Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ester Ledecká metál od Zemana přijme, ale na Hrad nedorazí. Řešila to i s tátou

Autor: ČTK, simao - 
25. října 2018
14:35

Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká si v neděli na Hrad pro státní vyznamenání nepřijde. Bude na soustředění v Rakousku, kde se bude připravovat na blížící se sezonu Světového poháru v alpském lyžování i snowboardingu. Vyznamenání tak z rukou prezidenta Miloše Zemana osobně nepřevezme. Zvažovala dokonce, zda ho vůbec přijmout.

Otec Ester Ledecké, hudebník Janek Ledecký, se v minulosti vymezil proti Zemanovi. „Abych byla upřímná, tak jsme to doma řešili. Řešili jsme, jestli vůbec je správné v současných podmínkách vyznamenání přijmout, nebo ne,“ přiznala dnes novinářům.

„Já jsem se k tomu postavila z té strany, že na státní vyznamenání mě navrhl stát a občané České republiky za dlouhodobou reprezentaci České republiky. Já si toho vážím a z tohohle postu to státní vyznamenání přijmu,“ potvrdila Ledecká.

Ledecký veřejně podpořil Drahoše

Vedle Ledecké by měl letos státní vyznamenání dostat také bývalý tenista Radek Štěpánek. Loni ho obdržela rychlobruslařka Martina Sáblíková. „Pro mě státní vyznamenání znamená čest a ráda se zařadím ke sportovcům, kteří ho dostali, tam budu v dobré společnosti. Ale osobně ho převzít nemůžu,“ doplnila Ledecká.

Její otec Janek přitom při přímé volbě prezidenta veřejně podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. „Bál jsem se, že Miloš Zeman vyhraje v prvním kole, a uklidnilo mě, že se tak nestalo. Upřímně doufám, že lidi přijdou volit i do druhého kola, a pak věřím, že to dopadne dobře,“ řekl Blesku před Zemanovým vítězstvím. Z pohledu Ledeckého to dobře nedopadlo.

Ester dál pod českou vlajkou

Kolem jeho dcery a zlaté hrdinky ze zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu přitom bylo v poslední době pořádně živo. Dvojnásobná olympijská vítězka totiž bude moci i nadále reprezentovat Česko. Její manažeři se se svazem dohodli na podmínkách reprezentační smlouvy.

Vleklá jednání, která se táhla několik měsíců a od začátku září byla vyhrocená, tak skončila úspěšně. Samotná Ledecká o tom prý nepochybovala. „Já ze všeho nejradši jezdím z kopce dolů, proto jsem ráda, že za mě Sport Invest už několik let řeší všechny tyhle záležitosti. Vím, že jsem v dobrých rukách, takže mě tyhle spory v přípravě nijak neovlivnily. Na začátku mi bylo řečeno, že se o to nemusím starat, že to dobře dopadne. A přesně to se stalo,“ uvedla.

Spory pomáhal urovnat i vládní zmocněnec Hnilička

I v tomto případě si přitom své řekli rodiče Ledecké, se kterými jednal předseda úseku alpských disciplín Ladislav Forejtek. A to i v momentě, kdy jednání uvázla ve slepé uličce. „Pak jsem se spojil přímo s Ledeckými, přímo s Jankem a se Zuzanou. Pak jsme si to vyjasnili a dohodli jsme se tak, jak jsme se měli dohodnout na začátku,“ uvedl Forejtek.

V jednáních se angažoval i vládní zmocněnec pro sport a poslanec ANO Milan Hnilička. „Ester je naše, nikdo si neumí představit, že by to bylo jinak, a tak jsem logicky cítil potřebu pomoct dohodě obou stran. Asi pomohlo i to, že jsem celý život profesionálně sportoval. Že to prostředí znám. Zároveň si vážím toho, jak zodpovědně k tomu obě strany nakonec přistoupily,“ uvedl někdejší hokejový brankář a člen zlaté party z Nagana 1998.

Video  Vyznamenaní v roce 2017: Zeman předal metál Troškovi, Vondráčkové, Sáblíkové i Nohavicovi!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Monikay ( 25. října 2018 19:36 )

Ledeckou bych na vyznamenání navrhla, když už se odvolává na vůli občanů.

fido2 ( 25. října 2018 19:13 )

Tak, tak...už jdou dost na nervy.

petrw ( 25. října 2018 18:35 )

jajanene trerba i doprd.neni to u me zadna hrdinka.

jajanene ( 25. října 2018 17:35 )

Tahle namyšlená rodina by měla jít někam do háje, tedy velmi slušně řečeno..

istyl ( 25. října 2018 15:53 )

Asi vetrala stary satnik, to cosi chlupateho se uz letaletouci nenosi a beda tem, kdo ano(ne polit.strana - ale ta se taky uz nenosi...) Sponzori jsou na tohle hodne haklivi...a divim se, ze se jeste neozvali...rusky asi ne...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa