Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Plat poslanců přes 90 tisíc? Babiš mluví o skandálu, Zeman sepsul „nenažrance“

Autor: ČTK, simao - 
2. listopadu 2018
13:27

Budou brát poslanci o 20 procent víc? Premiér Andrej Babiš (ANO) se čílí, podle něj jde o skandál a nehoráznost. Zdržovací taktika však vychází, míní šéfodborář Josef Středula. Zatímco prezident Miloš Zeman, který o poslancích bažících po větší gáži prohlásil, že jsou nenažranci, se pustil do Petra Pávka ze STAN. Ten se veřejně přihlásil k tomu, že chce přidat. Naopak poslanci SPD a Piráti sebrali 40 podpisů ke svolání mimořádné schůze Sněmovny, na které chtějí zpomalit růst platů zákonodárců po Novém roce.

Pokud poslanci nestihnou přijmout vládní novelu, vzrostou jim od Nového roku platy skokově o 20 procent. Žádost o svolání mimořádné schůze proto plánují zástupci Pirátů a SPD odevzdat vedení dolní komory v příštím týdnu - tak, aby termín projednávání odpovídal právě lhůtám projednávání vládní novely upravující růst platů zákonodárců, uvedli dnes šéfové klubů Jakub Michálek (Piráti) a Radim Fiala (SPD).

V řádném termínu se přitom poslanci sejdou znovu v úterý 13. listopadu. Dnes jejich jednací den skončil ve 13:40, když mělo na řadu přijít zdanění finančních náhrad za církevní restituce, ale s ohledem na nepřítomnost premiéra Andreje Babiše (ANO) si vzali lidovci 25 minut pauzu, díky čemuž se vydali poslanci na víkend.

Zdržovací taktika vychází?

Pokud změnu zákonodárci neprosadí do konce roku, platy jim automaticky vzrostou po 1. lednu. Piráti a SPD proto chtějí novelu projednat co nejrychleji. Poslanecké úpravy podali v úterý, kdy se odehrálo druhé čtení návrhu zákona. Sněmovna by novelu podle plánu mohla schvalovat zřejmě na příští schůzi, která začíná 3. prosince. Senát by už pak měl málo času na potvrzení návrhu do konce roku. I proto aktuální volání po mimořádné schůzi.

„Zdržovací taktika vychází. Poslancům skokově vzrostou platy. Nemocenskou mají 100% apod. To je ,skvělý′ přístup a příklad lidem, ale zapomínají na to, že běžnému zaměstnanci nic takové nedopřejí!“ naštvalo šéfa odborů ČMKOS Josefa Středulu.

„Nezvýšit,“ vyjádřil se ve čtvrtek na TV Barrandov jednoznačně prezident Miloš Zeman, který v témže pořadu již dříve prohlásil: „Politici by samozřejmě neměli chodit v žíněném rouchu, ale když se podíváte například na platy poslanců nebo senátorů, tak je svrchovaná drzost chtít je teď zvýšit o dvacet procent.

Babiš: Skandál, ostuda, nehoráznost

Současné prodlevy v přijetí vládního návrhu štvou i premiéra Babiše. Poslance za průtahy zkritizoval. „Považuji za nehorázné, že nechtějí zabránit tomu, aby se navyšovaly platy poslancům o 20 procent. Je to skandální a je to ostuda,“ rozčílil se Babiš v reakci pro Novinky.cz.

„Máme poslance, kteří jsou nezávislí, ne vždy se řídí podle mých názorů. Já za sebe budu chtít, aby se to schválilo,“ dodal šéf ANO. 

Zeman si rýpl do poslance, který se přihlásil o přidání

Zeman ve své kritice zašel ještě dál. „Ty platy jsou zhruba, když k tomu přičtu i náhrady, čtyř až pětinásobně vyšší, než je průměrná mzda. Když někdo chce ještě víc, tak ho mohu charakterizovat krásným českým slovem nenažranec,“ rýpl si Zeman. Nyní zkritizoval konkrétně i poslance Petra Pávka, který se ve Sněmovně během projednávání tohoto bodu nechal slyšet, že on by přidat chtěl. „Není za ním prostě žádná práce,“ řekl o něm Zeman.

Poslanec Petr Pávek (STAN) se veřejně přihlásil o to, že by chtěl přidat Poslanec Petr Pávek (STAN) se veřejně přihlásil o to, že by chtěl přidat | ČTK

„Já tady stojím, možná jako jediný v tomto sále a říkám - ano, já chci přidat. Já chci přidat, protože všude jinde ve všech ostatních oblastech jsme přidali,“ říkal v úterý ve Sněmovně poslanec Pávek. A vytáhl i svérázný argument. „Každý podnikatel, kterému se daří, chce ve svém podnikání udržet větší zisk. Každé mimino chce víc mlíka a každý důchodce chce vyšší penzi. To je naprosto přirozené,“ hájil svůj postoj Pávek.

Rakušan: Šlo o jeho vlastní názor

„Pan kolega Pávek sám uvedl, že se jedná o jeho individuální názor. Tak ho vnímám i já, jelikož se rozhodně nejedná o oficiální stanovisko klubu,“ upozornil Vít Rakušan, místopředseda STAN. 

Někteří poslanci přitom hájili i současný systém stanovování platů politiků jako takový. Třeba Miroslav Kalousek (TOP 09) varoval před tím, aby se do něj nezasahovalo dle aktuálních politických nálad. „Nerozhodujme si, proboha, o svých platech,“ apeloval Kalousek. Od toho prý poslanci ve Sněmovně nejsou.

Hlavní je platová základna

I další jeho kolegové připomínali, že platy určuje automat, aby právě konkrétní politici do svých platů nezasahovali. Pro výpočet platů politiků je zásadní platová základna, od níž se odvíjí. Pro letošní rok se základna počítá jako 2,5násobek průměrné hrubé měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře. Příští rok a v následujících letech měl vzrůst koeficient podle platného zákona na 2,75. Vláda ANO navrhla, aby do budoucna zůstal na letošních 2,5.

Platovou základnu každoročně vyhlašuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Pro rok 2018 oznámilo platovou základnu ve výši 70 195 Kč. 

Budou brát 90 tisíc a víc?

Jak vypadá základní plat poslance? Platová základna se vynásobí koeficientem 1,08 a řadový poslanec je na částce cca 75 900 Kč hrubého. Pokud novela neprojde, budou brát řadoví poslanci cca 90 tisíc korun. A s každou sněmovní funkcí víc a víc. 

Koeficient 1,08 je totiž stejný pro všechny poslance. „Poslanci náleží plat určený z platové základny vynásoben platovým koeficientem ve výši 1,08,“ potvrzují sněmovní stránky. Předseda Sněmovny ale získává navrch 1,82 (celkem má tedy koeficient 2,9), místopředseda má koeficient o 0,98 vyšší, předseda výboru či poslaneckého klubu o 0,44, místopředseda výboru 0,22, oceněna je i práce v podvýborech. Vedle toho poslanci čerpají i poslanecké náhrady spojené s výkonem funkce včetně výdajů na dopravu, stravování či ubytování.

Dalších 8 tisíc navíc, pokud to nestihnou

Platy ústavních činitelů se mají podle vládního návrhu od příštího roku sice zvýšit, ale pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýší se koeficient, kterým se tato mzda násobí. Plat poslance a senátora tak podle dřívějších informací vzroste asi o 6000 korun, pokud vládní návrh stihnou poslanci projednat.

Pokud by však předloha schválena nebyla, zvýšil by se plat poslanců nejen o 6000 korun, ale navrch o dalších 8000 korun.

Zkrouhnou platy poslanců - starostů

Sněmovna přitom dnes v prvním kole podpořila návrh poslanců ANO a Pirátů, aby se na dvě pětiny snížila mzda placených zastupitelů obcí a krajů, kteří jsou členy Parlamentu. Proti byla hlavně ODS, podle níž je to populistický návrh proti vůli voličů. SPD by naopak chtěla odměny hejtmanům, starostům nebo radním z řad zákonodárců zrušit úplně.

Opatření má zabránit přílišné kumulaci funkcí kvůli zvyšování získaných odměn, zdůvodnila za předkladatele návrh karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO). „Konec závisti, konec dvěma či třetím platům. Když chce někdo pracovat od rána do noci, ať to bez výčitek dělá, ale ať nepobírá dvě celé odměny,“ uvedla. Vildumetzová poukazovala také na to, že přijetím novely se ušetří veřejné prostředky v obecních a krajských rozpočtech.

Naopak Marek Benda (ODS) poznamenal, že návrh novely je naopak založen čistě jenom na závisti. Podle něj by bylo vhodnější zastupitelům z řad poslanců a senátorů zákonem umožnit, aby se své odměny vzdali a nemuseli ji dávat třeba na dobročinné účely. Jana Černochová (ODS) se tázala, zda by tedy o část platu měli být připraveni také učitelé a lékaři z řad zákonodárců, kteří jsou také placeni z veřejných peněz.

monhtik ( 4. listopadu 2018 15:07 )

U pana Bendy se není čemu divit dávno patří km nenažranců, sedí ve sněmovně 25 let a pořád má málo. Prezident má pravdu, jsou to nehorázní nenažranci. Pan Pávek ač poslanec evidentně netuší jaké jsou tady důchody jinak by si důchodce nebral do úst. Myslím, že by bylo na místě zase jednou po dlouhé době zopakovat defenestraci. Hanba jim.

11karel11 ( 4. listopadu 2018 11:43 )

Nenažranci mají stále málo? Vyházet z oken chamtivce, Jen se hádají a hovno dělají. Žrádlo v PS mají za socialistické ceny. Stačilo by jich 50% a Senát zrušit, V malé zemičce je to přepych...……………………………… Poslanci a senátoři letos berou základní plat 75 900 korun hrubého měsíčně. Od ledna by měli brát o dvacet procent víc, tedy 90 600 korun. Pokud by zvedli ruku pro nižší růst o devět procent, bylo by to 83 900 korun. Základní plat bez funkčních příplatků přitom bere pouhá dvacítka z dvou set poslanců. K tomu každý zákonodárce pobírá paušální náhrady od 39 400 Kč hrubého do 53 500 Kč. A ty by se v případě razantního zvýšení platů zvedly na 47 100 až 63 900 korun hrubého. Není jim hanba nenažraným poslancům, jídlo v PS za socialistické ceny.

montevideo ( 4. listopadu 2018 11:33 )

Kalousek chce taky přidat. Proto "odmítá rozhodovat o vlastním platu", to by totiž o to přidání přišel !

krista2018 ( 4. listopadu 2018 11:07 )

asi tak

kradlous ( 4. listopadu 2018 09:06 )

Když prasata žerou tak u toho ještě mlaskají.Volič a občan nestačí zírat co si tato smečka v PS dovoluje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa