Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vše zdražuje a rodičům „nepřidali“ 11 let. Zeman je proti, dát 300 tisíc všem matkám

Autor: vr, simao - 
23. března 2019
05:01

Řada věcí, které matky potřebují, zdražila během let i o desítky procent. Zato rodičovská se od roku 2008 v podstatě nezvedla. Ohledně rodičovského příspěvku se však nyní strhla mela ve vládní koalici. A hraje se o to, zda 300 tisíc od Nového roku dostanou jen novopečené maminky, nebo i ty stávající, které však nepotěší prezident Miloš Zeman. Podle něj není správné přidávat všem „retroaktivně“, protože ani státní rozpočet není nafukovací.

Porovnávat všechny podoby této dávky je složité. V Blesku jsme jako záchytný bod zvolili rok 2008, kdy se tahle rodičovská podpora zafixovala – všechny maminky si musely vybrat z pevně stanovených kategorií a měsíčních částek. Dohromady za celou dobu rodičovské nakonec dostaly mezi 175 a 235 tisíci korunami podle délky péče o dítě doma.

Další velká změna přišla roku 2012. „Rodič si sám, pokud mu to umožňuje jeho denní vyměřovací základ, určuje měsíční výši dávky do vyčerpání celkové částky 220 tisíc korun, nejdéle do 4 let věku dítěte,“ napsalo Blesku ministerstvo práce a sociálních věcí. Finančně si tak některé matky pohoršily, nový systém je ale flexibilnější a o dávku nepřijdou, když jejich dítě občas jde do školky.

Nyní by však měla přijít změna další. Vládní koalice ANO a ČSSD se však dohaduje o její podobě. Výsledkem koaliční schůzky ze začátku týdne je to, že nově by maminky, kterým se narodí miminko od 1. ledna 2020 dál, dostaly místo 220 tisíc korun rovných 300 tisíc.

Nebude se vyplácet zpětně

Podpora ale nebude vyplácena zpětně i pro rodiče až čtyřletých dětí. Někteří z nich přitom s 80 tisíci po ujišťování ministryně práce Jany Maláčové (37, ČSSD) počítali a kritizují celou koalici. Maláčová slibuje, že se na svůj slib pokusí najít peníze, a tvrdí, že ji »zazdilo « hnutí ANO. Premiér Andrej Babiš (64, ANO) říká, že ustoupila ČSSD výměnou za jinou část svého programu.

Zatímco se politici hádají, čísla, která Blesk získal od Českého statistického úřadu, mluví jasně a pravdivě. Ceny všeho, co maminky zoufale potřebují, rostou. A současná rodičovská ze srovnání vyšla jako dávka, která jen složitě někoho namotivuje, aby si pořídil miminko.

Zeman: Je to správně. Rozpočet není nafukovací

Ani to neodradilo prezidenta Miloše Zemana, aby ke zvyšování rodičovského příspěvku zaujal zcela jasné stanovisko. A souzněl tak de facto s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), kterou tento týden ostatně chválil jako velmi dobrou ministryni.

Podle Zemana není možné přidat 300 tisíc všem matkám s dětmi do 4 let. Naopak přidat jen maminkám s dětmi narozenými od 1. ledna příštího roku mu přijde jako rozumné řešení. „Z rozpočtového hlediska je to rozumné opatření, protože konec konců není možné, aby některé opatření bylo retroaktivní. To znamená, že když se ten rodičovský příspěvek zdvíhá, tak se má zdvíhat až rodičům dětí, které se narodí po tom datu, co je uveden do praxe,“ řekl Zeman na TV Barrandov.

Rodiče nedostali za 11 let „přidáno“. Oproti roku 2008 však vše zdražilo Rodiče nedostali za 11 let „přidáno“. Oproti roku 2008 však vše zdražilo | Infografika Blesku

Moderátor Jaromír Soukup však upozornil právě na to, že se rodičovský příspěvek nezvedl od roku 2008 a rodiče si za něj koupí o čtvrtinu méně věcí, než tehdy. „Já uznávám a nemám také nic proti zvýšení rodičovského příspěvku, že je dobré to udělat. I když si myslím, že ne všechno zvládnou peníze. Potřebujeme stavět startovací byty pro mladé rodiny a desítky dalších konkrétních opatření,“ upozorňuje Zeman. 

300 tisíc pro všechny rodiče s dětmi do 4 let by tedy „nerozdával“. „Já tady uvádím dva argumenty. První je rozpočtový. Něco jiného to je, kolik by to stálo, kdyby se to dělalo od začátku. Stálo by to asi 12 miliard, možná o něco víc, a to je opravdu hodně, zatímco tady by ten náklad byl podstatně nižší,“ řekl k opatření, že by 300 tisíc dostaly jen maminky s dětmi narozenými na Nový rok a později.

„Rozpočet není nafukovací a blíží se ekonomická krize (...) Navíc žádné opatření nemá být retroaktivní,“ míní Zeman a vyzval: „Šetřeme, ale nešetřeme na nesprávném místě.“

Kalkulačka: Dosáhnete v roce 2020 na příspěvek na bydlení?

Zeman si stojí za svým: Pouze pro nově narozené děti

Proti přidání všem matkám s dětmi do 4 let se pak Zeman vyjádřil i v sobotní MF Dnes. A zopakoval svůj hlavní argument. „Platí elementární princip, že žádný zákon nebo jiné ustanovení nemůže být retroaktivní. Z toho logicky vyplývá, že to může být pouze pro nově narozené děti. Bod číslo dvě: Andrej Babiš naprosto jasně řekl, že by paní ministryně Maláčová měla ve svém rozpočtu – který je největší ze všech ministerských rozpočtů – najít potřebné zdroje. Ale totéž samozřejmě platí i o všech ostatních ministrech,“ upozornil Zeman s tím, že „když zavádím zvýšení rodičovského příspěvku, tak je to od určitého data a nikoli před tímto datem“.

Rodiče nedostali za 11 let „přidáno“. Oproti roku 2008 však vše zdražilo Rodiče nedostali za 11 let „přidáno“. Oproti roku 2008 však vše zdražilo | Infografika Blesku

19jirka74 ( 26. března 2019 18:29 )

Pěkně se do toho zamotali..Ty socialistické experimenty.

dvorece ( 25. března 2019 13:46 )

A co rozpočet tatínka ? Nebo nevíte s kým to máte ?

flora ( 24. března 2019 20:16 )

A co tatínek dítěte ? Ten by neměl?

flora ( 24. března 2019 20:13 )

Meleš nesmyly. To je zpráva z roku 2017 Píše se rok 2019 . Výdale na správu Hradu a Lán a lesní hospodářství určitě nejdou z kapitoly, kterou spravuje Maláčová.

mirres ( 24. března 2019 19:23 )

Nějak Vám utekla logika srovnání valorizace důchodů. Zkusím tedy jednodušeji. Když půjdu do důchodu letos, budu už v systému a důchod mi v lednu 2020 přepočítají a zvednou. Když začnu letos pobírat rodičovský příspěvek, budu v systému a v lednu 2020 se nic nestane.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa