Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš přinesl horníkům z OKD naději na těžbu do roku 2030. Kalousek si rýpl: Jde o volby

Autor: ČTK - 
27. září 2018
09:13

Černé uhlí by se v dolech na Karvinsku mohlo těžit až do roku 2030. O dalších konkrétních krocích se rozhodne do konce roku. Po jednání s vedením těžební společnosti OKD to dnes v Karviné řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Původní předpoklady v reorganizačním plánu hovořily o roce 2023.

„V této chvíli je schválen podnikatelský záměr, že se bude těžit do roku 2024. My jsme se domluvili, a já myslím, že za stávajících cen to vypadá velice dobře, že by se těžba rozšířila až do roku 2030,“ řekl Babiš.

Uvedl, že OKD funguje, firma vydělává, má peníze na účtech a uvažuje o rozšíření těžby. Musí ale počítat s tím, že po ukončení dolování musí mít na sanaci podle odhadů až šest miliard korun. „Do konce Vánoc se rozhodne o tom, jestli se těžba rozšíří, nebo ne, ale v této chvíli to vypadá velice slibně a je naděje, že to tak bude,“ řekl premiér.

Kalousek: Volby teď budou každý rok

Předvolební gesto však v Babišově naději pro horníky vidí jeho rival Miroslav Kalousek (TOP 09). „Volby teď budou každý rok. Jestli před každými z nich posuneme konec těžby o sedm let, bude to dost náročné. On teď někdo ví, jaké budou ceny uhlí v r. 2022?“ rýpl si do premiéra. 

„V této chvíli to vypadá velice slibně a je naděje, že to tak bude,“ uvedl dnes v Karvině Babiš. „Funguje to, firma vydělává, má velké finanční prostředky na účtech a samozřejmě uvažuje o rozšíření těžby (...) Samozřejmě OKD musí počítat s tím, že po ukončení těžby musí mít velké prostředky na sanaci, odhaduje se až 6 miliard,“ dodal také.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Rostislav Palička nechtěl další plány firmy komentovat, protože zatím nezná detaily. „Samozřejmě z pohledu firmy je to dobře. Ale když se řekne A, musí se říct i B, a to jsou finance, zaměstnanci a tak dále. Já detaily tohoto projektu neznám. Ale pokud budou horníci, budeme rádi,“ řekl Palička ČTK.

Propouštění nehrozí?

Předseda dozorčí rady OKD Michal Kuča řekl, že OKD nepropouští ani nebude propouštět, naopak lidi bude přijímat. Podle Babiše horníci nemusí mít strach o práci. „OKD hledá 270 nových zaměstnanců. Daří se to ztěžka, protože u nás samozřejmě lidi nejsou, dokonce dávají náborový příspěvek až 60 000,“ řekl premiér.

Původní reorganizační plán, který firma předloni předložila věřitelům a soudu v insolvenčním řízení, předpokládal, že se některé doly budou zavírat už letos. Útlum dolů s jejich následnou likvidací měl být podle původního plánu rozložený do roku 2026. Protože se ale firmě daří, harmonogram zavírání dolů se změní.

„Za posledního půl roku se odpracovaly stovky hodin v týmech na hledání báňského řešení vydobytí všech zásob, které tady zůstaly, abychom uhlí dostali a nezůstalo zbytečně v dole. Ještě není vše hotové plus je třeba udělat ekonomické varianty, propočty. Na tom se bude intenzivně pracovat do konce roku. Pak to budeme předkládat,“ řekl předseda dozorčí rady.

Ze zavřených dolů stěhují zaměstnance jinam

Kuča také dodal, že v určitých důlních oblastech těžba končí, ale firma už dnes zaměstnance přesunuje do „živých“ oblastí, proto shání další lidi. Program, který má být připraven do konce roku, podle něj odpoví, co bude firma dělat do roku 2030 i které části důlního pole se budou zavírat.

„My už dneska nemáme doly Lazy, Armáda a podobně. Máme jeden jediný důl OKD, a které části důlního pole budeme opouštět, to z toho vyjde a taky to sdělíme,“ řekl Kuča.

Video  Sobotka vysvětluje privatizaci OKD: Věřím, že všechno proběhlo podle zákona a pravidel EU  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský přitom dnes podotkl, že trvá zájem firmy o zahájení těžby pod karvinským Starým Městem. „Máme tam zájem těžit, nicméně musí se vyřešit všecky legislativní věci, abychom mohli požádat o zahájení těžby v této lokalitě. Probíhaly tam přípravné práce, vyhodnotilo se to a teď budeme postupně žádat o povolení zahájení těžby,“ řekl Čelechovský.

Majitelem OKD je od letošního dubna znovu stát. Vlastníkem se po letech stal prostřednictvím státního podniku Prisko, za akcie společnosti zaplatil téměř 80 milionů korun. Skončila tím reorganizace podniku, který se v roce 2016 dostal do úpadku. Ve firmě nyní pracuje i se zaměstnanci dodavatelských firem přes 9500 lidí. OKD letos vytěží okolo pěti milionů tun uhlí.

willi48 ( 28. září 2018 09:28 )

Stále odpornější zloděj, podvodník, lhář a udavač Bureš. Ten je snad schopen v rámci předvolebního boje podepsat i vlastní rozsudek smrti. Další hnusný marketingový tah Velkého Vonta. Bureši, ty špatné skončíš.

marmat ( 27. září 2018 19:22 )

Kdo bude chtít a bude-li to reálné své řemeslo doklepe do důchodu....ostatní se v dnešní poptávce míst už neztratí...Tak jako vize s konkrétními a dnes už hmatatelnými výsledky vlády pana Babiše !!! Navzdory "klackům" házených opozicí.Permanentně !!!

marmat ( 27. září 2018 19:18 )

JSTE BÝVAL(Í) HORNÍK....odjakživa hloupý ??? Tolik sebekritiky ale také něco jako popsaný, reálný útlum těžby-věk a nové šance vzhledem k nulové nezaměstnanosti.

jemtakjen ( 27. září 2018 19:18 )

magormat: Já horníky neurážím, protože vím že mezi nimi je vysoké procento hlupáků ,stejně jako mezi voliči ANO.

marmat ( 27. září 2018 19:13 )

jemtakjen: Proč urážíte horníky...??? Pan premiér Vás už "neuspokojuje" (jako hromosvod mindráků) ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa