Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

V Praze staví „tajně“ mešitu, varují fotky na facebooku. Jde o vilu Okamury

Autor: Jakub Tomek - 
17. února 2019
18:00

To, že se někdy internetem šíří různé falešné zprávy, je všeobecně známo. A že k nim pomáhají někdy i politici, se také ví. Tentokrát k tomu celkem nevinně přispěl i šéf hnutí SPD Tomio Okamura (46), jehož »UFO dům« uživatelé sociálních sítí sdílejí jako novou pražskou mešitu...

A lidé fotku domu Tomia Okamury přeposílají doslova ostošest. Tzv. hoax neboli poplašnou zprávu od zveřejnění sdílelo přes 15 tisíc uživatelů facebooku. A »kachně« zřejmě naletěla i velká část příznivců jeho hnutí. Někteří se dokonce rozčilují, kdo stavbu mešity povolil.

„Co to je? Copak tohle někdo z ČECHŮ potřebuje? Zase asi nepovolená stavba, která se promine?“ rozčiluje se jedna z uživatelek sociální sítě. Zpráva o stavbě modlitebny pro muslimy se poprvé šířila internetem už na konci minulého roku. Tehdy tomu ale tolik lidí nenaletělo.

Dům za 20 milionů

Jak už Blesk v minulosti informoval, dům šéfa SPD, který si nechává stavět na pražském Břevnově, by měl stát kolem 20 milionů. Stavba ve tvaru tubusů má být světovým unikátem. Návrh si nechal zpracovat od známého švýcarského architekta Christiana Kereze. Blesk také zjistil, že na stavbě pracují lidé různých národností. Přitom Okamura si postavil kampaň na odmítání přistěhovalectví.

Problém s povolením

Tomio Okamura chtěl svůj vysněný dům začít stavět už v roce 2014. Tehdy mu bránili úředníci Prahy 6, protože podle nich dům nesplňoval podmínky pro výstavbu, proti byli i někteří sousedé. Během let se v Praze změnily stavební předpisy a stavba na začátku loňského roku začala.

Video se připravuje ...
Další videa