Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jste čínský agent, řekl Zeman Merkelové. A znovu se pustil do novinářů

21. září 2018
17:27

Setkáním s kancléřkou Angelou Merkelovou vyvrcholila návštěva prezidenta Miloše Zemana v Německu. Probral s ní ekonomické otázky a také možnou hospodářskou krizi. Přivítání obou politiků bylo vřelé. Zatímco Zeman kancléřku pozdravil v němčině, Merkelová mu odpověděla česky „dobrý den“. A na závěr řekl, proč ji nazval čínskou agentkou. 

Třídenní návštěva Miloše Zemana v Německu končí. Zatímco Merkelová vítala u svého sídla českou hlavu státu v češtině, Zeman použil německý pozdrav „guten tag“. „Paní kancléřka mě vždycky zdraví česky, takže mě to potěšilo, nikoliv překvapilo. Řekla i několik dalších slov během naší diskuse," řekl Zeman.

Čínská agentka Merkelová

Asi půlhodinové jednání za zavřenými dveřmi se podle Zemana neslo v přátelské atmosféře. Na přetřes se možná překvapivě nedostala migrace, ale hlavně celosvětová témata včetně možné hospodářské krize. Vím, že paní kancléřka prezidenty obvykle nepřijímá, ale nevidím důvod, proč by nepřijala mě – člověka, který s ní rád diskutuje – tentokrát ani ne tak o migrační krizi jako o mezinárodních vztazích,“ řekl prezident.

S Merkelovou prezident na závěr jednání vtipkoval. „Když jsme se loučili, říkal jsem paní kancléřce, že ona je čínský agent, protože ona byla v Číně jedenáctkrát, já jenom šestkrát. Udělám vše, abych ji dohnal,“ doplnil Zeman.

  

Hlava státu si neodpustila ani další rýpnutí o novinářů. Zemana nadzvedly informace zpravodaje Českého rozhlasu, že ho do Německa doprovází čtyři zdravotní sestry a trojice lékařů, nikdo takový v jeho štábu není. Po čtvrteční přestřelce nakonec upustil od toho, že veřejnoprávní rozhlas vyloučí ze závěrečné tiskové konference.Takže i když jsem už byl naladěn být vlídnější vůči novinářům, tak po této informaci fake news jsem dospěl k názoru, že moje tvrzení, že co novinář, to blbec, je stále ještě bohužel v platnosti. Mimochodem zakázal jsem, aby tady byl zpravodaj Českého rozhlasu v Berlíně, ale protože jsem vlídný člověk, nemám nic proti tomu, aby tu byl zpravodaj Českého rozhlasu, který přijel z Prahy,“ řekl Zeman.

Při hodnocení třídenní návštěvy, kterou považuje za úspěšnou, ironizoval i neustálé spekulace o svém zdravotním stavu.Vzdor mému zdravotnímu stavu, kdy jsem na smrtelné posteli a potřebuji tři lékaře a čtyři sestřičky, já mám asi jednoho vojenského lékaře a dlouho jsem ho neviděl. Vzdor mému těžkému zdravotnímu stavu, kdy jsem téměř na umření, považuji tuto návštěvu za úspěšnou,“ dodal Zeman.

Po krátkém setkání s bývalým kancléřem Gerhardem Schröderem, kterého ve čtvrtek označil za jednoho ze svých dvou největších německých přátel, se prezident vrátí do Prahy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sensadrak ( 24. září 2018 12:04 )

Zeman je fakt ubožák.

pako45000 ( 22. září 2018 21:07 )

PLNÝ SOUHLAS, ONO TO ANI JINAK NENÍ MOŽNÉ.PŘÍJEMNÝ VEČER.

pako45000 ( 22. září 2018 21:04 )

JSEM UPŘÍMNĚ A MYSLÍM,ŽE NEJSEM SÁM,ŽE MÁME TAK VZĚLANÉHO A INTELIGENTNÍHO PANA PREZIDENTA,KTERÝ NÁS TAK I REPREZENTUJE DOBŘE VE SVĚTĚ.

marmat ( 22. září 2018 18:39 )

Pravda je zdenkku 50/50 jinak 0 urážek za léta diskuse... Tedy to bude trapný ten, co s nimi plní své glosy!!! Pásový výrobce nicku za nickem.....

ponner ( 22. září 2018 13:52 )

Pokud pojede zase Nejedlý, Tvrdík, Soukup a Brožová, tak je to jasné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa