Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ODS skřípe zuby, Hilšer zamíchal „hrou o Senát“. S Drahošem posílí Starosty

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. října 2018
11:45

Marek Hilšer oproti původním spekulacím neposílí menší senátorský klub právníka Václava Lásky, ale stejně jako Jiří Drahoš se přidá ke Starostům a nezávislým (STAN). Rázně se tak vložili do boje o senátní „trůn“, o nějž kromě STAN usiluje také ODS v čele s Jaroslavem Kuberou. Ze hry o nejsilnější klub a tedy i o možnost nominovat předsedu Senátu už jsou lidovci.

„Spojuje nás řada společných pohledů – na prozápadní směřování a na to, že Senát by měl být hrází proti ústavním změnám. Jednal jsem se dvěma kluby – KDU-ČSL a Starosty a nezávislými. Po zvážení všech aspektů jsem se rozhodl vstoupit do klubu STAN a nezávislých,“ prohlásil Drahoš, jehož Starostové do Senátu navrhli. „To rozhodnutí je také, že vstoupím do klubu STAN a nezávislí,“ oznámil také Hilšer, který kandidoval za své vlastní hnutí Marek Hilšer do Senátu.

„Po zvolení jsem deklaroval, že vstoupím do některého klubu. Uvědomuji si, že člověk sám nemůže v Senátu naplňovat program. Připadaly v úvahu tři – STAN, KDU-ČSL nebo Senátor 21. Bylo to těžké rozhodování,“ doplnil Hilšer.

Nežádal jsem žádné funkce. Byla pro mě důležitá možnost být v některém z výborů, který jsem si přál. S tím nebyl problém. Důležité bylo to, jak je ten klub velký. Pak také osobní záležitosti, nebyly ale žádné antipatie. Hrálo roli i to, že STAN má svůj protějšek ve Sněmovně,“ snažil se své rozhodnutí ozřejmit lékař.

„Měl jsem jistou výhodu, jednal jsem jen se dvěma. Oba kluby byly relevantní, rozhodování nebylo jednoduché. Nehrály roli žádné nabídky funkcí,“ řekl také bývalý šéf Akademie věd.

Který klub bude nakonec nejsilnější, rozhodnou především Pavel Fischer, třetí z neúspěšných prezidentských kandidátů, a bývalá místopředsedkyně TOP 09 a někdejší členka KDU-ČSL Jitka Chalánková. Ta ale stojí proti možnosti, že její zvolení se bude kvůli prohazování obálek v jednom z okrsků celkově přezkoumávat. 

U Fischera se předpokládá jeho vstup do klubu lidovců, Chalánková se rozhoduje mezi KDU-ČSL a ODS.

Pravděpodobné složení senátorských klubů

ODS (18): Aschenbrenner, Burian, Červíček, Chlupáč, Jirsa, Karpíšek, Kortyš, Koštial, Kubera, Nwelati, Nytra, Oberfalzer, Tecl, Vilímec, Vystrčil, Zeman, Valenta?, Faktor?

STAN (18): Balatka, Bek, Canov, Czernin, Holeček, Horník, Hraba, Chaloupek, Linhart, Pavera, Růžička, Sulovský, Vosecký, Sobotka, Žáková, Drahoš, Hilšer, Dernerová

KDU-ČSL (17): Bradáč, Carbol, Čunek, Jelínková, Hampl, Horská, Hubáčková, Chmelová, Kantor, Kunčar, Papoušek, Seitlová, Šilar, Šromová, Vítková, Fischer?, Chalánková?

ČSSD (13): Antl, Bárek, Dienstbier, Kratochvíle, Malý, Nenutil, Strnad, Sušil, Štěch, Štohl, Třísková, Vícha, Žaloudík

ANO (7): Hamousová, Větrovský, Baudyšová, Dušek, Koliba, Václavec, Adámek

Senátor 21 (6): Láska, Kos, Goláň, Orel, Rabas, Wagenknecht

nezařazení: Cieńciała, Doubrava

flora ( 19. října 2018 11:33 )

Ty komiku . Tak snad se ti ulevilo Na pochopení těhle průhledných tanečků kolem korýtka ,křesla předsedy senátu, není třeba mít žádné vysoké IQ.

salto ( 19. října 2018 08:21 )

stačilo by nějaké v prasečáku?

flora ( 18. října 2018 19:56 )

Kdyby byla naděje na předsednictví u ODS rychle i se svým muškerýrem Hilšerem přeběhnou k ODS

dragomira ( 18. října 2018 19:41 )

4552 ( 18. října 2018 18:46 )

Strašná doba strašná figurka ten Drahoš s povislými koutky.Za každou cenu před smrtí chtěl koryto.Hnus a národ čumí. ten by byl čímkoliv jen když to sype- kapitalistický komunista tak se kdysi komouši chovali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa