Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš o handlu s ČSSD: „Rodičák“ 300 tisíc všem slíbila Maláčová. Ta slibuje další boj

Aktualizováno -
19. března 2019
18:40
Autor: simao, jko, vei - 
19. března 2019
14:55

Rodičovský příspěvek 300 tisíc od nového roku pro všechny rodiče s dětmi do čtyř let nebude. Aspoň podle výsledku jednání pondělní koaliční rady ANO a ČSSD, kde neprošel slib ministryně Jany Maláčové (ČSSD). Navýšení se omezilo na matky, které porodí 1. 1. 2020 a později. Na ty stávající čeká nadále 220 tisíc a nikomu se nemá nic doplácet zpětně. Maláčová slibuje, že potřebné peníze zkusí sehnat, ale nepodařilo se přemluvit ANO. Premiér Andrej Babiš (ANO) Blesku sdělil, že s náhradní variantou přišli sociální demokraté. Výměnou za kývnutí na diskutované zálohované výživné.

„Všichni víte, že za navýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc pro všechny rodiče dětí do čtyř let jsem od začátku bojovala. Nedokázali jsme ale přesvědčit hnutí ANO,“ uvedla v úterý na facebooku ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) po smršti kritických reakcí od mladých rodin.

Rodičovský příspěvek tak nemá být ve výši 300 tisíc korun od 1. 1. 2020 pro všechny rodiče s dětmi do čtyř let věku. Zvýší se pouze pro matky, jimž se děti narodí právě na Nový rok a dále. Rozdíl mezi dítětem narozeným na Silvestra a 1. ledna tak má činit v rodičovském příspěvku 80 tisíc korun. A jak upozorňují samotní rodiče v reakcích pro Blesk Zprávy, nejde o nezanedbatelnou částku. 

Maláčová považuje za důležité, že se v rámci koalice podařilo odblokovat situaci a potřebné návrhy projednat. 

„Jsem ráda za ten průlom, protože několik měsíců to jednání bylo zablokované – za mě platí také to, co jsem řekla, že jsem ráda, že rodičovský příspěvek od ledna příštího roku dostanou alespoň nově narozené děti,“ řekla novinářům. 

Sama prý návrh nepovažuje za konečnou verzi a věří, že nakonec dosáhnou na rodičovský příspěvek ve výši 300 tisíc korun všechny rodiny s nejmladším dítetem do čtyř let. 

Sociální demokracie od začátku dlouhodobě prosazuje, že chceme, aby nárok na ten rodičovský příspěvek ve výši 300 tisíc korun, to znamená plus 80 tisíc měly všechny rodiny s nejmladším dítětem do čtyř let. Myslím, že každá dohoda se dá vylepšit, budu na tom pracovat,“ dodala. 

Na dotaz Blesk Zpráv, co by vzkázala rodičům, kteří už s příspěvkem v původně slibované výši počítali, šéfka rezortu práce a sociálních věcí reagovala slovy, že na zapracování změn je stále ještě čas, který chce využít k hledání finančních prostředků. 

„Že budu bojovat dál, že podpora rodin s dětmi je pro mě prioritou, koneckonců mám připravený celý prorodinný balíček, a že to nezdáváme a ten výsledek není konečný,“ vzkázala znepokojeným rodičům narozených dětí, kteří by neměli podle dohody koalice na vyšší peníze nárok. 

Maláčová: Nejsme ve vládě sami

„Skutečnost je taková, že nejsme ve vládě sami. Nejsme ani hlavní vládní strana s premiérem. Jsme v pozici, kdy jako juniorní partner ve vládě tvrdě prosazujeme sociálnědemokratickou politiku,“ brání se Maláčová vlně kritiky za nedodržený slib 300 tisíc pro všechny.

„Ani já, ani ČSSD jsme nikoho nehodili přes palubu. Ano, zatím jsme se dohodli na zvýšení rodičáku na 300 tisíc pro děti narozené od 1. 1. 2020. Ale to neznamená, že jsem rezignovala a už nebudu chtít, aby na vyšší rodičovský příspěvek dosáhli i ti, kteří mají dítě do čtyř let věku. Respektuji včerejší dohodu z koaliční rady, ale beru ji tak, že problémem jsou peníze. A já jsem zvyklá problémy řešit, překonávat je, ne jim podléhat,“ napsala ministryně.

Babiš: Nejdřív jsme řešili důchody

Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk uvedl, že s návrhem na rozdílné výše rodičovských příspěvků přišla ČSSD. A ustoupila výměnou za zálohované výživné, proti kterému je pro změnu hnutí ANO.

„My jsme projednávali důchody, v podstatě já jsem v lednu 2019 navrhoval, abychom důchody dali ve stejné výši jako v roce 2018, protože jsem slíbil, že v roce 2021 bude průměrný důchod 15 tisíc. Potom jsem teda přesvědčil paní ministryni Schillerovou, ČSSD s tím souhlasí,“ přibližuje jednání na koaliční radě Babiš. A připomíná, že se důchodcům přidá zmiňovaných 900 korun navíc, což je další výstup koaliční schůzky.

Byl to jejich nápad, tvrdí premiér o ČSSD

Rodičovský příspěvek byl dalším tématem jednání. „V programovém prohlášení máme napsané: Zvýšíme rodičovský příspěvek na 300 tisíc. Tam ale není napsané, jak a co. Paní Maláčová v minulosti nějak slibovala, že by to chtěla dát všem. To je nějaký dopad do rozpočtu,“ upozorňuje Babiš.

Premiér a šéf ANO připomíná, že ministryně financí Schillerová (za ANO) měla jinou představu. „Paní Schillerová říká, že by to dala jenom těm, kteří nečerpají těch 220 tisíc. A tím by se ušetřilo asi 2,6 miliardy,“ uvedl Babiš.

„A včera ve vyjednávání o rodičovském příspěvku a výživném, kde my jsme ustoupili, protože jsme nechtěli zálohované výživné, říkáme, že je výživné potřeba, aby stát pořádně vymáhal. Tak pan předseda Hamáček navrhl, aby se ten rodičovský příspěvek vyplatil od 1. ledna 2020. Byl to jejich návrh, který jsme akceptovali,“ dodal premiér.

Hamáček: Boj není u konce

„Byl to kompromis, na kterém se shodla koaliční rada. Hlavní cíl byl, abychom našli řešení, které umožní pustit zákony do legislativního procesu. Hnutí ANO tu věc několikrát odkládalo, a kdybychom nestihli zahájit legislativní proces teď, tak bychom ho nestihli vůbec,“ zmínil v reakci šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. „Výsledek je ta dohoda, ale neznamená to, že jsme skončili. My o těch věcech budeme jednat, ale potřebovali jsme spustit ten legislativní proces, který hnutí ANO blokovalo,“ dodal.

„My chtěli původní návrh Jany Maláčové, ale o tom hnutí ANO nechtělo ani slyšet. Dokonce uvažovali o tom, že se to odloží ještě o rok, to pro nás nebylo přijatelné. Pro nás je důležité, že ta věc se dál neblokuje a nehrozí to, že se nestihne vůbec,“ řekl Hamáček a na adresu naštvaných mladých rodin řekl: „Rozumím jim, že očekávali lepší zprávu, ale ten boj není u konce. Skončí ve chvíli, kdy zákon vyjde ve sbírce, a pro mě je důležité, že je šance tohle zvládnout.“

Šéf ČSSD přidal ještě jeden díl svého vysvětlení, jak to s rodičovským příspěvkem bylo. „Takhle zněla původní dohoda s hnutím ANO. Na facebooku se tím chlubila i paní ministryně Schillerová. Mezitím se stalo to, že Schillerová přehodnotila příjmy a výdaje státního rozpočtu a přišla s opatřeními, a hnutí ANO tvrdí, že na to nejsou peníze,“ doplnil Hamáček.

 

Rozčilené a zklamané maminky píší do Blesku

Mnoho reakcí od naštvaných maminek pak přišlo i do e-mailu Blesku. Zklamání se v nich mísí se zlobou. Paní Majka D. připomíná, že se nyní mění slib, který byl dán loni. „Budu trochu ironická – promiňte. Nebude to za týden zase jinak? Třeba pro chlapečky a holčičky rozdílné částky?“ stěžuje si.

„Jednání ministryní Maláčové a Schillerové považujeme s mým ročním synem za ubohou zradu na rodičích na rodičovské dovolené... Obě ministryně předvedly, že nemají na svém místě, co dělat, že neumějí jednat a obstarat peníze pro potřebné,“ postěžovala si v reakci pro Blesk paní O., dle které by měly obě ministryně dokonce rezignovat, když dříve odcházeli členové vlády např. kvůli plagiátorským aférám a opsaným diplomkám.

Paní Tereza: Hlady neumřeme, ale...

Rozdíl 220 tisíc pro stávající mladé matky a 300 tisíc pro ty nastávající po 1. 1. 2020 není zkrátka nezanedbatelný. „Máme tři děti do pěti let, na podzim čekáme čtvrté. Na nejmladší pobírám rodičovský příspěvek (RP). Manžel trvale pracuje, já jsem před mateřskou pracovala také. Nepobíráme od státu žádné dávky,“ přibližuje rodinnou situaci další ze čtenářek paní Tereza.

„80 tisíc není v našem rozpočtu zanedbatelná položka, ale nejspíš bez nich hlady neumřeme. Co mě štve nejvíc, je fakt, že zde budou rodiny s vyšším rodičovským příspěvkem a potom my ,zavržení′, kteří z neznámého důvodu budeme mít rodičovský příspěvek nižší,“ diví se a táže se: „Budou se navyšovat důchody také jen důchodcům, kteří do důchodu nastoupí po 1. 1. 2020? Nebo všem plošně? A proč je to u rodičovských příspěvků jinak?“

„Cítím se neskutečně podvedená“

„Mám 3 děti. 16 a 13 let a 22 měsíců. Cítím se neskutečně podvedená. My rodíme pro tento stát pracovní sílu, zajišťujeme svými dětmi budoucnost našeho národa... 1. 1. 2020 tady budeme taky, ale to už máme holt smůlu. Důchodcům přidáte taky jen těm, co nastoupí do starobního důchodu k 1. 1. 2020?“ napsala Blesku Jana P.

Tohle říkala Jana Maláčová o rodičovském příspěvku v srpnu 2018:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lenka78 ( 20. března 2019 10:48 )

Ted nevim... Tohle jste napsala proto, ze mate nutkavou potrebu urazet lazdeho, kdo ma jiny nazor, nebo proto, ze jste vubec necetla na co reagujete....

zadnice ( 20. března 2019 10:18 )

Užvaněná slepice Maláčová žvaní dříve než má cokoliv dojednané. Stejně tak celá ČSSD!

Lenka78 ( 20. března 2019 10:08 )

Naopak tohle je prvni zmena, ktera skupinu lidi na soc davkach vubec nepostihne, co dostanou navic na rodicak totiz zas nedostanou v ruznych doplatcich, protoze ty se pocitaji z vydaju...

zaka ( 20. března 2019 09:22 )

cikáni už přemýšlí do kterého automatu to hodí.Nevím kde socani berou takové ministrině které se snaží jen vyhazovat peníze do vzduchu.Pryč se socany.

Danela ( 20. března 2019 08:53 )

Ano, nerozumíte tomu, chce to lépe číst.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa