, včetně zdravotnictví k ruce.

Daniela1 ( 18. dubna 2019 14:31 )

Přežitek je především tato politická kreatůra!

Daniela1 ( 18. dubna 2019 14:28 )

Právě proto by tu revizi měl iniciovat. ODS by byla rázem TOP.Třeba ho to ještě napadne.Pak by možná náš "Děda Vašek" musel odevzdat i ten svůj zámeček.

Daniela1 ( 18. dubna 2019 14:20 )

K L A U S I , Z M L K N I !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa