Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Důchody se zvýší o 900 korun, ale... Senioři si připlatí v „důchoďácích“ až 1200 korun?

Autor: Petra Štefková - 
24. března 2019
05:00

Důchody se od příštího roku mají zvýšit o 900 korun. Těm, co své stáří tráví v domovech pro seniory ale mohou měsíční náklady vzrůst daleko více. Maximální denní sazby za stravování a ubytování se mají v „důchoďácích“ zvýšit o 20 korun denně. Kapsy seniorů tak mohou být ještě více prázdné.

Maximální sazby za služby v domově pro seniory se neměnily několik let. V roce 2013 došlo ke zvýšení o 10 korun za stravu i ubytování. Částky mění vyhláškou Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Teď s návrhem na zvýšení přišel Svaz měst a obcí. Požaduje, aby obě sazby vzrostly o 20 korun za den u obou služeb. Výše maximálních cen nebyla podle předsedy svazu Františka Lukla několik let valorizovaná, takže peníze mnohdy nestačí k zajištění kvalitních služeb. Ministerstvo přislíbilo analýzu situace.

Na kvalitní jídlo nejsou peníze

Sazba na maximální možné hranici přitom není využívána ve všech „důchoďácích“. „My jsme sazby u ubytování měli dlouhodobě nastaveny nízko, takže je teď zvyšujeme postupně. Od února jsme částku za zvedly na 195 korun, maximum ale činí 210,“ přibližuje situaci pro Blesk Zprávy ředitelka Domova seniorů Hranice Simona Hašová.

U stravování ale vnímá současný strop jako neudržitelný. „Je to na samotné hranici únosnosti. Ceny potravin na trhu rostou a my chceme seniorům zajistit kvalitní stravování, takže rozhodně je třeba, aby byla sazba zvýšena,“ dodává Hašová.

Ne všichni klienti domovů pro seniory jsou schopni hradit plnou sazbu. Podle současných pravidel musí dotyčnému z důchodu zůstat minimálně 15 procent. Nedostatečný příjem přitom nemůže být důvodem odmítnutí klienta. „Nemůžeme ho diskriminovat, že ho nepřijmeme kvůli tomu, že nemá na úhradu,“ říká ředitelka domova v Hranicích. Čísla v jejich zařízení ale mluví pozitivně - aktuálně 83 procent klientů je schopno plně hradit nastavené sazby. 

Ve Středočeském kraji ale tak optimistická čísla nemají. „Podle hrubého odhadu je plná úhrada vybírána v tuto chvíli cca u 40 - 50 procent klientů,“ uvádí vedoucí Odboru sociálních věcí Pavla Karmelitová. Se zvýšením tzv. úhradové vyhlášky ale kraj jako zřizovatel několika domovů souhlasí. „Nicméně trváme na zachování mechanismu, díky kterému se úhrada snižuje tak, aby seniorům v zařízení sociálních služeb vždy zbylo alespoň 15 procent příjmů na úhradu osobních potřeb, léků apod.,“ doplňuje pro Blesk Zprávy Karmelitová.

Soukromé domovy dorovnávají náklady z darů

Úplně jiná situace je v domovech důchodců, které nezřizují obce nebo kraje. „Náklady na klienta jsou 28 až 30 tisíc měsíčně. Suma stanovená zákonem to absolutně nemůže pokrýt, takže bereme doplatky od rodin klienta,“ vysvětluje praxi pro Blesk Zprávy zakladatelka Domova pro seniory Dřevčický Park Hana Porubská.

Zbývající částka v minimální výši 7940 korun je placena na základě darovací smlouvy. Má to ale svízel. „Ta částka není nárokovatelná. Pokud nám ji rodina klienta nedá, musíme to financovat z vlasních peněz,“ představuje rizika Porubská. Proto i oni zvýšení limitu vítají. „Je to jediná částka, která je pro nás soudně vymahatelná,“ říká šéfka zařízení u Prahy.

Richterová: Nesystémovost

Krok ke zvýšení vítá i poslankyně a místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Olga Richterová (Piráti). „Co se ubytování i stravování týče, jde o příklad pevně daných částek, které by se měly pravidelně valorizovat o inflaci - stejně jako důchody,“ uvedla pro Blesk Zprávy Richterová. Zároveň ale upozorňuje, že by se měl poplatek odvíjet od kvality. „V některých zařízeních jsou čtyři lidé na pokoji, jinde dva, přičemž cena zůstává stejná,“ upozorňuje na nespravedlnost poslankyně. 

panda82 ( 8. srpna 2019 16:27 )

Tak jak pánové a dámy, rozhodujete o bytí a žití lidí, kteří mají odpracováno, kolik korun pokryje 900 zvýšeé náklady na obyčejný život, ale co vy co o tom rozhodujete, zádel si vozíte v autech, byty za náhradu , obědy za pakatel a to vše z daní voličů, no o platech nemluvě, že by jste si ubrali , jste nároční

marmat ( 25. března 2019 16:33 )

JAK vůbec mohlo Kalouskovi jeho "navýšení" projít ? Byli jsme TUPÍ, nebo už vygumovaní ??? Rezignovali jsme zkrátka. Tak si važme všech snah premiéra a jeho konkrétních změn a neremcejme tak trapně a TEĎ !!! Tyká se to každé rodiny...

marmat ( 25. března 2019 16:29 )

ČLÁNEK je Anti-Babiš kampaň -pravidelně o ničem, jen pro hloupé ovce...cokoliv, co lidi znejistí !!! Dřív nás to už ani nezajímalo...Chobotnice to diktovala a my drželi,jako berani Tak teď aspoň PŘEKROUTIT,znechutit,dezinformovat,vykolejit

marmat ( 25. března 2019 16:02 )

děťátko tomíčku...Nemusel jim navyšovat v r.2020 vůbec NIC...jen valorizaci, nebo to, co Kalda 35-39.- Kč

marmat ( 25. března 2019 15:57 )

Co byste kryso...evidentně "100% NESTÁRNOUCÍ" navrhovala ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa