Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt během Zemanovy cesty po Číně: Prezidentova lékaře našli mrtvého na hotelu

Autor: peb, ČTK - 
9. listopadu 2018
13:58

Během cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny zemřel v úterý lékař Petr Halata, který byl součástí delegace hlavy státu. Blesku informaci potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Šestašedesátiletý lékař se specializoval na interní a cestovní medicínu a podle serveru Lidovky.cz byl nalezen mrtev ve svém hotelovém pokoji.

Miloš Zeman se ze třídenní cesty do Číny vracel v úterý po poledni tamního času. Na palubě vládního speciálu se před odletem při přepočítávání cestujících zjistilo, že Halata sice ráno odevzdal pas, ale už nedorazil na odjezd kolony vozidel, která vezla hlavu státu a další členy delegace z hotelu na letiště.

„Na naši žádost bylo zahájeno hledání v hotelu. Bohužel, lékař byl nalezen mrtev. O součinnost jsme ihned požádali diplomaty ČR v Šanghaji,“ uvedl na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Halata si prý stěžoval na zdravotní obtíže

„Pan doktor dlouhodobě patřil do skupiny lékařů, kteří zabezpečují po zdravotní stránce zahraniční cesty vrcholných představitelů. Měl s tím široké zkušenosti, nebyl v této oblasti žádným nováčkem,“ řekl Lidovým novinám Halatův nadřízený Petr Chmátal, ředitel vojenského Ústavu leteckého zdravotnictví. Podle LN doposud nebylo tělo zesnulého lékaře převezeno zpátky do ČR.

Podle některých členů delegace si Halata v Šanghaji stěžoval na zdravotní obtíže. „Patřil ke špičce ve svém oboru. Kromě všeobecné medicíny se věnoval medicíně letecké, cestovní a v některých těchto speciálních oblastech byl garantem nařízení Evropské komise v ČR,“ uvedl Chmátal.

Zeman v Číně bez komplikací

Prezident Zeman do Číny vyrazil podpořit český export, zúčastnil se i veletrhu v Šanghaji, kde u českého stánku zahrál na klavír svému čínskému protějškovi Si Ťin-pchingovi. Samotný prezident, kterého trápí neuropatie dolních končetin, absolvoval dalekou cestu bez zdravotních komplikací, pouze nechal odpočinout nohám při cestě golfovým vozíkem.

Se Zemanem vyrazila na další čínskou misi i první dáma Ivana Zemanová, která měla zčásti separátní program. Prezident si průběh návštěvy pochvaloval, do Číny přitom znovu vyrazí v dubnu 2019 na konferenci o novodobé Hedvábné stezce.  

O Zemanovo zdraví se v minulosti staralo lékařské konzilium v čele s exministrem zdravotnictví Martinem Holcátem. Na začátku roku 2017 však Zeman toto konzilium rozpustil a svěřil se lékařům z Nemocnice Na Homolce.

Video  Zeman zahrál na klavír, jeho hře přihlíželi čínský prezident i ruský premiér  - Facebook Jiřího Ovčáčka
Video se připravuje ...

zdenekkkk ( 10. listopadu 2018 09:21 )

dragomira:

dragomira ( 10. listopadu 2018 08:43 )

Je dobře že o svém postizenem fotrovi takto otevřeně píšeš, debílku zdenkkkkku

quonex ( 10. listopadu 2018 02:18 )

tak pry ten mrtvej byl jen vzkaz cele delegaci, jak se maji zeman s mynarem po tom uspesnem vyletu chovat, nebo dopadnou jak gottwald po navrtatu z moskvy..

lynx ( 10. listopadu 2018 00:56 )

Takže lékař se nedostaví k odletu a vedoucí zájezdu se na něj vys.ere a dá povel k odletu. A člověk, který se o něj na cestách staral v té době sám a opuštěn, bez pomoci umíral. Pěkná zrůdnost. Teď budou vymýšlet s Ovčáčkem nějaké idiotské výmluvy. Koho jste to vy idioti zvolili?

murQ ( 10. listopadu 2018 00:32 )

Tak to zdejší diskuze je slabý odvárek, hustý tweetování a naplno!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa