Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tlačil Babiš na syna? Byl Krym pokus o zavlečení? Právníci: Nikdo mu to nedokáže

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. listopadu 2018
05:20

Premiér Andrej Babiš (ANO) může být v otázce možného únosu syna či jeho případného ovlivňování v klidu. Blesk Zprávám to řekli oslovení právníci Pavel Novák a Štěpán Ciprýn. Policie vyšetřuje odjezd Babiše mladšího z Česka jako tzv. zavlečení. Podle Ciprýna k němu ale z dostupných informací nedošlo, podle Nováka i v opačném případě bude mít policie problém cokoliv prokázat. Stejně tak jako v případě možného ovlivňování, o kterém se mluví v souvislosti se sobotní Babišovou cestou do Švýcarska.

Policie v souvislosti s premiérem Babišem prošetřuje údajný únos jeho syna jako pokus o zavlečení. Můžete vysvětlit, co to v praxi znamená?

Novák: Buď ho do ciziny dovlečete, nebo ovlivníte jeho vůli, aby tam odjel sám, nebo mu naopak bráníte, aby se vrátil. Pojem zavlečení je složitý. Nátlak může být jednak fyzický. Od těch nejtvrdších variant, že ho svážete jako tehdy syna pana Kováče, že ho silou naložíte do auta a někam odvezete. Až po to, že ho provázíte a nevlečete ho, ale nepřímo ho nutíte, aby s vámi někam jel. A pak také psychický nátlak. Tlačíte na něj třeba hrozbami nebo citovým vydíráním. Nutíte ho, aby nekonal ve svobodné vůli. Je to hrozné, ale třeba mu řeknete, že mu zabijete někoho blízkého. Prozradím na tebe něco a tak dále. Obě ty varianty naplňují znaky té skutkové podstaty, pokud se to prokáže.

Ciprýn: V praxi to není trestný čin, se kterým bychom se často setkávali. Skutková podstata zní, „kdo jiného lstí, násilím, nebo hrozbou násilí nebo jiné újmy zavleče do ciziny“. Může to být i psychické, otázkou je, zda v tomto případě byla skutková podstata naplněna. Smysl tohoto trestného činu je omezení na osobní svobodě ve smyslu volného pohybu člověka. Já se nedomnívám, že k tomu naplnění došlo, podle dostupných informací. Nechci dělat unáhlené závěry, ale jestli bylo vyvinuto násilí psychické nebo fyzické, tak z toho, co víme, to nelze usuzovat. Z jeho vyjádření (premiérova syna) vyplývá, že mu dali na výběr, i když je opět otázkou, jak to probíhalo.

Dá se obecně říct, jak složité je něco takového dokázat? Speciálně ten psychický nátlak? Těžko očekávat, že si to člověk bude nahrávat…

Ciprýn: Všeobecně cokoliv spočívá v nehmatatelné rovině, je velmi složité prokazovat. 

Novák: U všech důkazů ovlivňování psychiky je to velmi, velmi obtížné. Jsme v oblasti trestního práva, důkazní břemeno leží na orgánech činných v trestním řízení – policistech a státních zástupcích, kteří to musí dokázat u soudu. Principiálně se na obviněné stále díváme jako na nevinné, dokud není prokázána vina. A musíme vidět také právní zásadu „in dubio pro reo“, tedy v nejistotě ve prospěch obviněného. Musí to tedy být prokázáno jednoznačně. Když vezmeme Babišův případ, tak asi mu někdy někdo těžko dokáže, že syna ovlivnil natolik, že by se nemohl vrátit. Jediný, kdo to může tvrdit, je ten syn, kterého se snaží zpochybňovat psychickým stavem.

Babiš Junior byl přítomen i na svatbě svého otce v roce 2017 na Čapím hnízdě Babiš Junior byl přítomen i na svatbě svého otce v roce 2017 na Čapím hnízdě | archiv Blesku

Premiér se synem jsou společně obviněni v trestní kauze a Andrej Babiš za ním odjede do ciziny. Nezavání to ovlivňováním svědků?

Novák: On je obviněný, tudíž nemůže být svědek. On může ovlivňovat jiného spoluobviněného. Musíme mu prokázat, že ovlivňoval. Státní zástupce dospěl k názoru, že je nevezme do vazby. Pokud by dospěl k názoru, že se mohou ovlivňovat vzájemně tak, aby to mařilo vyšetřování, tak by je měl správně vzít do vazby. Pokud státní zástupce dospěl k závěru, že ani jednoho do vazby nevezme, tak tím dává najevo, že si nemyslí, že mohou vzájemnou komunikací něco ovlivnit.

Ciprýn: Ta návštěva sama o sobě nemůže být brána jako ovlivňování. Pokud oslaví společně 17. listopad a nebudou spolu řešit ten případ, nedojde k nátlaku na nějaké tendenční výpovědi… Muselo by být reálné podezření, že k ovlivňování svědků či spoluobviněných dochází. 

Není ten problém i v tom, že jedním z nich je premiér České republiky?

Novák: To je spekulativní záležitost. Na poli práva se nemůže takto spekulovat.

Podaří se tedy podle Vás něco z toho policii prokázat?

Ciprýn: Informace mám pouze ze sdělovacích prostředků, nevím, co má policie ve spise. To zavlečení ale spíše neprokáže.

Prokazování obou těch záležitostí je tedy podle Vás problematické…

Novák: Osobně si myslím, že je to všechno neprokazatelné. Nebo tak špatně, že de facto neprokazatelné. Můžeme si to všichni myslet, považovat to za logické, můžeme si myslet, že se to vše děje… Ale principiálně mu nikdo nic z toho nemůže dokázat a on to ví.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

marmat ( 19. listopadu 2018 17:30 )

Samolibý Zeman není 100% moje gusto, ale ON je chytrý jako NIKDO...Každý panovník se obklopil panoptikem...najust...kašpárek Ovčáček má také své poťouchlé poslání !!! Svou mocí se Zeman hodně baví...kdyby ubral .undy byl by TO obdivuhodný poker

marmat ( 19. listopadu 2018 17:26 )

Moc jim ten KRYM přeju...Babiš/Švýcarsko/Krym/Čapí hnízdo/puč - no to nám není FUČ

marmat ( 19. listopadu 2018 17:23 )

SORRY JAKO -ALE PRO VŠECHNY TAKOVÉ "DOMNĚNKY" A tendenční VIZE VŠECH KOMENTÁTORŮ BABIŠ ml./Švýcar má najatého advokáta...což HYENY neakceptují a melou!!! Policie na tiskovce potvrdila jeho 100% spolupráci §§§ !

marmat ( 19. listopadu 2018 17:14 )

PIKANTNÍ na tom všem je pouze "SNOUBENKA z KRYMU"....Stanjuro, Fialo, Kalousku, Bartoško, Michálku....je na to zase super pokyn/rada: " VOŘÍŠKU TRHEJ"!!!

marmat ( 19. listopadu 2018 17:09 )

Ale pak se z toho "únosu" 35 letý Švýcar RYCHLE a naprosto dokonale vzpamatoval...pořídil si snoubenku a 2 králíčky na ramena !!! Evidentně spokojen !!! Co by za to Kalousek s Fialou, Bartošem , Bartoškem a Farským dali !!!???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa