Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman jmenuje Petříčka ministrem příští týden. Rozhodla diskuse s Babišem nad pstruhem

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao, vei - 
2. října 2018
22:19

Prezident Miloše Zeman pozval na pravidelnou večeři premiéra Andreje Babiše (ANO). Na zámku v Lánech se podával pstruh na másle a řešila se také situace na ministerstvu zahraničí. Při společné večeři se Zeman s Babišem dohodli, že na konci příštího týdne bude vláda kompletní. Prezident jmenuje Tomáše Petříčka ministrem zahraničí.

Premiér Andrej Babiš přijel do Lán v půl deváté večer. Miloš Zeman ho pohostil rybou. „Podával se pstruh na másle,“ řekl Blesk Zprávám Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Babiš pak novinářům po více než hodinové schůzce řekl, že mu prezident nabídl také šunku od kosti a koláč.

Premiér také popřál prezidentovi dodatečně k nedávným 74. narozeninám. Od Babiše dostal Zeman alkohol – do Lán s sebou přivezl koňak.

Hlavním tématem schůzky byla ale mezi oběma státníky především situace na ministerstvu zahraničí.

„Pan prezident předpokládá, že pana Petříka přijme po setkání prezidentů V4,“ řekl Babiš v začínajícím dešti novinářům v krátkosti, když odjížděl z Lán.  Ovčáček později upřesnil, že schůzka s kandidátem na ministra zahrsničí Petříčkem proběhne mnohem dříve, už tento čtvrtek odpoledne. 

„Věřím, že hned na začátku října se budu moci s panem prezidentem osobně setkat a představit mu své představy a priority v oblasti zahraničí priority,“ řekl nedávno Petřiček Blesk Zprávám ke své nominaci na ministra. 

Poté, co Zeman odmítl jmenovat v červnu šéfem české diplomacie europoslance Miroslava Pocheho – vede úřad šéf sociální demokracie, vicepremiér a zároveň ministr vnitra Jan Hamáček. Tomu má být ale brzy konec. Babiš už před pár dny oficiálně navrhnul Petříčka na ministra a Zeman dnes oficiálně nebyl proti.

Vláda by měla být podle všeho kompletní v polovině října. „Na konci příštího týdne by měl pan prezident Tomáše Petříčka jmenovat ministrem,“ upřesnil další z termínů Babiš. 

Zeman jmenování Petříčka dříve nevyloučil

Po úterní schůzce s Babišem Petříček také uvedl, že zatím nemá dohodnutý termín schůzky s prezidentem. Miloš Zeman už dříve uvedl, že se bude chtít s navrženým ministrem zahraničí sejít, než ho do funkce jmenuje. Zároveň řekl, že Petříček má pro funkci ministra slušné kvalifikační předpoklady. Nevidí problém ani v tom, že v minulosti kandidát ČSSD působil jako asistent Pocheho v Evropském parlamentu.

„On pan Petříček má jednu výhodu, která je ovšem velmi, velmi dočasná, a sice, že svoje názory nevyjádřil tak expresivně a explicitně jako pan Poche, takže je to tak trochu černá skříňka. Na druhé straně ovšem bude muset jít s pravdou ven a u něj bude asi nejdůležitější, zda se mu podaří odpoutat se od pana Pocheho,“ pronesl minulý týden v TV Barrandov Miloš Zeman.

Ještě před tím, než Babiš vyrazil v úterý večer za Zemanem do Lán, setkal se s Petříčkem ráno v Hrzánském paláci. Kandidát na šéfa české diplomacie přitom premiérovi při jednání slíbil, že hned po jeho případném nástupu zanikne funkce politického tajemníka, ze které de facto řídil Miroslav Poche celé ministerstvo.

Pocheho místo zanikne

„Ve chvíli, kdy bude řádně jmenován ministr zahraničních věcí, tak pozice politického tajemníka ministra zahraničních věcí už není nutná,“ slíbil v úterý kandidát ČSSD na nového ministra zahraničí Tomáš Petříček. „Politický tajemník byla pozice, která vznikla v době, kdy pan ministr Hamáček musel zastávat obě role, takže v tuto chvíli tato pozice zanikne jmenováním,“ doplnil.

Petříček také uvedl, že po jeho jmenování by politickým náměstkem ministra zůstal Jan Kaucký (ČSSD). O obsazení druhého místa politického náměstka, které by se uvolnilo jeho jmenováním do ministerské funkce, zatím rozhodnuto není. Babiš na dnešní schůzce podle Petříčka nevznesl žádný požadavek na to, aby místo obsadil zástupce hnutí ANO.

Řešili i postoj k Sýrii či EU

Babiš s Petříčkem dnes mluvili také o fungování české zahraniční politiky a o budoucí spolupráci mezi ministerstvem zahraničí a úřadem vlády. „Mým cílem je, aby Česká republika mluvila navenek jedním hlasem. Proto jsme hovořili o spolupráci mezi úřadem vlády a ministerstvem zahraničí v klíčových oblastech, jako je Sýrie, Libye, vztahy v rámci Evropské unie. V tomto směru myslím, že s panem premiérem budeme schopni nalézt společnou prezentaci navenek,“ řekl Petříček.

Na konkrétním postupu se politici nedohodli, ale budou chtít klíčová témata spolu projednávat

 

marmat ( 3. října 2018 10:10 )

Volby jsou o víkendu.To by mohla udělat redakce zároveň velkou "trollí inventuru".Jejich další zoufalé účinkování může být ještě kontraproduktivnější, než doposud !Čísla z voleb a vítěz bude z velké části výsledek jejich mizerné a prostoduché agitky.

marmat ( 3. října 2018 09:56 )

Nepředvádějte (ve svém zájmu) tak příšernou hloupost a nebo zaplacenou "naivitu" dítěte !!!

marmat ( 3. října 2018 09:54 )

Pan Poche Vám nadělil stravenky, nebo něco CASH ???

panamira ( 3. října 2018 07:27 )

Při pohledu na Petříčka v tv mi připadá , že je slintal a bude potřebovat při konverzaci na blízko na hubu blatníky. Zase zbytečné výdaje z našich daní. Častá koroze i výměna,

jentakjenkobliha ( 2. října 2018 15:43 )

Ministry navrhují vládní strany a premiér je předkládá presidentovi, který do toho nemá vůbec co kafrat, sráááč Bureš má z Milouše podezřele velký strach.Pochva je jen důkaz toho že nám vládne koalice STB-KSČ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa