Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman zamíří do Sněmovny na schvalování rozpočtu. Pak bude Vondráček hájit cestu do Ruska

Autor: ČTK - 
23. října 2018
16:01

Prezident Miloš Zeman ve středu ráno vystoupí ve Sněmovně u příležitosti schvalování státního rozpočtu na příští rok. Novinářům to řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident před poslanci pronese projev, už dříve při jednání vlády klíčový zákon podpořil. Vystoupení prezidenta v dolní komoře parlamentu začne v 09:00, oznámil Hrad.

Vláda navrhuje rozpočet se schodkem 40 miliard Kč, na letošek plánovala padesátimiliardový deficit. Opoziční strany návrh rozpočtu kritizují. Navržený deficit považují v době ekonomického růstu za nezodpovědný, kritizují také výdaje na státní správu. Menšinová vláda, která má ve Sněmovně 93 poslanců, proto potřebuje hlasy 15 komunistů, aby svůj první předložený rozpočet mohla ve Sněmovně prosadit. Senát se k rozpočtu nevyjadřuje.

Poslanci nyní projednávají rozpočet v prvním čtení. Pokud je v této fázi schválen, není už možné měnit jeho základní parametry. Definitivní podobu rozpočtu by měli poslanci schvalovat před Vánocemi.

Státní rozpočet počítá se schodkem 40 miliard korun, což je o deset miliard méně, než původně plánovalo ministerstvo financí. Pro letošní rok je schválený schodek 50 miliard, loni byl 60 miliard, ale ve skutečnosti skončil rozpočet zhruba šestimiliardovým schodkem.

Prioritami rozpočtu jsou podle vlády investice, zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy na 1,465 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2020 a 2021.

Vondráček „na koberečku“

Pak se bude jednat o cestě předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) do Ruska. Ta budí kritiku zejména kvůli tomu, že jednal i s politiky ze sankčních seznamů Evropské unie a Spojených států. Vondráček označil v pondělí některé argumenty kritiků za urážlivé. Debatu chtěli zařadit opoziční Piráti prostřednictvím Jana Lipavského už na dnešek, Sněmovna ale kývla na návrh předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka se středečním termínem.

Video  Celý projev prezidenta Miloše Zemana ve Sněmovně před hlasováním o důvěře vládě  - Blesk TV
Video se připravuje ...

aIIahakbar ( 23. října 2018 20:53 )

Hlavně aby ta příroda nebyla "moudrá" po tobě.

aIIahakbar ( 23. října 2018 20:23 )

ODULOU ŠLÁPOTO máš doma

jentakjenkobliha ( 23. října 2018 19:37 )

Tak to dělej taky, odulý babochlape, ale ty se zmůžeš jen na opisování a klonování že ?

jentakjenkobliha ( 23. října 2018 19:30 )

allahmagor: Hele ,přestaň mi jentakjen nadávat, já tvoji odulou šlápoto neklátím.

aIIahakbar ( 23. října 2018 19:23 )

To jsem rád, že jsi to konečně přiznal, mentále zdenkku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa