Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chaos u platů politiků v Senátu: Zeman dostane k podpisu „přiškrcenou“ verzi

Aktualizováno -
12. prosince 2018
12:10
Autor: ČTK, Jakub Tomek, kal - 
12. prosince 2018
11:40

Prezident Miloš Zeman téma glosoval slovy „poslanci, nenažranci“. Řeč je o platech politiků, které ve středu posuzovali senátoři. Nedokázali se shodnout na tom, jestli se spokojí s návrhem ze Sněmovny, nebo budou zkoušet prosadit vlastní úpravu. A tak nakonec v normě nepohnuli ani s čárkou a dostane ji k podpisu prezident Miloš Zeman.  Sněmovní verze počítá s tím, že základní měsíční plat poslance a senátora by se měl od ledna zvýšit o 6500 korun na 82 400 korun. Jinak to mohlo být přes 90 tisíc.

Sněmovna navrhla, aby se mzdy zvýšily příští rok o devět procent. Senátní hospodářský výbor doporučil vyšší, ale postupné navyšování platu zákonodárců v příštích dvou letech.

V Senátu nejdřív neuspěl návrh Václava Lásky(nestr.), aby se členové horní komory návrhem na změnu platů vůbec nezabývali a rovnou ho poslali k podpisu Zemanovi. Pro bylo 32 hlasů, proti osm, na schválení bylo v té chvíli zapotřebí 34 zákonodárců.

Video  Epicentrum: Chci přidat, přirozeně jako každý, říká "nenažranec" Pávek.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Senát není od toho, aby vyvracel názor Pirátů a SPD. My se do té debaty nebudeme zapojovat, přijde nám to nedůstojné,“ uvedl šéf senátorů ODS Miloš Vystrčil. „Ten návrh říká, že my jako zákonodárci si myslíme, že hodnota naší práce je nižší a nezasloužíme si ani plat, jako je ředitel sekce na ministerstvu. Je to populistický akt, kterému všichni tleskají, ale za pár let se to řešit bude znovu,“ hněval se Vystrčil.

Sněmovní verze počítá s tím, že základní měsíční plat poslance a senátora by se měl od ledna zvýšit o 6500 korun na 82 400 korun místo na 90 600 korun. Návrh senátního výboru pro příští rok počítal s nárůstem základního platu zákonodárce na 84 000 korun měsíčně, v přespříštím roce na zhruba 87 300 korun. Ale neprošel.

„Může za to Kalousek

Senátor Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) v rozpravě uvedl, že za problém může exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Protože v době krize nechal platy ústavních činitelů zmrazit.

„Chtěl bych říct, že náš klub podporoval se návrhem nezabývat a rovnou ho poslat prezidentovi. Je to problematické projednávání, které nám Sněmovna připravila ke konci roku. Je to lehce populistické. Budeme zaujímat stanovisko především pro podporu tomuto návrhu, případně i pro pozměňovací návrh, který vzešel z hospodářského výboru,“ zmínil lidovecký senátor Petr Šilar.

Protože Senát novelu neschválil, neodmítl ani neupravil, předloha poputuje k prezidentovi jako přijatá uplynutím měsíční lhůty, kterou horní komora na projednávání zákonů má. Ta v případě novely uplyne v neděli 16. prosince. Pokud by horní komora předlohu pozměnila nebo zamítla, poslanci se k jejímu opětovnému projednání chtěli sejít 28. prosince tak, aby mohla být přijata včas do konce roku.

aIIahakbar ( 12. prosince 2018 18:09 )

Třeba si jen splet valorizaci s varnou.

panda82 ( 12. prosince 2018 16:07 )

Já myslím, že se nevyrovnají jinýn politikům, kteří toho odklonili daleko víc, a mají podniky v soukromých rukou odkloněné v cizině, díky komunistům , kteří tady ten majetek nechali

panda82 ( 12. prosince 2018 16:02 )

Být Zemanem tak nic nepodepíšu, ty prázdné lavice mluví za vše, a na to, aby jim to podepsal je dobrý? ukažte co jste udělali a potom plat, ne dopředu. Ten Pirát co tam kecal o valorizaci důchodu byl sjetý nebo mimo? plácá nesmysly, bože, bože co to je za vola,

arne100 ( 12. prosince 2018 14:16 )

Anonym1.Tak jak ještě tvoji rodiče mají uloženou rudou knížku.Může přijít doba kdy ji budou potřebovat.Já vím že si převlékli kabát to je normální Když se podívám na toho posrance Pospíšila z Top09 a ostatně Kalousek se taky převléknul aby se zavděčil Karlovi Pamprskovi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa