Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petříček chce dostat domů Terezu i další vězněné Čechy. A Czechia se mu zamlouvá

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
4. října 2018
05:40

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas si mají v Turecku odpykat 6 let a 3 měsíce ve vězení. Zatímco Markéta je posledních 14 dní v „přívětivějším“ vězení, kam ji přesunuli na vlastní žádost, Mirek je na tom hůř. V pákistánském vězení zase čeká na případný trest pašeračka Tereza. Všemi případy se už nějakou dobu zabývají úředníci ministerstva zahraničí. Kdy se zmínění Češi včetně uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře dostanou zpět do České republiky a podaří se to vůbec? I o tom promluvil v rozhovoru pro Blesk Zprávy kandidát na ministra zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD. 

Řeč ale přišla i na smutnou událost z loňského července. V Egyptě tehdy zemřela  účetní Lenka. Stala se další obětí útoků, podle egyptských úřadů, vyšinutého muže s nožem v ruce. Egypt sice od samého začátku mluví o odškodnění pro pozůstalé, zatím se ale místní úřady podle Petříčka příliš nepředvedly. 

Petříček také promluvil o novém, ale málo užívaném zahraničním názvu České republiky? Jak se mu zamlouvá jednoslovný Czechia? 

Pojďme se podívat na některé věci, ke kterým se zřejmě jako ministr zahraničí dostanete – v Pákistánu je zadržovaná Češka Tereza, kterou v lednu chytili na místním letišti s kufrem plným heroinu – budete se nějak pokoušet vyjednat její propuštění? Nebo už se jedná s místními úřady?

Případu se velmi intenzivně věnuje naše konzulární služba – mluvili jsme o tom i opakovaně na poradách vedení ministerstva zahraničí a kolegové jsou v úzkém kontaktu s pákistánskými úřady. Budeme usilovat, aby ten proces jednak probíhal transparentně, aby to byl skutečně spravedlivý proces, a případně aby mohla být převezena do České republiky.

Máte pocit, že ten proces není transparentní?

V tuto chvíli nemám detailní informace, v jakém stavu ten proces je, ale aktivně se tomu naše konzulární služba věnuje.

Je v dohlednu nějaký výsledek? Myslím, kdy by se mohla Tereza vrátit zpět do České republiky, popřípadě si trest odsedět tady?

Kolegové tam mají naplánovanou cestu a náš zastupitelský úřad jedná s místními úřady. Do konce roku by tam mělo dojít k nějakému jednání.

Šest let a tři měsíce si mají odsedět v Turecku dva Češi – Markéta Všelichová a Miroslav Farkas – místní média tvrdí, že se loni připojili ke kurdským milicím YPG, které bojují na severu Sýrie – je šance na jejich propuštění a převezení zpět do České republiky? I když podle informací Blesk Zpráv trvá Turecko na tom, aby si alespoň část trestu oba odseděli…

Kolega (Martin) Smolek (náměstek min. zahr. pro řízení sekce právní a konzulární – pozn. redakce)  byl v Turecku na jednání právě ve věci tohoto případu – turecká strana, jak jste zmiňoval, chtěla, aby si alespoň část trestu odpykali v Turecku. Stále o tom jednáme. Výsledek zatím není jasný. Jednání ale stále probíhají.

Jakou část trestu by si měli nakonec odsedět?

Je to téma v jednání – zatím víc nemohou sdělit.

Loni v červenci zemřela po útoku zřejmě vyšinutého útočníka česká účetní Lenka – Egypt tvrdil, že rodinu odškodní – zatím o tom ale egyptská strana příliš nemluví.

Egyptská strana se hlásí k tomu, že by asi odškodnění měli být, my zatím jednáme prostřednictvím evropského zastoupení v České republice. Některé návrhy, které už přišly, považujeme za neadekvátní, ale tato záležitost je v jednání.

Myslíte návrhy částky?

Jedná o různých formách, jak by se mohla ta kompenzace či to odškodnění pozůstalým dát k dispozici. Egyptská strana přišla s několika možnostmi, ale bude to ještě na další kola jednání.

Ministerstvo spravedlnosti řeší vydání Podnikatele Radovana Krejčíře zpět do České republiky – bude v tomto směru ministerstvo zahraničí také nějak vystupovat?

Nemohu předjímat výsledek. Pan Krejčíř podle mých informací požádal o české občanství, ale je to spíše záležitost ministra spravedlnosti. My se ale musíme řídit především právem.

ČR se prezentuje v zahraničí hned několik názvy. Nejčastěji se identifikuje s názvem Czech republic a pak se objevuje také název Czechia – jak vy jste se ztotožnil s tímto jednoslovným názvem?

Czechia je návrh ministerstva zahraničních věcí, jak jednotně prezentovat Českou republiku v Evropě, ve světě a mně připadá tento návrh jako jeden z nových symbolů naší země a mohl by přispět k tomu, že naše republika bude lépe prezentovaná, takže si myslím, že název Czechia, stejně jako Slovakia je součástí zlepšení našeho image.

Takže byste byl pro to, aby se postupně odcházelo od značky Czech Republic? A používalo se v zahraničí spíše Czechia?

Myslím si, že toto je jeden z nástrojů, jak vytvořit image naší republiky v zahraničí.

Doplnění redakce: Jednoslovný název je u OSN registrovaný už dva roky, ale zatím se příliš neujal. S názvem přišlo tehdy ministerstvo zahraničí.

willi48 ( 5. října 2018 08:31 )

Skutečně úctyhodné priorit !!!! Kolik volů má ta čssd ještě v zásobě ?

ad-ga ( 4. října 2018 14:58 )

Petříček se na ministra zahraničí nehodí, nejmenovat !!!

mirkli ( 4. října 2018 12:20 )

Co to sem pleteš.

pp10 ( 4. října 2018 10:40 )

Pan Petricek, at necha Cechy tam, kde jsou! Jsou vsichni dospeli a vedeli moc dobre do ceho kde jdou!!! Nejsou to mala decka, aby za ne nekdo tahal horke kastany z ohne!!!! Uz by si kazdy mel konecne uvedomit zodpovednost za sve ciny a ne to mit na haku a chechtat se vsemu jako jelito!!! A zodpovednost si uvedomi jedine tak, ze si to holt odsedi tam, kde jsou. A penize danovych poplatniku by se na toto rozhodne nemely pouzivat!!!! Jinak pana Petricka vypraskat!!!!

adeso ( 4. října 2018 10:38 )

od pohledu servilní ulhané tele. Jiank ať se stará o naše grázly a ne o ty, co dělají ostudu po celém světě. B-l-b

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa