Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiše vítali sličné Thajky i vojáci. Pohostili ho krevetami či krabími knedlíčky

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
16. ledna 2019
14:33
Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. ledna 2019
11:50

Andreje Babiše přivítali s vojenskými poctami v Thajsku. Premiér Prayut Chan-o-cha je ostatně sám generál, někdejší voják a rázný lídr thajského království. Babiš je prvním českým předsedou vlády, který zemi navštívil. Dostalo se mu takřka královského přijetí. České vlajky kam se podíváš, billboardy vítající Babiše. A uvnitř Úřadu vlády slavnostní večeře i v tradičních róbách nastoupené Thajky lemující červený koberec.

Andrej Babiš se ve středu dočkal honosného přijetí na thajském úřadu vlády. Opět s vojenskými poctami před palácem, což u generála Prayuta Chan-o-cha nebylo nijak nečekané. Z přístupu Thajců však bylo patrné, že dochází k historickému okamžiku.

Český premiér prvně v Thajsku

Český premiér dorazil do Thajska vůbec poprvé, Blesk Zprávy jsou u toho. Českými vlajkami v celém areálu nijak nešetřili a zdravici Babišovi poctivě před příjezdem českého premiéra nacvičovali na nádvoří paláce, na jehož plotě čněl  jeden z billboardů vítajících Babiše v zemi. 

Kromě vojáků nechyběly při přivítání ani sličné Thajky v tradičních šatech, které později uvnitř vládní budovy lemovaly červený koberec, či Thajci v maskách.

Jednání (nejen) o českých stíhačkách

Pestrá podívaná, kdy před Babiše na rozdíl od Singapuru nastoupily i tři druhy vojáků snadno rozlišitelní dle barev - červení, černí a modří - se mísila s neméně pestrým výběrem témat k jednání. Jedno z nich však přece jen dominovalo. Řada schůzek se totiž v Bangkoku točí kolem armádních zakázek. I proto Babiš odstartoval další den své asijské mise sérií pracovní snídaní se zástupci českých zbrojařských firem. A upozorňoval na to, že zatímco v Singapuru šlo spíše o první kontakty, s Thajskem je již řada záležitostí předjednána či rozpracována.

„Já jsem strávil hodinu s našimi zbrojaři a musím říct, že tady máme strašně moc věcí k projednání. Nabízíme tady nová letadla, opravu starých letadel (...), útočné pušky, pistole, radary, simulátor volného pádu, obrněná vozidla, tatrovky, houfnice, aktivní radary. Já jsem si tady hodinu psal a byl jsem sám překvapený, jsem rád, že se český zbrojařský průmysl zase dostává do kondice,“ řekl Babiše potěšeně českým novinářům předtím, než vyrazil na jednání s thajským ministrem obrany a vicepremiérem Prawitem Wongsuwanem.

Organické kuře, pochoutky z krevet i zrmzlina z ovoce bohů

Premiér Prayut Chan-o-cha, který zemi spravuje tvrdou rukou bývalého vojáka, pak Babiše přivítal rovněž u oficiální večeře. Na slavnostní tabuli nechyběli vepřové a krevetové taštičky se švestkovou omáčkou, pomelový salát s krevetami a kuřecím masem, tradiční asijské knedlíčky s krabím masem, pikantní polévka z krevet podávaná v kokosu, pečená organická kuřecí prsa s omáčkou z albufery, kořenovou zeleninou a houbovou rýží, zralé mango s rýží a mangosteenovou zmrzlinou, kdy Mangosteenu, fialovým tropickým plodům, se někdy říká „ovoce bohů“.

Babiš ocenil záchranu thajských kluků

Předsedové vlád před hostinou stihli vystoupit také na společné tiskové konferenci. Thajský premiér Prayut Chan-o-cha Babiše přivítal slovy o nejrůznějších možnostech spolupráce. „Je to první oficiální návštěva úřadujícího premiéra během výročí 45 let thajsko – singapurských vztahů,“ připomněl a uvedl, že s Babišem diskutovali nejen obranné záležitosti, ale také obchod, investice a v neposlední řadě turismus. Uvedl, že obě země jsou populární právě v turistickém ruchu a podotkl, že ho Babiš informoval rovněž o migrační krizi a jejím posledním vývoji v Evropě.

Babiš děkoval thajskému premiérovi za vřelé přijetí v zemi. I on mluvil o „skvělých turistických destinacích“, ale také ekonomickém partnerství. Následně dle očekávání vyzdvihl kvality českého obranného průmyslu. A Thajsku složil poklonu za „neskutečnou“ záchranu malých fotbalistů a jejich trenéra ze zatopené jeskyně. Na závěr pak pobavil sál zmínkou o tom, že si bude pamatovat, že napříště bude jednat - doufá, že s thajským premiérem tentokrát v Praze - především o rýži a jejích dodávkách.

Ve čtvrtek čeká Babiše mj. prohlídka královského paláce v Bangkoku a další kolečko nejrůznějších jednání zaměřených primárně na byznys, večer se pak přesune během více než čtyřhodinového letu od indického Ahmedábádu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yyy3 ( 16. ledna 2019 18:28 )

Proč? To umí každý. Jsi divná.

marmat ( 16. ledna 2019 17:11 )

yyy3 : nenajdete S A M O Z Ř E J M Ě absolutně nic !!! Pokud ano-tak překopíruje celé nick i s datem a hodinou !!!

marmat ( 16. ledna 2019 17:07 )

Všechna HOVADA mají svou historickou roli...Ukazují nám ten propastný rozdíl mezi Babišem/ANO a .........d a l š í m i daleko po nich !Každá akce chudáků z opozice mu automaticky přihrává sympatizanty ...GRÁTIS-neboli ZDARMA !!!

yyy3 ( 16. ledna 2019 15:24 )

Když byli kluci v jeskyni byla tady od koblihářů snůška nadávek na celé Thajsko.Dohledejte si to ANO pokrytci.

xxxx678 ( 16. ledna 2019 14:23 )

Ještě, že máte Prahu, viďte. Vy musíte být výhra v loterii, takový negativní pošuk.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa