Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Bez jídla a platu nevydrží.“ Zeman chce „vyhladovět Senát“ po odmítnutí Gerlocha

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. března 2019
16:01
Autor: simao - 
21. března 2019
15:47

Zemanova nominanta na ústavního soudce Aleše Gerlocha v Senátu „rozcupovali“, nepomohla ani obhajoba ze strany kancléře Vratislava Mynáře. Prezident Zeman se netají tím, že by Senát nejraději zrušil. V Karlovarském kraji oprášil návrh na „vyhladovění Senátu“. Vedle toho si rýpl do „politické mrtvoly“ - patrně Bohuslava Sobotky? A sklidil hlubokou poklonu od hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové (ANO), která se sklonila před Zemanovou moudrostí.

Zeman zavítal ve čtvrtek do Milhostova v Karlovarském kraji. Lidé se ho ptali třeba na Senát, který odmítl Zemanovu nominaci na ústavního soudce - Aleš Gerloch získal podporu pouze 19 senátorů. Prezident reagoval po svém. Navrhl Senát vyhladovět.

„Vím, že vyvolám vlnu nenávisti u senátorů, ale proč bych to neřekl - ano, Senát nelze zrušit ústavním zákonem z toho prostého důvodu, že ústavní zákon musí schválit obě komory, tedy právě i Senát. Ale ti, kdo jako já vystupují za zrušení Senátu, si povšimli, že při schvalování zákona o státním rozpočtu vystupuje a jedná pouze Poslanecká sněmovna a Senát se o tomto zákonu vůbec nevyjadřuje,“ upozorňoval Zeman v Milhostově.

„Součástí tohoto zákona jsou i výdaje určené na provoz Senátu. Tak už jste jistě pochopili, kam mířím. Nazval jsem a konzultoval s některými politiky tento návrh, který je legitimní, vyhladověním Senátu. Konec konců ve středověku se města dobývala tím, že se oblehla, uťaly se zásobovací tepny a počkalo to, až jim dojde poslední jídlo. Nedovedu si představit - a nechci nikoho urazit - pány senátory a paní senátorky, kteří by vydrželi bez jídla, bez topení a především bez platu. Z toho vyplývá, že by se dobrovolně rozpustili sami,“ navrhoval Zeman. 

Zeman: Nebudu trucovat

Opoziční kluby si dle Zemana ve středu při odmítnutí nominace Gerlocha na ústavního soudce prožily pětiminutovku slávy. „Uškodily ne mně, ale uškodily především Ústavnímu soudu, protože ten mohl mít skvělého odborníka,“ upozornil Zeman při závěrečné tiskovce v Karlovarském kraji.

„Nebudu trucovat, ale samozřejmě budu přemýšlet. Aniž bych chtěl urazit kohokoli, kdo přijde po profesoru Gerlochovi, obávám se, že ve srovnání s ním přece jenom ta znalost ústavního práva nebude tak hluboká. Ale samozřejmě že senátoři, zejména mimo ústavně-právní výbor, jsou zřejmě tak dokonalými znalci ústavního práva, že na toto téma měli jiný názor,“ uvedl Zeman a připomněl: „Radek Vondráček veřejně prohlásil, že i kdybych navrhl Senátu Ježíše Krista, tak při dnešním složení Senátu neprojde.“ 

Rýpnutí do Grosse a Sobotky?

Prezident vedle toho kritizoval politiky, kteří si neprojdou komunální úrovní a míří rovnou do Sněmovny.

„Vím o politicích, nebudu je jmenovat - jeden už není mezi námi a druhý je politická mrtvola - kteří okamžitě z vysokoškolských lavic přesedli do lavic parlamentních. Neměli naprosto žádnou zkušenost, nikdy nic neřídili, ale hned se stali poslanci,“ uvedl Zeman. Myslel tím expremiéry z ČSSD Bohuslava Sobotku a Stanislava Grosse, kterým během jejich kariér bylo právě toto občas vytýkáno?

„Když nějaký fouňa s nosem nahoru bude říkat: Maminko, tatínku, pane předsedo, já chci být poslanec, mně nezajímá to pod tím, ta šedivá a nudná dřina, kopněte ho do zadku,“ říkal Zeman před lidmi.

Pomalé stavební řízení a sliby ministrů

Na setkání s občany mluvil Zeman rovněž o pomalém stavebním řízení. „Za týden až 14 dní mám v Lánech schůzku expertního týmu s Klárou Dostálovou, tedy s ministryní místního rozvoje, která má právě na starosti nový stavební zákon,“ upozornil Zeman a dodal: „Vážený pane, víte, kolik ministrů už mně slibovalo, jak zrychlí nový stavební zákon?“

Dostálová dle něj přišla se zajímavou myšlenkou - fikcí souhlasu. Pokud úřad nevydá rozhodnutí do 60 dnů, má se za to, že je jeho rozhodnutí souhlasné. Zemanovi se takový nápad „hrozně líbí“, protože byly případy, kdy se stavební řízení vlekla roky. A u dopravních staveb je narušovali i „zelení aktivisté“.

Zeman: Všude mě vozí, cigarety jsou neřest

Témata otázek byla však i odlehčenější. Týkala se mj. Zemanových zálib. „Kdybyste se mně zeptala na minulé záliby, těch by bylo. Nebudu mluvit o ženách, protože by to mohla slyšet moje manželka, se kterou jsem už 25 let. Ale třeba ještě předloni naposledy jsem se postavil na běžky a upadl jsem na nich. Ne proto, že mám bolavé nohy, učeně se tomu říká polyfunkční neuropatie, ale nohy už mně neudržely. Ale dřív jsem lyžoval jako blázen. Jenom na běžkách, sjezdovat neumím, a bylo to krásné,“ vzpomínal Zeman.

Připomněl rovněž, že dlouhé roky jezdil na kole a od přátel dostal elektrokolo. „Teď už jsem na tom také asi rok nebyl, teď mně všude vozí. Možná až skončím za ty čtyři roky - já nebudu riskovat, že si někde zlomím krček - tak se na to elektrokolo zkusím posadit a uvidíme, jestli mně uveze, a nebo ne,“ říkal Zeman. 

Na závěrečné tiskovce Zeman uvedl, že by se rád podíval i do kraje Vysočina, ale v době „kdy rybník bude mít teplou vodu, kdy můj člun nafukovací, kterému říkám moje jachta, Challenger bude pustitelný na vodu a mně v něm nebude zima“.

„Špatně sedíte a bolí vás nožičky“

Vedle toho Zeman zmínil své záliby ve čtení a výletech do přírody. „To, že si občas dám skleničku vína a nebo zapálím cigaretu, to, milá paní, není záliba, to je neřest a neřestí je třeba se zbavit,“ podotkl Zeman.

Došlo i na úsměvné momenty. To když jedna z tazatelek Zemana peskovala, že by neměl křížit nohy při sezení. „Vy strašně často sedáváte s nohou křížem přes nohu, to byste, pane prezidente, neměl. To si moc přetlačujete ty žíly a vaše nožičky vás pak moc bolí,“ říkala žena z Milhostova s tím, že se pak Zemanovi budou nohy lépe prokrvovat. „Máte pravdu, on si člověk dokonce někdy tu zkříženou nohu přesedí a pak, když vstane, tak ta noha je taková gumová,“ reagoval Zeman.

Hejtmanka se skláněla před Zemanovou moudrostí

Na závěr své návštěvy dostal Zeman od jednoho z občanů Song prezidenta, který mu předala hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. „Vaše bonmoty, postřehy a především váš přehled je fascinující a nezapomenutelný. Skláním se před vaší moudrostí,“ složila Zemanovi hlubokou poklonu.

Zeman si na závěrečné tiskovce pochvaloval, že během jeho návštěvy v kraji nebyla jedna jediná červená karta. „Zřejmě to ten podivný spolek jménem Kaputin, který se vyznačuje házením kytic do odpadkových košů, přestalo bavit, a nebo je to z Prahy daleko,“ dodal Zeman.

petr12 ( 22. března 2019 16:49 )

Peter Peter už jsem viděl hodně koko.u ale ty jsi unikát s tebe musí mít žena radost mít doma takového čurá.a!!

Dobrak2019 ( 22. března 2019 11:09 )

A ty jsi debil.

salto ( 22. března 2019 10:18 )

Zeman je borec a s tím Senátem je to velmi, ale opravdu velmi dobrý nápad, bohužel téměř nerealizovatelný.

salto ( 22. března 2019 10:09 )

Peter Peter.: Tak to je síla. Sice to dalo práci přečíst celý příspěvek, ale stálo to za to. Příště bych doporučil nějaký kvalitnější matroš, nebo striktně dodržovat medikaci a na léky nechlastat

Dobrak2019 ( 22. března 2019 08:39 )

Zeman je zkrátka jednička

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa