Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zemanovi „ekonomičtí zm*di“: Hradní msta za 10 milionů? Rozhlasu hrozí „flastr“

Autor: J. Kopřiva, J. Tomek - 
17. října 2018
05:02

Byla to msta, nebo si jen Miloš Zeman (74) nevidí do pusy? Tak jako tak to může odskákat Český rozhlas (ČRo). A to pěkně mastnou pokutou až 10 milionů korun. Nezabránil hlavě státu, aby v pondělí v živém vysílání mluvila sprostě. „Ekonomičtí zm*di“ prezidenta se tak rádiu mohou pořádně prodražit.

Miloš Zeman v živém rozhovoru na Radiožurnálu opět použil velmi jadrné výrazy. Když popisoval, že státní vyznamenání udělí Aleně Vitáskové, Pavolu Krúpovi a Janě Lorencové, řekl: „Ta trojice je spojená s tím, že všichni bojovali nebo bojují proti zm*dům.“ Poté toto spojení ještě zopakoval.

Důvod k pomstě hlava státu má. Během zářijové návštěvy Berlína totiž redaktor rozhlasu tvrdil, že s prezidentem cestuje i značný lékařský doprovod. To ale nebyla pravda a Zemana to rozlítilo. A jak známo, tento politik jen tak nezapomíná. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na přímý dotaz, zda šlo o vyřizování účtů, neodpověděl. „Vaše divoké fantazie mne nezajímají. Tady jde o Koženého, Bakalu, solární barony a aktéry kauzy LTO (lehkých topných olejů),“ zopakoval jen v SMS zprávě jména těch, které prezident nelichotivým přízviskem „ekonomičtí zm*di“ počastoval. Na dotaz, zda Zeman tuší, co mohou jeho slova rádiu způsobit, Ovčáček neodpověděl.

Rozhlas totiž může dostat pořádný flastr v případě, že by na vulgarismy, které zazněly v pondělí v pořadu 20 minut Radiožurnálu, přišla stížnost. Obzvláště pokud by „kanál z Lán“ vyslechly děti a byl by ohrožen jejich mravní vývoj. Pak by o případné pokutě a její výši rozhodovala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. „Provozovatel vysílání je povinen nezařazovat v době od 6:00 hodin do 22:00 hodin pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých. Za porušení tohoto ustanovení může Rada uložit pokutu od 20 tisíc do 10 milionů korun,“ píše se v zákoně.

Rada už v minulosti za prezidentova sprostá slova udělila rádiu výtku. V roce 2014 Zeman do éteru vypustil z úst slovo ku*da v souvislosti s ruskou protestní skupinou Pusy Riot. Podle rozhodnutí rady byl tehdy porušen zákon i článek 22.2 kodexu Čro. „Pokud je to proveditelné, nepřipustí Český rozhlas k účasti na živém vysílání osobu, u které je důvodný předpoklad, že by se mohla chovat urážlivě, vulgárně nebo je pod vlivem alkoholu či omamných prostředků,“ stojí v dokumentu.

Podle mluvčího rozhlasu Jiřího Hošny sprostá slova do vysílání nepatří, s rozhovory s hlavou státu ale rádio nekončí. „Je to prezident České republiky, nejvyšší ústavní činitel a posluchači mají právo znát jeho názor,“ sdělil.

Zeman už dříve odmítl požadavek, aby se jeho pořad Hovory z Lán předtáčel. Ten pak zanikl. Nyní je v éteru hlava státu slyšet v jiném rozhlasovém pořadu.

dragomira ( 18. října 2018 23:50 )

Ještě že vás máme pane prezidente ZEMANE

hnusnejsvet33 ( 17. října 2018 14:41 )

Sprostej umí bejt, to bez pochyby. Já taktéž. Ale zajímavý je, jak sprosty slova vadí víc, než to, jaké gaunery těmito slovy označil. Sprosté slovo maximálně člověka umí pěkně urazit, ale ne ho okrást nebo přivést na mizinu.

..krakonos500 ( 17. října 2018 13:31 )

OKD - Bakala - Nejvice si nakradli, když byl premiérem Zeman.

avina ( 17. října 2018 12:07 )

Zlodějové je přijatelné? Podvodníci, korytáři, darebáci, havloidi…. Označení pro Bakalu, Krejčíře vyhlásí ČR.

ANO_nam_bude_lip ( 17. října 2018 11:52 )

Je dobře, že jej máme takového. To si člověk hned uvědomí své slušné vychování a svou nadřazenost nad takovým póvlem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa