Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš vyměnil Moniku i sníh za 31 °C a exotiku. „Zimu tu nepamatuji,“ říká Čech

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. ledna 2019
19:20

Z teplot kolem nuly se premiér Andrej Babiš (ANO) přesunul v rámci svého asijského „turné“ do Singapuru. A přivítalo ho sice zatažené počasí a období dešťů, ale rovněž teplotní šok v podobě 31 °C. Pro Blesk Zprávy se o podmínkách v ekonomicky úspěšné zemi rozpovídal Radomír Karlík z Velvyslanectví ČR v Jakartě. Zimu a český sníh takřka nepamatuje, vedle toho porovnal i singapurský smysl pro řád a pravidla s přece jen o něco benevolentnějšími podmínkami v Indonésii, kam vyráží v poslední době i řada českých „batůžkářů“. Babiš je na asijském turné bez manželky Moniky.

Do exotické destinace to byla hodně dlouhá cesta. Andrej Babiš (ANO) zavítal na začátek své návštěvy po asijských zemích do Singapuru. Po šesti a půl hodinách cesty do indického Nového Dillí, nucené přestávce na dočerpání paliva vládního speciálu a dalších více než pěti hodinách cesty na mezinárodní singapurské letiště konečně i s doprovodem přistál.

Blesk Zprávy jsou u toho a sledovaly víc než jen oficiální přijetí Babiše, při kterém armádní kapela zahrála českou hymnu. Už při cestě do prezidentského sídla bylo patrné, že v tomhle městském státě panuje pořádek. A prosperita. Oproti některým jiným zemím této lokality značný rozdíl.

Čech v Singapuru: Je to jiný svět

„Když přijede z Indonésie do Singapuru, tak jsou to úplně odlišné dva světy. Indonésie je typická jihoasijská země se vším, co si člověk představí – i s troškou toho chaosu. Singapur je úplný opak. Tady to funguje vše jako hodinky, jak na drátkách. A máte pocit, že opravdu je tady ten svět jinde,“ řekl Blesk Zprávám Radomír Karlík, první tajemník Velvyslanectví ČR v Jakartě. 

„Jinde“ je tento svět i zeměpisně, a tak Babiš vyměnil českou zimu a starosti o kolony na zasněžené D1 za asijskou „prádelnu“. Tedy teploty kolem 30 °C, dusno a vlhko.

„Osobně už jsem si na to hodně zvykl. V Indonésii máte úplně stejné počasí, buď je hezky, a nebo prší. A teď máme zrovna období dešťů. Typické pro tuto dobu je, že každý den prší docela hodně, dnes se nám to naštěstí vyhýbá a počasí je v pohodě a hezké. Je to o zvyku, člověk si zvykne rychle a přijde mu naopak, že zima je pro něj něco zvláštního,“ říká s úsměvem Čech pobývající v Indonésii či Singapuru. „Já už jsem nezažil zimu třetí rok a už nevím, co to znamená pod 20 °C,“ podotýká.

Čeští „batůžkáři“ upřednostňují Srí Lanku

Zatímco Srí Lanka, Thajsko či oblíbené Bali jsou stále častěji cíli českých turistů, v Singapuru – obchodním centru této oblasti plném mrakodrapů – je situace odlišná.

„V Singapuru to nevnímám jako vyloženě turistickou atrakci. Přece jen více turisty z pohledu konzulární praxe není Singapur tolik vytížen jako Indonésie. Spíš sem jezdí lidé za byznysem, ale že by sem jezdili turisté jako do Indonésie za dobrodružstvím, mladí lidé s batůžky, cestovatelé, tak to tak není,“ poznamenává Karlík.   

Přesto Babiš věří, že i turisticky zajímavý může být pro Čechy Singapur. A naopak, chybí mu však přímé letecké spojení. Samotný Singapur pak vnímá český premiér především jako šanci pro český byznys. Tahle země ho uchvátila, svěřil se českým novinářům.

Pořádek i na křižovatkách. A závody F1

Že je Singapur zemí zákazů a příkazů, o tom vypovídá mimo jiné i to, že již na vstupních vízech je jasně napsáno, že například pašování drog se trestá smrtí. Omezení stíhají však i životy běžných Singapurců – pokuty padají třeba i za odhozené žvýkačky, přísná pravidla platí i v dopravě.

„Určitě ano. Z tohoto pohledu se to dá tak vnímat. Singapur, to jsou příkazy, zákazy, ale je tu pořádek. V Indonésii si můžete dovolit řadu věcí, třeba v dopravě se tam jezdí běžně na červenou, troubí se, v Singapuru je to zcela striktní, doprava je úplně jinde. Je tu méně aut, ale i když je křižovatka volná, nikdo nejede, všichni čekají. V Indonésii by to profrčeli raz dva,“ říká Karlík.  

Z oken Ritz-Carltonu, kde je česká delegace ubytována, je pak na dohled i okruh pro závody formule F1. I tou jednou za sezonu Singapur ožije. Vedle toho „boom“ zaznamenalo běhání. „V Singapuru je to hodně výrazné. Když vyběhnete v šest hodin ráno do parku, potkáte desítky lidí, kteří běhají také. Před měsícem tady byl mezinárodní maraton, kterého se účastnilo asi 30 tisíc lidí,“ doplňuje.

I samotná příprava Babišovy návštěvy je důkazem toho, jak to v Singapuru často „šlape“. „S místní stranou se spolupracuje výborně, organizace je skvělá,“ podotýká Karlík.   

Dvě české hospody a pozitivnější vztah k alkoholu

Zatímco v Indii, kam Babiš zavítá koncem týdne, je na řadě míst na veřejnosti zákaz pití alkoholu, v Singapuru je to alespoň v tomto směru přece jen volnější. A fungují zde ostatně i dvě české hospody. „I když je tady muslimská komunita, tuším, že 18 procent jsou muslimové, tak zákazy pití alkoholu nejsou tak striktní jako v jiných muslimských zemích. Ve srovnání s Indonésií je to tam opravdu docela hlídáno,“ dodává Karlík.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cezar8 ( 15. ledna 2019 10:12 )

Babiš je nejlepší porevoluční premiér. Výborný obchodník, ekonom i politik. Máme šanci v tom, že se nám může podařit zaplatit ty biliónové dluhy po šmejdech co je tady za těch třicet let udělali. A těm co to nechtějí vidět, vzkazuji kupte si pořádné brýle... Singapur je mimořádně zajímavá země, jde o dobrý krok od premiéra....

bonus ( 15. ledna 2019 03:48 )

Doufám že ještě nevolíš.

bonus ( 15. ledna 2019 03:45 )

Hráblo. Týden s biblickou tapetou ho vyhulil.

vihor ( 15. ledna 2019 00:53 )

Nejde o závist či nenávist, ale prostou znalost věci. S Číňany a dalšími autoritáři nemůžete běžně obchodovat, aniž byste přijali jejich filozofii. Tam obchod nefunguje na pragmatické bázi jako mezi západními zeměmi. A Číňané obvykle chtějí víc než dávají, i když to tak třeba nevypadá. Jsou to tvrdí obchodníci. Je to jak upsat duši ďáblu. Slyšeli jste snad Babiše zmínit se v Singapuru nějak o lidských právech, která jsou základem západní civilizace? Kdyby to udělal, tak ho pošlou s celým tím jeho cirkusem domů. Protože potlačování lidských práv je základem bohatství těchto asijských zemí. Singapur je přímo příkladem uloupení cizí civilizace Číňany. Vybudovali to tam Britové, ale kdo to dnes vlastní? Elita čínských obchodníků. Takže Babiš si třeba dohodne nějaké kšefty, jenže za cenu potlačení lidských práv v Česku a v dlouhodobém důsledku předání mnohem větších hodnot těm autoritářům, kteří Česko nakonec mohou jednou i ovládnout, jako se to stalo v Singapuru.

marmat ( 14. ledna 2019 23:49 )

to tu vůbec nefunguje......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa