Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nikomu jsem nehrozila, říká ke kauze Babišova syna Protopopová. Psychiatričky se zastal ústav

Autor: ČTK, AKu - 
14. listopadu 2018
16:24

Psychiatrička Dita Protopopová nepochybila ve zprávě o zdravotním stavu premiérova syna Andreje Babiše mladšího. V oficiálním prohlášení to uvedl Národní ústav duševního zdraví, kde lékařka pracuje na malý úvazek. Mluvčí ústavu Jan Červenka sdělil, že Protopopová se v žádné zprávě z období, kdy řešila i případ Babišova syna, neprohřešila proti etice ani skutečnému stavu věcí.

Lékařka je autorkou zprávy, která měla podle médií Babišovi mladšímu pomoci vyhnout se trestnímu stíhání v souvislosti s vyšetřováním kauzy Čapí hnízdo, kvůli níž čelí premiér obvinění z dotačního podvodu. Ústav shledal, že všechny zprávy Protopopové z daného období jsou v souladu s lékařskou etikou, ve shodě se skutečností a nedošlo v nich k žádnému pochybení.

„Upozorňujeme též na fakt, že lékař může psát zprávu pro policii o svém pacientovi jen v případě, že s tímto pacient souhlasí nebo o to sám požádá,“ uvedl mluvčí. Podle NUDZ nebyla u žádného z pacientů, jimž se věnovala, ve střetu zájmů.

Babišův syn, který žije ve Švýcarsku, serveru Seznam Zprávy řekl, že jej spolupracovníci jeho otce drželi na Krymu, aby nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo. Na Krymu jej prý držel Petr Protopopov, což je lékařčin manžel. S psychiatričkou se Babiš mladší podle vlastního vyjádření setkal v minulosti, když se kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví. V ústavu byl jako pacient, nemocný je stále a bere léky. Manželé Protopopovi se serveru odmítli vyjádřit.

Podle dnešního vyjádření NUDZ lékařka prohlásila, že nikdy v životě žádnému pacientovi nevyhrožovala hospitalizací, natož aby mu nabízela nějaké alternativy, které by mohly vyznít jako nátlak. „Pacient může být hospitalizován pouze na vlastní žádost. Důrazně se ohrazujeme proti nařčením z toho, že může dojít ke zneužívání psychiatrické péče,“ dodal Červenka.

Podle něj Protopopov nikdy nebyl zaměstnancem NUDZ a nikdo jej v ústavu ani nezná. „Za jeho chování, eventuálně za to, zda ze své vůle pomáhá s rehabilitací kohokoliv ve svém volném čase, nenese NUDZ naprosto žádnou zodpovědnost,“ doplnil mluvčí.

Protopopová kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Do úterka byla zastupitelkou v Praze 8. Když nynější skandál ohledně premiérova syna propukl, na funkci rezignovala.

Vyjádření Národního ústavu duševního zdraví k otázkám nastoleným pořadem Zvláštní vyšetřování:

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) se nemůže vyjadřovat ke konkrétním pacientům s ohledem na lékařské tajemství a ochranu osobních údajů. V obecné rovině však konstatujeme:

1) V souvislosti se zmíněnou kauzou byly prověřeny všechny zprávy, které v daném období MUDr. Protopopová napsala. Shledali jsme, že jsou v souladu jak s lékařskou etikou, tak ve shodě se skutečností a nedošlo v nich k žádnému pochybení. Upozorňujeme též na fakt, že lékař může psát zprávu pro policii o svém pacientovi jen v případě, že s tímto pacient souhlasí nebo o to sám požádá.

2) K obvinění ze střetu zájmů: u žádného z pacientů, jimž se věnovala dr. Protopopová, nebyla ve střetu zájmů. Pokud by některé její politické aspirace (kandidatura do zastupitelstva na Praze 8) takto mohly vyznívat, upozorňujeme, že tyto aspirace spadají až do doby poté, co měla své pacienty v řádné péči. Pacienti v NUDZ nikdy nebyli léčeni za jiným účelem než jim pomoci.

3) Paní doktorka prohlásila, že nikdy v životě žádnému pacientovi nevyhrožovala hospitalizací, natož aby mu nabízela nějaké alternativy, které by mohly vyznít jako nátlak. Pacient může být hospitalizován pouze na vlastní žádost. Důrazně se ohrazujeme proti nařčením z toho, že může dojít ke zneužívání psychiatrické péče.

4) Pan Protopopov nikdy nebyl zaměstnancem NUDZ a v NUDZ jej ani nikdo nezná. Za jeho chování, eventuálně za to, zda ze své vůle pomáhá s rehabilitací kohokoliv ve svém volném čase, nenese NUDZ naprosto žádnou zodpovědnost.

Video  EPICENTRUM: Únos Babišova syna na Krym. Přežije skandál vláda?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

cezar8 ( 14. listopadu 2018 20:00 )

pepsl - myslím, žes to popsal bravůrně, to druhé je pravdou....

cezar8 ( 14. listopadu 2018 16:47 )

Zase zde rozhodují stranické aparáty na apel jejich stranických sdělovacích prostředků? Není pravdou to, že se policii ani soudům nepodařilo najít nic, co by Babišovi vytkli? A tak půjdeme přes placené novináře ovlivňující veřejné mínění jejich propagandou, podpořenou politology nevalných vysokých škol a politiku budeme dělat na pražských náměstích?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa