Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nová pravidla pro slevy v obchoďácích? Ministr promluvil i o másle a jablkách z Polska

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. října 2018
15:50

Kupují si Češi dál v obchoďácích „šmejdy“? Problém dvojí kvality potravin se už začal řešit i na půdě EU. Potíže však nekončí – aktuálně se řeší situace, kdy do obchodů proudí ve velkém levné a ne vždy kvalitní potraviny ze zahraničí a čeští výrobci mají problémy prodat své kvalitnější, ale dražší výrobky. Co pak pálí ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD), je situace kolem množství slevových akcí v obchoďácích, která se však již začala řešit i s řetězci samotnými.

Štve ho, že na pultech českých řetězců je stále poměrně hodně nekvalitních či méně kvalitních potravinářských výrobků ze zahraničí. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) věří, že se podaří pomoci českým výrobcům, a slibuje, že na to bude dál shánět i potřebné finance. 

A to hlavně proto, že závislost Česka na dovozu stále roste, i když do země proudí např. nekvalitní polská jablka, která si dokážeme vypěstovat sami mnohem kvalitnější. Toman na Žofíně, kde se řešila kvalita potravin v českých obchodech a další problémy, promluvil i o situaci kolem vepřového masa či másla. A také o slevách v obchoďácích, jimž chce nastavit jasnější pravidla. 

Nová pravidla pro slevové akce

„Já rozhodně odmítám, že bychom chtěli slevové akce rušit. Mým záměrem je vnést do nich řád,“ upozornil ve čtvrtek Miroslav Toman na Žofínském fóru. Podotkl přitom, že největší podíl zboží prodaného v akci (80 %) je u másla či vajec. „Sami zástupci řetězců přiznávají, že jde o problém, který je třeba řešit,“ podotkl ministr, podle kterého je problémem prodej za podnákladové ceny. 

Rád by proto Česko směřoval k zavedení zákazu prodeje se ztrátou pro každý výrobek třeba po vzoru Německa. Chce také mj. prozkoumat podezření na skryté „predátorské ceny“ v obchodech.   

„Nastavení pravidel pro fungování slevových akcí nyní probíráme se zástupci jednotlivých řetězců,“ upozornil Toman na to, že debata o nových pravidlech již začala. Podle ministra panuje shoda na tom nastavit pro slevy pravidla. Jednatel Penny Marketu Martin Peffek v následné debatě potvrdil, že slevy obecně trápí všechny obchodníky. Projednává se proto, co by se mohlo udělat pro podíl snížení počtu slevových akcí.   

Prouza: Slevy jsou a budou

Na Žofíně vystoupil ve zcela nové pozici i někdejší „pan Evropa“, tedy bývalý státní tajemník Tomáš Prouza – jako nový prezident Svazu průmyslu a obchodu, kterým je teprve čtvrtým dnem. Upozornil na to, že slevy jsou a budou – a zákazníci na ně slyší nejen u potravin, ale třeba i u zájezdů.

„Sleva vždycky zůstane součástí obchodních praktik, ale pojďme se bavit o tom, co je ještě únosná míra,“ vyzval i on. A upozornil na výrobky, které jsou „12 měsíců v roce ve slevě“. „Je to permanentní slevový tlak, ohrožuje udržitelnost stabilní cenové hladiny v ČR,“ varoval. Debatu o slevách je třeba vést odborně, nikoli agresivně a populisticky, říkal Prouza a Tomanův resort ocenil za to, že podle něj k debatě přistoupil konstruktivně. 

Podle Prouzy je také důležité nevyvolat pochybnosti o férovosti hospodářské soutěže. „Není potřeba řetězce označovat za hrobníky českého zemědělství,“ upozornil. Je však potřeba umět ukázat prstem na nekvalitu, která do Česka občas přichází.

Pesticidy v polských jablkách  

Řešily se však i nešvary, které se v českých řetězcích objevily. Letos byla v Polsku nadúroda jablek. A tak jejich cena klesla na pouhé 3 koruny za kilogram, hluboko pod výrobními náklady. Jsou ale pochybné kvality, varoval ministr zemědělství Toman, který podporuje naopak návrh nové směrnice EU regulující nekalé obchodní praktiky.

V polských jablkách, která si dokážeme vypěstovat v nadstandardní kvalitě sami, se přitom nalezl zcela zakázaný pesticid či povolený pesticid, ale v několikanásobně vyšším množství, upozornil Toman. Podle něj jde o ukázkový příklad, jak dovoz potravin do Česka funguje špatně. 

„Já tomu rozumím, že se polská jablka dobře obchodují, ale ptejme se, zda rezidua pesticidů nejsou systém,“ upozornil Martin Klanica, ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinové inspekce, na sedm záchytů těchto jablek za posledních několik měsíců a tázal se: „Proč by měli čeští tuzemští spotřebitelé dostávat nejakostní potraviny?“ Obchodní řetězce musí v řadě případů poslouchat nařízení svých matek bez ohledu na to, jestli kvalita dovážených potravin – jako tomu bylo právě u jablek z Polska – je špičková, průměrná, nebo podprůměrná, dodal Klanica. 

Toman: Roste naše závislost na dovozu

Ministr Toman i proto vyzýval k preferenci českých potravin, i když jsou někdy dražší než ty zahraniční. „Mojí prioritou je potravinová soběstačnost,“ upozorňuje od svého nástupu. A to i mj. na to, že třeba dovoz vepřového či drůbežího masa rok od roku stoupá. „Naše závislost na dovozech stále roste,“ varuje ministr.  

Jeho cílem je dostatek bezpečných potravin, zmínil však i problémy, kterým nyní Česko čelí. Jako je třeba africký mor prasat, kdy likvidace jen ve Zlínském kraji na technických opatření stála již více než 300 milionů korun. I proto Toman prosadil od začátku října plošný monitoring dováženého vepřového masa ze zahraničí.

Dovážené máslo

Toman přitom promluvil i o dalších konkrétních číslech. „Na českém trhu je podíl českého másla na úrovni necelých 44 procent a zbytek tvoří dovoz,“ říkal s tím, že podle něj jde o „tristní podíl“. Dovozové výrobky se u nás navíc prodávají v řetězcích za nižší ceny. „U másla bylo jasně zjištěno, že prodejní ceny v promoakcích byly u českého másla o 40 korun na kilo vyšší než u másla dovezeného,“ podotkl Toman.

Ještě jako prezident Potravinářské komory Toman prosazoval, aby bylo pevně stanoveno procento českých výrobků na českém trhu. Stojí si za tím dnes. „Podíl českých výrobků by se měl pohybovat na 70 až 80 procentech, samozřejmě podle komodity. Nebavím se o pomerančích,“ upozornil Toman s tím, že má na mysli zeleninu či ovoce české produkce, ale třeba i maso. 

Strnad: Z dovozu konzumujeme příliš výrobků

Čeští výrobci sice vyrábějí vysoce kvalitní potraviny, ale jejich uplatnění na trhu je stále složitější, uvedl Hynek Strnad, viceprezident Potravinářské komory. Z dovozu jsme podle ní loni zkonzumovali v naší spotřebě 55,6 procent másla, 50 % sýrů a tvarohů či 41,9 procent ostatních zakysaných výrobků.

Podle něj je pozitivním krokem, že se konečně řeší i dvojí kvalita potravin – a v Bruselu je tento problém brán vážně. Nepodílejí se na něm však čeští výrobci, dušoval se Strnad. „V žádném případě se netýkají výrobců domácích. Skutečně nevíme o jediném českém výrobci, který by pro český trh vyráběl jiné produkty než pro trh německý a jiné pro rumunský,“ podotkl.

Záplava zahraniční nekvality. A polských průšvihů

I on varoval před tím, že české potravinářství musí bojovat se záplavou levnějších, ale méně kvalitních výrobků ze zahraničí. „Uvědomme si, že v sousedním Německu či Rakousku mají mnohem více výrobků označených jako kvalitní německý či rakouský výrobek a mnohem více značek – národních i regionálních,“ podotkl. Potravinářská komora proto podporuje více značek pro spotřebitele, které jsou přesně tím vodítkem, které spotřebiteli usnadní poznat kvalitní tuzemský výrobek.  

Strnad upozornil také na různé další zahraniční potravinové kauzy, které zasáhly Česko – nejen pesticidy v různých odrůdách jablek z Polska, ale i technickou sůl v potravinách, falšování vaječných směsí či kvašené zelí s nepovolenou kyselinou mravenčí – to vše z Polska. Ale i dioxiny v drůbežím a vepřovém mase z Německa, salmonelu v drůbežím mase a vejcích z Polska či Brazílie nebo fipronil ve vejcích z Belgie či Nizozemska. 

  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sharp ( 4. října 2018 20:31 )

Tak ať i čeští producenti prodávají za nízké ceny! Když si to mohou dovolit cizinci, proč ne Češi!? Jenže to ne. Nadúroda ovoce byla letos i u nás, nejen v Polsku. Proč Češi neprodávali svoje ovoce levněji? Pokud je neúroda, okamžitě zvednou ceny. Naopak, když toho mají dost, ani je nenapadne snížit ceny. Tady máš ministře odpověď, proč cizinci s potravinami uspějí a Češi ne.

paralenka ( 4. října 2018 20:12 )

Pouze tutan, když vidí v Lidlu jablka za 9,90 Kč, by nekoupil - ta česká. Docela fór, za stejnou cenu skoro vedle sebe polská i česká z Jičínska, stačí koukat na bedny se zemí původu. Jen nevím, co na to dodejci ze Žlunic či Kozákova, kteří si určitě zakládají na tom, že kvalitou svých jablek jsou lepší než ta polská chemická směska, ale dostanou za ně pár korun.

jarda304 ( 4. října 2018 18:21 )

Shrnuto - soudruh Toman chce lidem zdražit potraviny a přikázat jim, jake a od koho mají kupovat

bullshit ( 4. října 2018 17:59 )

Zajímalo by mne jak je to s DPH. Když obchodník koupí za stovku nárokuje DPH 17,-Kč a pokud prodá za korunu odvede DPH 17 haléřů. Pak je přidaná hodnota záporná a doplatí stát, nebo ne? Co na to ten opěvovaný systém EET? ( u potravin je 15% )

knihomol ( 4. října 2018 16:32 )

zavřete evroposrance,zrádce,zaprodance,Jourovou,ministry zemědělství kteři zde za uplatu řetězcu,dovozcu prodali vlastní občany!! kolik ministru si vyplachuje huby že Jurečka hlavně že máš na kontě a lidé at žerou hovna!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa