Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš syrské sirotky odmítá, pomohou Slováci? Pellegrini to reálně zvažuje

Autor: nkov, ČTK - 
30. září 2018
19:33

Slovenský premiér Peter Pellegrini (SMER) o víkendu uvedl, že slovenská vláda zvažuje přijmutí syrských sirotků a jejich umístění do dětských domovů na Slovensku. Řekl to v sobotním vysílání pořadu Rozhlasu a televize Slovenska Sobotní dialogy. Prohlášení ostře kontrastuje s postojem českého premiéra Andreje Babiše, který odmítá přijmout byť jediného uprchlíka.

„Je to zatím otevřená otázka, zda se Slovensko dokáže postavit i k možné péči o sirotky, kteří jsou umístěny v Řecku,“ řekl Pellegrini. „Budou muset být umístěni v dětských domovech. Neměli bychom v případě malých dětí dopustit, aby žily ve špatných podmínkách,“ vysvětluje premiér.

K zajištění běženců by mohl sloužit uprchlický tábor ve městě Gabčíkovo, který Slovensko v roce 2015 poskytlo jako přístřeší pro běžence snažící se přejít hranice do Rakouska. „Slovensko je připraveno pokračovat v solidárních aktivitách, ale nikdy se nepodrobíme povinným kvótám,“ řekl Pellegrini.

Postoj slovenské vlády se liší od přesvědčení českého premiéra Andreje Babiše, který zdůrazňuje nutnost pomáhat lidem v místě konfliktu. „Proč bychom je přijímali? Máme sirotky i u nás, které musíme připravit na vstup do života,“ uvedl Babiš Právu. „Dětem máme pomáhat tam, kde se narodily a kde žijí,“ uvedl později na Facebooku.

Babiš kritizoval plácnutí do vody

Po schůzce s europoslankyní Michaelou Šojdrovou, která Babišovu neochotu přijmout 50 syrských sirotků kritizovala, premiér prohlásil, že jeho názor se nezměnil.

Podle premiéra zmíněných pět desítek dětí totiž neexistuje. „Potvrdilo se, co jsem si myslel. Žádní sirotci nejsou, paní Šojdrová ani neví, kde ty děti jsou, neví, v kterém táboře. Je to projekt, který neexistuje, virtuální záležitost,“ popisuje svůj postoj Babiš. „Řekla, že je chce najít, jestli se jí to podaří, o tom pochybuju. Sám jsem zvědav, s čím přijde,“ dodal.

Návrh na přijetí sirotků označil za pouhé „plácnutí do vody“. Následovala výzva zhruba poloviny senátorů v čele s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD), aby Česko sirotky přijalo. Pod společné prohlášení byli podepsáni zástupci všech senátních klubů s výjimkou ANO.

„Zcela jistě bychom ale jako desetimilionová země zvládli nabídnout nový domov 50 dětem, které ve válce v Sýrii ztratily rodiče...,“ reagoval na Twitteru ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD).

Snaha Topky nevyšla

A předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl: „Říkáme celému světu, že jsme nelidští. Kráčíme dobrovolně do izolace a opovržení. Na tuhle hloupou a buranskou politiku těžce doplatíme. Bohužel zcela zaslouženě.“ Topka poté navrhla, aby Sněmovna vyzvala vládu k přijetí sirotků. „Je v silách ČR pomoci dětem, které jsou v tíživých podmínkách. Je to symbolické gesto,“ podotkla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Její strana však výzvu vládě nakonec neprosadila.

Podle Michaely Šojdrové by přijetí několika desítek sirotků mohlo ukázat právě solidaritu ČR při řešení migrační krize. Premiér Babiš oponuje, že solidární jsme dostatečně. „ČR se zapojila do různých akcí, ale chybí nám tam lidský aspekt. Uprchlictví je také o lidech, já upozorňuji na to, že jen v Řecku se nachází víc než 3500 dětí bez rodičů, nedoprovázených sirotků,“ podotkla.

Šojdrová: Ne mladí kluci, ale nejmladší děti

Podle návrhu Šojdrové by výběr dětí byl zcela v gesci českého ministerstva vnitra.  Preferovány by byly nejmladší děti nebo děti bez dohledatelných příbuzných a poskytnuta by jim byla dočasná mezinárodní ochrana, tedy ne trvalý azyl a české občanství. Babiš dříve kritizoval, že Šojdrová a spol. chtějí přijmout chlapce ve věku 12 až 17 let. 

V Praze došlo za přijetí syrských sirotků i na demonstrace. „Celá tahleta skupina stran, poslanců a poslankyň, kteří hlasovali proti přijetí sirotků, to dělá proto, že věří, že tím, že bude bojovat proti sirotkům ze Sýrie, se vlichotí voličům a voličkám a získá jejich hlasy,“ zaznělo během nich.

marmat ( 1. října 2018 22:57 )

Pí Europoslankyně Š. - V dubnu uviděla v září nás "oslnila" .....dobře, že na sebe upozornila! Seděla v EU a kdovíco tam šířila !!!???

marmat ( 1. října 2018 22:54 )

salto:OK-je to velmi nebezpečné a JALOVÉ gesto opozice

marmat ( 1. října 2018 22:52 )

cezar8: Souhlas - není to jen "klacek" na Babiše"/ANO je to velmi zapáchající hra (koketerie) s nedozírnými následky !!! Takové vypilované intriky z dílny Demo-bloku ukazují přesně-koho nelze volit.

marmat ( 1. října 2018 22:47 )

MĚSÍC INTRIK=NULA "O" SIROTKŮ........SNAD UŽ TATO PANÍ NEBUDE KDEKOLIV "REPREZENTOVAT" NAŠI ZEM .

marmat ( 1. října 2018 22:44 )

TOHLE CELÉ JE JEDNA Z NEJVĚTŠÍCH POREVOLUČNÍCH BUBLIN !!! "FATAMORGÁNA", intrik a demagogických honiteb (křížem/kráž) na naprosto nulovém základě=100% na vodě.Jak je to vůbec možné ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa