Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Manželé Protopopovi z „únosu“ Babiše ml.: Juniora hlídali od incidentu na dálnici D1

Autor: ČTK, Mii, vei - 
14. listopadu 2018
16:05

Dita a Petr Protopopovi. Jména, která ještě před dvěma dny nikdo neznal, ale dnes jedna z nejvyhledávanějších v Česku. Psychiatrička z Národního ústavu pro duševní zdraví a zaměstnanec Agrofertu měli hrát významnou roli při údajném únosu Andreje Babiše juniora na ukrajinský Krym. Jakou, není zatím zcela jasné. Vedle manželského svazku je ovšem spojuje jedna věc – oba jsou významně spjati s premiérem Andrejem Babišem. Jak poznali jeho syna?

Na první pohled úspěšnější a výraznější z dvojice je Dita Protopopová. Pochází ze Slovenska a v letech 1998 až 2004 studovala všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové, kde i po studiích působila jako odborný asistent. Absolvovala stáže v USA, Belgii, Británii a Rakousku. Pracovala také ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, v Psychiatrické léčebně v Havlíčkově Brodě, kde se měla prvně setkat se synem Babiše. Je členkou České lékařské komory a České neuropsychofarmakologické společnosti.

Její poslední působení se datuje od roku 2012 v Národním ústavu pro duševní zdraví (NÚDZ), kde je nyní vedena jako vedoucí lékařka denního stacionáře pro pacienty s psychózou. 

Žena, která dala na výběr

V létě 2015 převzala podle serveru Seznam Zprávy péči o Andreje Babiše juniora. Protopopová napsala zprávu o jeho zdravotní nezpůsobilosti a díky tomu neměl být stíhán policií v kauze Čapí hnízdo. Následně se v únoru 2016 stala poradkyní na ministerstvu financí, kde byl Andrej Babiš (ANO) od ledna 2014 do května 2017 ministrem. Koncem loňského roku se posunula na ministerstvo zdravotnictví.

Ústav v úterý na Facebooku uvedl, že psychiatrička pracuje na malý úvazek a vedení informace zjištěné Seznamem důkladně prověří, neboť jeho prvotním posláním je hájit zájmy pacienta a respektovat lékařské tajemství. Ve středu ústav uvedl, že psychiatrička ve zprávě o zdraví syna premiéra nepochybila. Zprávy jsou v souladu s etikou i fakty.

Andrej Babiš junior Protopopovou v nahrávce Seznamu označil za ženu, která jej léčila. Babišův syn na její adresu uvedl: „Řekla mi, máš na výběr, buďto tě zavřeme v Národním ústavu duševního zdraví, buď tady budeš, nebo půjdeš na prázdniny. Já jsem si vybral prázdniny.“

V letošních komunálních volbách vystupovala jako volební lídr hnutí ANO v Praze 8, ve volbách však neuspěla a starostkou se nestala. V úterý se pod vlivem informací o údajném únosu Babišova syna vzdala pozice zastupitelky. Poradkyní na ministerstvu zdravotnictví zůstává nadále.

Protopopova hledala ruská policie

Její manžel Petr je narozen v Rusku a minimálně ještě v roce 2000 měl trvalé bydliště v Moskvě. Vyplynulo to z policejní zprávy z roku 2000, kdy byl tehdy devatenáctiletý Protopopov pohřešovaný. Současnou trvalou adresu má podle Obchodního rejstříku v pražských Čimicích.

Video  EPICENTRUM: Únos Babišova syna na Krym. Přežije skandál vláda?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle médií byla Protopopovým koníčkem cyklistika, závodil mimo jiné za Duklu a posléze se věnoval prodeji a opravám kol. iDnes.cz a Radiožurnál uvedly, že v roce 2012 založil spolu s Josefem Komárkem prodejnu s náhradními díly Cyklovrakoviště, o dva roky později se ale Protopopov svého podílu vzdal a založil Cyklotuning a Cyklotuning servis, kde jako jednatel tehdy působil Jiří Vysloužil. Obě firmy Protopopov po čase ale prodal.

Loni Protopopov založil Vostok studio, které se podle obchodního rejstříku angažuje v oblasti audiovizuálních služeb.

Hlídač Babiše juniora

V současné době Protopopov podle tvrzení premiérova syna Andreje Babiše juniora pracuje jako řidič pro Agrofert, který je součástí svěřenského fondu premiéra Babiše. Mluvčí společnosti Karel Hanzelka to nechtěl na dotaz Radiožurnálu komentovat, podle něj se firma „nebude ke svým zaměstnancům vyjadřovat“.

Podle informací iDnes.cz se Protopopov vzdal svého podnikání proto, že mu manželka zajistila hlídání Babiše mladšího. Vedle toho Lidové noviny s odvoláním na dva zdroje z Babišova okolí uvedly, že osudy premiérova syna se s Protopopovými protnuly v roce 2015, kdy Babiš junior údajně měl incident na české dálnici, který vyústil v jeho hospitalizaci na psychiatrii v Havlíčkově Brodě, kde pracovala Protopopová.

Babiš: Sprosté spekulace

V roce 2015 prý policie Babišovi volala, že našli jeho syna v autě na dálnici D1. „Vykládal neskutečné věci a na základě toho ho převezli na psychiatrickou léčebnu do Havlíčkova Brodu a já jsem následně poprosil o převoz do NÚDZ, Národního ústavu duševního zdraví, kde jsem se seznámil s ošetřující doktorkou Protopopovou. Všechny ty sprosté konstrukce, které tady někdo vymýšlí, jsou znovu lež,“ uvedl k incidentu ve středu Babiš.

Za sprostou lež označil Babiš dnes i obvinění doktorky Protopopové. „Dneska se k tomu jasně vyjádřil Národní ústav duševního zdraví,“ připomněl Babiš. „Všechno se dozvíte a na Krymu byl taky a hlavně byl i na Ukrajině,“ poznamenal Babiš ke svému synovi při odchodu z tiskovky na Úradu vlády a na dotaz, zda tam byl Andrej mladší legálně, odpověděl premiér: „Samozřejmě“. „Pan Protopopov určitě poskytne nějaké interview a já se k tomu vyjádřím v jedné televizi v neděli večer,“ dodal premiér.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadIIer ( 15. listopadu 2018 09:15 )

Nesvéprávný pilot Boeningu 737 Fakt jsi debil, právě jsi to dokázal. A když někdo něco nehlídá, tak si to mohu vzít, ukrást, že?

majojo ( 15. listopadu 2018 01:46 )

Všude je Čechobolákov, jen okolo Hradce ne.

majojo ( 15. listopadu 2018 01:43 )

Takže když náhodou premiérovi někdo-třeba zaměstnanec- unese dítě, má premiér odstoupit?

kristinn ( 15. listopadu 2018 01:36 )

celý "Čapák"!!!! Kurník, šabľa, každý si mohol požiadať o dotácie, kto spĺňal dané podmienky. Tie podmienky a všetko okolo mal niekto dôkladne preskúmať a potom dotácie schváliť. Úradníkov od dedinských úradov po Brusel plná (_!_), ako je možné, že ich Babišovým firmám schválili??? Bol by sprostý, keby nevyužil príležitosť a každý iný, kto mohol a nevyužil je totálne padlý na hlavu. Kto má väčšiu vinu na celej kauze???Babiš, alebo x komisií, ktoré ich schvaľovali??? Bolo by načase, aby si viacerí vyčistili mozgovne a začali triezvo a nezaujato uvažovať a posudzovať. A chcete mi povedať, že Babišov syn je zdravý? A že bol odmalička chorý? Keby bol v takom zdravotnom stave, ako sa mi teraz javí, tak môže pilotovať akurát fúrik s hnojom a nie lietadlo...Choroba je pred každým, nik nevieme, na čo vyjdeme. Môžeme byť boháči, múdri, krásavci a ak príde psychická choroba, padneme na samé dno a nevieme ani, kde je sever...Dobré ráno, páni bratia a sestry v Česku...

vihor ( 15. listopadu 2018 00:12 )

Anglie není v Schengenském prostoru, provádí tedy hraniční kontrolu každého cestujícího. Pokud přiletí letadlem, tak rozhodně o ní záznam mají. Pokud by přistála někde za tmy na pobřeží v gumovém člunu se svým "bodyguardem", tak záznam mít nebudou. Já tedy samozřejmě nevím, kolik vám platí v PR oddělení Agrofertu na hodinu, nebo jestli je to tím, že máte noční směnu, ale zjevně nechápete tu podstatu mého sdělení - vstup zahraničních turistů na Krym je po okupaci Ruskem zakázán. Pokud tedy Babiš tvrdí, že tam byl jeho syn jenom na výletě, tak i to je tresný čin, pokud neměl to speciální povolení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa