Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Maláčová se sešla s matkami a šila do ANO kvůli „rodičáku“. Babiš: „Slibuje a nemá peníze“

Autor: simao - 
24. března 2019
16:55

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) se v neděli sešla se zástupci matek a otců, kteří jsou nespokojeni s jednáním kolem rodičovského příspěvku, na jehož výši se neshodnou vládní partneři. Maláčová po schůzce vzkázala, že „ANO překrucuje situaci“. Premiér Andrej Babiš (ANO) zástupcům hojně sdílené facebookové skupiny „Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek“ nabídl schůzku také.

„ ‚Politici si neumí představit, jak těžké je pro mladé rodiny vyjít s penězi,‘ zaznělo na dnešní schůzce s rodiči malých dětí. Já si to představit umím,“ napsala v neděli na facebooku ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). 

A zopakovala slib, který se stal předmětem sváru ve vládní koalici: „Budu dál tlačit na koaličního partnera, aby vláda splnila původní slib, přidala všem rodinám s nejmladším dítětem do 4 let a rychle schválila můj prorodinný balíček!“

Sporná je nyní výše rodičovského příspěvku pro rok 2020. Z poslední koaliční schůzky vyplynulo, že „rodičák“ 300 tisíc korun dostanou pouze novopečené maminky, které porodí 1. 1. 2020 a později. Ty stávající se budou muset spokojit nadále s částkou 220 tisíc korun.

Maláčová však prý prosazuje 300 tisíc pro všechny matky s dětmi do 4 let. „Paní Maláčová permanentně něco slibuje, potom mění názor a navrhuje něco úplně jiného. Neplní svoje vlastní sliby a většinou vše, co navrhuje, nemá koaličně projednané a nemá na to peníze a nesnaží se je ani získat z úspor vlastní kapitoly,“ opřel se zostra do Maláčové premiér Andrej Babiš pro deník Právo.

Maláčová: ANO má na výběr. Děti, nebo banky

Maláčová slibuje, že se pokusí peníze najít a prosazuje tvrdší zdanění velkých bank, tam by se dle ní dalo ušetřit. A v neděli uvedla, že ANO dle ní překrucuje celou situaci kolem rodičovské.

„Je smutné, jak ANO překrucuje dnešní situaci s rodinným příspěvkem. Faktem totiž je, že jsme se na jeho parametrech domluvili už v listopadu. Že si pak v lednu ministryně financí uvědomila, že má špatně spočítaný rozpočet, je nepříjemné, ale rodiče malých dětí to odnášet nemohou! Tím spíš, že je tu řešení v podobě zdanění velkých bank. Takže si ANO bude muset vybrat: DĚTI, nebo BANKY??“ napsala Maláčová na facebooku.

Schillerová: Nepřivedeme státní kasu na buben

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) předtím komentovala spory kolem rodičovského příspěvku obsáhleji na TV Barrandov.

„Sociální demokracie přišla s návrhem, ať se zvýšený rodičovský příspěvek týká všech dětí narozených po 1. lednu 2020 (...) Tento návrh byl skutečně z úst sociální demokracie a i po tiskové konferenci to označil předseda ČSSD a zástupci ČSSD za dobrý kompromis, abych potom druhý den se dočetla v médiích a všude možně, že to už neplatí. To je něco, čemu nerozumím, a proto jsem řekla, že paní ministryně neví, co chce,“ řekla Schillerová ve studiu Jaromíra Soukupa. 

„Problém paní ministryně bohužel je, že ona ty věci dopředu nekonzultuje, ty věci se většinou dočítáme už v rámci meziresortního připomínkového řízení, případně prostě v médiích. A bohužel už svými ústy naslibovala kdekomu mnoho a teď jsou dvě možnosti. Buď se přivede státní kasa na buben, což nemohu dopustit já, protože jsem právě strážkyní státní kasy, a nebo se bude muset doufat, že se na některé sliby zapomene,“ podotkla Schillerová a dodala: „Když se koruna někomu přidá, někomu jinému se musí vzít.“

Babišova olomoucká schůzka

Se zástupci facebookové skupiny „Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek“, která má již před 64 tisíc členů, a přidruženého petičního výboru se přitom chtěl sejít i premiér Babiš. A v neděli na tuto schůzku skutečně došlo. Tři členky petičního výboru v čele s Martinou Michalovou, která stojí za peticí „Zvýšení rodičovského příspěvku“ již s více než 11 400 podpisy, se sešly s Babišem v Olomouci. Premiér tam totiž v neděli vyrazil na mši k 200. výročí zvolení kardinála Rudolfa Jana třetím olomouckým arcibiskupem.

„Žádáme, aby Vláda ČR (zejména ministerstvo práce a sociálních věcí) znovu projednalo zvýšení rodičovského příspěvku tak, že navýšení na 300 tisíc od ledna 2020 bude platné pro všechny občany aktivně pobírající rodičovský příspěvek v roce 2020. A to z důvodu, že zmiňovaný příspěvek se poskytuje v nezměněné výši již několik let. A především chceme, aby nově navýšení rodičovského příspěvku bylo stejné pro všechny pobírající občany a nově pobírající občany,“ stojí v petici.

Zazněly názory rozhořčených rodičů

O schůzce s Babišem následně Michalová referovala na facebooku: „Chtěl se více dozvědět o problematice a vyslechl si názory, které zaznívají nejčastěji od rozhořčených rodičů. Byl zmíněn i prvotní návrh od paní Maláčové, o tom co bylo slíbeno a komu.“ Babiš dle ní souhlasí, že by se měl rodičovský příspěvek navýšit. „Řekl, že budou další varianty projednávat, propočítávat a dále se jimi zabývat,“ uvedla jedna z autorek petice s tím, že s Babišem řešily i další záležitosti jako porodné, jesle, dětské skupiny či možnosti přívýdělku rodičů na rodičovské dovolené. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Denisa Rusnyakova ( 25. března 2019 22:05 )

Super.. Dobry večer.. Jasně s stručně.. Pochopitelně napsano.. Souhlasim svami..

Denisa Rusnyakova ( 25. března 2019 22:01 )

Dobry večer. Přidam. Se kvam, Čtu tady. Jak ty matky sedi popiji pivecko a vykuruji. Hah nebojte takove matky si tak dlouho neposedi. Jsou videny lidem na ocich. Socka si to pohlida. Pak se odebiraj deti. Muj nazor.. A pridat by meli vsem matkam zadne rozdily ze pridat matkam co porodi 1.1.2020 vubec neni. Fer. Protoze jsem Matka 4 deti a Pritele, a nejmladsi ma 8 mesicu. A tak pobiram 7600na 4 deti. Pridavky nemam zadny pritel videla 28.tic. Platime najem. Skolku jidlo hygiena.. Potreba clove 6osob v domacnisti spolecne. A neumim si predstavit kdyby nezvysily. Rodicak ze bych pak dostavala 3800na 4.deti. No hruza. Jen at si zo vyzkousej druzii. Takhle. Clovek. O ty milovane. Deti. Prijde. Jsou vetsi vydaje nez prijmy.. Tak ZE. PISI.. AT OTEVROU OCI..A PRECTOU SI CTASTKU KTEROU NAM ROZHODNOU ZE ZVYSSI. DEKUJI.

petr12 ( 25. března 2019 10:57 )

neskutečná blbka rozhazuje ne ze svého ale c cizího krev neteče pro milku je duležitější cpát se do vrcholné politiky,rvát se o koryto,slibovat,uplácet svoloč,netáhla,nemakačenka!Pokud to dělá žena která nezná hodnotu,ekonomiku je to katastrofa milé milky.

Andrea B. ( 24. března 2019 20:43 )

To že chtějí přidat maminkám na MD slibovaly už před volbami. Přeci už prve musely vědět zda na to v rozpočtu mají, nebo ne??? , potom to z ničeho nic posunuly o celý rok a teď chtějí přidat jen někomu. Přeci všechny co jsou z dětmi doma, ať už 14 dní, nebo 2roky by měli brát stejně??? Nevidím důvod proč by měla být novopečená maminka zvýhodněná o 80 tisíc Kč a ta co porodila v jiný datum(dřív), tak nikoli?? a ta co porodí třeba 27.12.2019 bude pěkně nas.... No když přidat tak všem plošně a stejně. Furt jak je malá porodnost a vůbec se nedivím že ty ženy nemají chuť rodit.

paralenka ( 24. března 2019 20:14 )

A proč ne rovnou zpětně za 11 let?! Jen tak mimochodem, to tu vládli socani a nemám pocit, že by Sobotka tehdy měl chuť takhle rozdávat peníze! Maláčová je blbaňa, pokud chce zpětně rozdávat - to jako matce, které v lednu skončí mateřské, vysolí na ruku 80 tisíc coby rozdíl??? Totální průšvih, nemyslíte? Prostě poměrnou část z navýšení, tedy stanovit měsíční výši při různě dlouhém čerpání a ten měsíční příspěvek od ledna navýšit všem o přesně stanovenou částku, to má logiku! Už jsem tu dnes četla totální nehoráznosti, třeba že důchodcům taky nevalorizovat všem, ale jen novým. Idi*ot, který tohle napsal na sklo! Noví důchodci mají vzhledem k růstu mezd podstatně vyšší důchody než starodůchodci, takže ani valorizace ty starší nepřiblíží k nově přiznaným důchodům! Lidská závist je prevít, a tak si říkám, zda tu ještě jde o děti, nebo o neochotu rodičů slevit ze svých nároků - vidím maminy sedět v létě na zahrádkách u hospod a popíjet i pokuřovat, kecat s kámoškami, bezprizorní dítka zatím "obšťastňují" další hosty. Kde na to ty matky berou, když teď takhle řádí - a chtěly vůbec děti, nebo jen továrnu na státní prachy? Že by všechny byly z onoho etnika, které to tak má nastavené?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa