Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Kampaň,“ zuří Babiš. Kvůli ostudě s dotacemi by měl skončit, hřímá první dáma Topky

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. prosince 2018
14:01
Autor: simao, ČTK - 
13. prosince 2018
11:20

Není to tak dlouho, co vláda Andreje Babiše (ANO) ustála vcelku pohodlně hlasování o nedůvěře, které opozice vyvolala během kauzy jeho syna Andreje mladšího, a znovu se ozývají hlasy, že by měl skončit alespoň premiér. Po problémech se zastavenými dotacemi z EU na to apeluje první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, Babišův koaliční partner Jan Hamáček (ČSSD) však důvod pro konec nevidí a sám premiér mluví o kampani.

Evropské dotace byly do vyjasnění problému okolo možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO) pozastaveny pouze Agrofertu, uvedla dnes ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger ve středu v Evropském parlamentu řekl, že Evropská komise nebude vyplácet Česku dotace do vyjasnění situace kolem střetu zájmů. 

Pekarová Adamová: Velká mezinárodní ostuda

Nadále však panují obavy, zda nebude mít aféra dopad na dotace pro celé Česko. Do Babiše se ostře pustila první dáma TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Andrej Babiš v tomto případě jednoznačně je ve střetu zájmů. Je to potvrzeno už tedy několika stanovisky. Já se domnívám, že ČR si tuto ostudu mohla ušetřit, pokud by se vůbec nestal premiérem,“ podotkla ve čtvrtek ve Sněmovně.

Pozici Evropské komise chápe. „Pokud někdo vyplácí peníze, samozřejmě chce, aby s nimi bylo nakládáno v souladu s pravidly a pokud tomu tak není, tak má samozřejmě právo tuto podporu zastavit,“ uvedla.

Považuje to za velkou mezinárodní ostudu pro Česko. „Andrej Babiš by měl vyvodit zodpovědnost, myslím si, že nejjednodušší by bylo, kdyby nebyl dále premiérem a vůbec ve vládě, což se asi nedá očekávat, protože se své pozice drží zuby nehty několik měsíců, byť čelí i dalším kauzám,“ dodala Adamová s tím, že Babiš bude muset dle ní dokázat, že nečerpá výhody z Agrofertu, a transparentnějším způsobem se svého podílu zbavit.

Babiš mluví o kampani

Česká ministerstva komunikují o dotacích pro Agrofert s Evropskou komisí, uvedl dnes premiér. Spor vidí ve výkladu nového práva, jednání europarlamentu považuje za kampaň. Evropský parlament se ve středu zabýval bodem s názvem „Střet zájmů a ochrana rozpočtu EU v České republice“ na podnět klubu Zelených, který Babiše kritizuje na základě studie právní služby Evropské komise, podle níž zůstává Babiš ve střetu zájmů.

„Moje reakce není žádná, já s tou společností nemám nic společného,“ řekl dnes Babiš o Agrofertu, jehož akcie vložil do svěřenských fondů. Zelení, který debatu na plénu EP vyvolali, pracují podle Babiše pro české Piráty. „Politický boj přenesli do EP, dělají si na tom kampaň,“ uvedl.

Jde to na jeho triko, rýpl si šéf Pirátů

Pirát Ivan Bartoš předpokládá, že Babiš bude tuto věc jasně řešit, protože „to jde na jeho triko“. „Je to osoba, která ovládá Agrofert,“ míní i přes převedení Agrofetu do svěřenského fondu. Věří, že zdravá firma nežije pouze z evropských dotací, Babiš by ale dle něj měl Agrofert prodat, nebo nebýt premiérem ČR. „Není to žádná kampaň,“ odmítl Babišovo vyjádření. „Pokud by se vracely peníze, skutečně by je vracela Česká republika,“ dodal.

Fiala: Stále dokola řešíme Babišovy problémy

Šéf ODS Petr Fiala k situaci kolem Babiše dnes na dotaz Blesk Zpráv ve Sněmovně reagoval slovy: „Mně to nepřekvapuje, ODS dlouhodobě říká, že tady je střet zájmů a on se ukazuje ve všech směrech. Tady se všichni zabýváme neustále problémy Andreje Babiše, problémy obviněné osoby, jeho dětí, jeho rodiny, teď zase dotací.“ Babiš i podle něj neměl dávno být předsedou vlády.

Ministerstvo financí Aleny Schillerové (za ANO) nebude žádosti o platby spojené s Agrofertem zasílat Evropské komisi k proplacení. „Jedná se o předběžné a opatrnostní opatření reagující na aktuální zkoumání stížností, které ve věci domnělého střetu zájmů Evropská komise obdržela. Toto opatření umožní Evropské komisi zajistit plynulé platby do České republiky za jakékoliv další výdaje. Tímto krokem se vyloučí ohrožení proplacení dalších žádostí. Toto opatření neznamená provedení finanční opravy,“ uvedlo ministerstvo.

Jurečka: Jako sněhová koule

„Funguje to tak, že tyto dotace jsou administrovány a vypláceny ze strany Evropské komise ve čtvrtletních intervalech,“ upozornil exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pokud by platby byly pozdrženy, týkají se deseti tisíce zemědělských subjektů v ČR.

Premiér Babiš by tuto záležitost měl řešit s nejvyšší prioritou, aktivní přístup u něj však nevidí a neslyšel ani jeho zodpovědné vyjádření. „My dlouhodobě upozorňujeme na to, že ty problémy pana premiéra se kumulují, je to prostě sněhová koule (...) Pokud by ty platby neproběhly, nám to bude zhoršovat deficit státního rozpočtu, zhoršovat rating a bude to dopadat na všechny daňové poplatníky v ČR,“ říkal Jurečka. Statisíce soukromých podnikatelů se stávají rukojmími premiéra ČR, dodal poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

Hamáček: Vážná věc

„Dnes ráno jsem mluvil s premiérem a on mě informoval, že v pondělí na vládě nám asi ministerstvo financí podá informaci,“ uvedl dnes ve Sněmovně vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Kroky Evropské komise, která pozastavila platby, dokud nebude situace kolem Babišova střetu zájmů vyřešena, jsou dle Hamáčka vážnou věcí. „Pro mě je samozřejmě klíčové, aby problémy Agrofertu neohrozily vyplácení pro celou Českou republiku, tam směřují i snahy ministerstva financí,“ uvedl.

Obavy z čerpání českých dotací zmiňovali i další sociální demokraté. „Pokud jde ale o zastavení dotací konkrétnímu subjektu, tak v tomto případě si myslím, že je to záležitost toho příslušného subjektu,“ říkal ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), který čeká, s čím Babiš v pondělí přijde v pondělí na vládu.

Na dotaz Blesk Zpráv, co říká Hamáček na výzvy, aby Babiš skončil, vicepremiér dnes ve Sněmovně odpověděl „To je úkol opozice, kritizovat vládu. Nicméně já znovu říkám, teď ten problém řeší ministerstvo financí tak, že nebude proplácet dotace Agrofertu a pro mně je důležité, aby se to týkalo pouze Agrofertu a ne celé ČR. Není to v pořádku, ale není to žádná nová informace. To, že pan premiér je tímto zatížen, jsme všichni věděli. On tvrdí, že to vyřešil tím - podle českého zákona - že svoje aktiva převedl do svěřenského fondu. Pokud na to má jiný názor EU, tak to budeme muset řešit.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 16. prosince 2018 18:41 )

Jsou dvě roviny ! A jedna JALOVĚJŠÍ, než druhá: 1) 10 let stará dotace -skutečně prostavěná (jen 50 mil)....9 x auditovaná !!! 2) dotace, které si NIKDO nemůže přidělovat jako laskominy z vlastní ledničky !!! Ale i tam je kontrola rodiny

bt961 ( 15. prosince 2018 10:56 )

Tahle bobochlapka at mlci, nebo se podivame na jeji skraloup. Dotace co Babis prijal jsou minimalni v pomeru jak se rozkradl stat. Neni duvod, aby se Babis zodpovidal za rozhodnuti tech co mu dotace priklepli.

luder ( 15. prosince 2018 10:26 )

A je to venku! Proč ta tolik „spravedlivá“Topka tolik bojovala proti vepřínu v Letech! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2627583323925733&set=a.223257161025040&ty pe=3&eid=ARBY2DLxLwvY6VQIS2mw54JIZcCr0v9wLxgHd59nkjBhxuZ6Vmfj_tD17ChsbRYFLOw1h1BEc7Kbzaf5

marmat ( 14. prosince 2018 21:05 )

Kam až dojdou se svou posedlostí ....nenávistí a závistí! ke svým 3.5 % v dalčích volbách ! I Pospíšil je doslova v tranzu

marmat ( 14. prosince 2018 21:03 )

Žádná OSTUDA AB se nekoná....Zatím jí udělali v EU pouze naši udavači...i tato "dáma" !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa