Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Poslanci odklepli národní úřad pro sport. Miliardy má přerozdělovat Hnilička

Autor: ČTK, kal - 
31. října 2018
19:45

Sněmovna v prvním kole projednávání podpořila vznik Národní sportovní agentury. Nový úřad by měl převzít od ministerstva školství rozdělování peněz pro sport. Poslanci o tom rozhodli ve středu po tříhodinové debatě, v níž zejména zástupci ODS a Pirátů vytýkali návrhu vládních poslanců nepřipravenost. A žádali jeho přepracování. Agenturu by měl řídit poslanec ANO a bývalý hokejový brankář Milan Hnilička.

Řadu připomínek k předloze měla i vláda. Ministr školství Robert Plaga (ANO) uvedl, že má připravenu sérii změn, kterou by bylo třeba do návrhu novely zákona o podpoře sportu zapracovat. Příležitost k tomu bude ve výborech školském a pro veřejnou správu, které se nyní budou návrhem zabývat.

Bývalý gólman bude mít pod sebou 80 lidí

„Hlavním úkolem agentury bude vytvoření nového systému státní podpory sportu, který ve spolupráci s krajskými a obecnými samosprávami zajistí systematickou, cílenou a účelně vedenou pomoc a podporu sportu na všech úrovních,“ uvedl poslanec a vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička (ANO), který by měl agenturu v budoucnu řídit.

Agentura má mít podle Hniličky částečně parametry samostatného ministerstva. Měla by mít 80 zaměstnanců, z nichž 30 převezme z ministerstva školství.

Na potřebě vzniku agentury se dříve shodli zástupci sportovních svazů s Hniličkou, premiérem Andrejem Babišem (ANO) i Plagou, který počítal s přípravou zákona o agentuře v příštích dvou letech. Hnilička chce, aby byl příslušný zákon účinný nejpozději od roku 2020.

Drtivé většině sportovních klubů chybí peníze

Novela by měla vést k efektivnějšímu systému financování sportu. Podle průzkumu České unie sportu nemá většina z téměř 7500 klubů a jednot peníze na činnost, na nábor dětí a na kvalifikované trenéry. Kvůli složitosti dotačních programů mají kluby navíc problém s žádostmi o finance.

Velkým problémem jsou i sportoviště. Letos je v kapitole ministerstva školství na sport vyčleněno 5,5 miliardy korun, slibovaných bylo sedm. Babiš už loni ještě jako ministr financí zástupcům svazů říkal, že si sport zaslouží okolo 12 miliard.

gabreta ( 31. října 2018 22:31 )

Doufám, že Hniliča s prachama pro sport, nenaloží jako s vlastním majetkem!!!

bibijana ( 31. října 2018 20:29 )

Tyhle miliardy nalité do sportu je haj.z.lo.,vi.na nejvyššího kalibru. U nás je jeden chátrající domov důchodců, bývalý starý,ponurý klášter a čekací doba na umístění je deset let!!! Jak to máte jinde?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa