Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Utajovaná schůzka Babiše a Hamáčka: Řešili spory i proplácení nemocenské

Autor: Jakub Veinlich - 
6. září 2018
11:15

První spory v těžce lepené vládní koalici jsou tu. Hnutí ANO se brání proplácení prvních tří dnů nemocenské – ČSSD chce ale prosadit svůj předvolební slib stůj co stůj. I když návrh na zrušení takzvané karenční doby je i v programovém prohlášení vlády, někteří poslanci hnutí ANO ho navrhli na jednání hospodářského výboru zamítnout. I proto se sešli ve středu večer na tajné schůzce premiér a šéf hnutí Andrej Babiš a vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. Že by první pnutí v nejistém vládním manželství obou stran?  

„Stále platí závazek a požadavek sociální demokracie, že chceme, aby od prvního července příštího roku byla nemocenská proplácená od prvního dne nemoci,“ řekla těsně po svém nástupu do funkce začínající politička a nová ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

A vypadá to, že to sociální demokraté myslí skutečně vážně – s tímhle slibem totiž přišli i na zahájení předvolební kampaně. A je jim úplně jedno, že nejde o kampaň sněmovní, kde se o podobných věcech hlasuje, ale o kampaň před volbami do zastupitelstev měst a obcí.

Jenže plán sociálních demokratů dostal první trhliny. I když je zrušení karenční doby v programovém prohlášení vlády jako jeden ze stěžejních bodů – části poslanců hnutí ANO se proplácení nemocenské od prvního dne nelíbí – a tak jeho zástupci ve sněmovním hospodářském výboru hlasovali ve středu proti. Podporovali totiž mírnější variantu, než jakou prosazuje ČSSD, která chce proplácet zaměstnancům 60% platu i v prvních třech dnech.

A právě ohnisko možného požáru řešili ve středu večer premiér Andrej Babiš a šéf ČSSD Jan Hamáček. Sešli se v Průhonicích po návratu premiéra z oficiální návštěvy v Německu. „My se spolu scházíme pravidelně a řešíme aktuální věci,“ potvrdil informace Blesk Zpráv Hamáček. Schůzka byla podle vicepremiéra v plánu už delší dobu, oba politici se prý schází pravidelně. Babiš schůzku na dotaz Blesk Zpráv nekomentoval.

Na jednání oba politici podle vicepremiéra probírali i středeční rozhodnutí hospodářského výboru, které zatím bortí vládní dohody o nemocenské.

„To, co se stalo na hospodářském výboru, není příjemná správa, ale vyjádřil jsem přesvědčení, že věřím tomu, že pan premiér a předseda hnutí ANO zajistí, abychom naplnili koaliční dohodu,“ popsal detaily jednání Hamáček s tím, že po schůzce má pocit, že tomu skutečně tak bude.

Pokud by dohoda padla, a každá strana by stála na svém návrhu, znamenalo by to podle všeho velký problém. Především uvnitř ČSSD.

„Pokud zítra garanční sociální výbor zpochybní zrušení neplacených prvních dnů nemocenské, jako to udělal výbor hospodářský, máme koaliční problém. Neberu dnešní rozhodnutí poslanců ANO nepodpořit zrušení karenční doby jako poslední slovo hnutí, ale určitě situaci nezlehčuji!,“ napsala na svůj twitterový účet místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová, podle které boj nekončí a věří, že plénum Sněmovny nakonec rozhodne jinak.

Do koaličního svazku mezi ANO a ČSSD, které při hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně podpořili komunisté, už se strefuje také koalice. A to nejen kvůli zrušení karenční doby, ale také například kvůli situaci na ministerstvu zahraničí. Zatímco šéf ČSSD Jan Hamáček stále trvá na tom, aby se šéfem rezortu stal Miroslav Poche, premiér Andrej Babiš ho odmítá prezidentovi Zemanovi znovu navrhnout.

Působení pana Pocheho je velice negativní, je jasné, že on nebude ministrem,“  řekl premiér Babiš v neděli v Televizi Prima. A je tak zaděláno možná na další roztržku. Čehož si všiml například i bývalý šéf české diplomacie a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Zajímavé, musím říci. Čekal bych, že nedávná svatba mezi ANO a ČSSD vydrží aspoň oněch slavných sto dní. Sotva. Pasuje na to staré české přísloví. Pán psovi, pes ocasovi. Pes si lehne, ocas se nehne,“ rýpnul si do vládní koalice Schwarzenberg.

Zimola fušuje do tématu Hamáčka

Jenže kvůli Pochemu je v klinči také sama sociální demokracie. Část tlačí na nominaci nové tváře, část naopak trvá na tom, aby ČSSD znovu trvala na jeho jmenování ministrem zahraničí. Do prvního tábora patří například I. místopředseda strany Jiří Zimola. Jenže se straníky víc než tváří tvář komunikuje spíše přes média. Z pátečního jednání předsednictva strany, kde straníci řešili i situaci na ministerstvu zahraničí, se z pracovních důvodů omluvil – ve středu už ale o tom samém tématu jednal na Pražském hradě s Milošem Zemanem.

Předseda strany Jan Hamáček o schůzce Zimoly s prezidentem prý věděl, nicméně netušil, jaká budou její témata. „Řešením té situace jsem pověřený já a nikoliv Jiří Zimola. Předpokládám, že tam nic neřešil. Předpokládám, že si s panem prezidentem vyměnili názory na aktuální politickou situaci. On neměl ani žádný mandát něco řešit,“ řekl trochu překvapeně k tématům hradní schůzky Blesk Zprávám Hamáček.

Právě Hamáček je přitom nejen ten, kdo má situaci vyřešit, ale také ten, kterého se bytostně týká. Sám je totiž pověřený, aby zatím ministerstvo zahraničí řídil. Je přitom také ještě vicepremiérem a ministrem vnitra.  

„Své stanovisko jsem řekl jasně na tiskové konferenci po předsednictvu. To znamená, že to do voleb nebudu komentovat a vrátím se k tomu po volbách,“ zopakoval Hamáček, kdy situaci vyřeší. „Předpokládám, že po druhém kole senátních voleb,“ doplnil na závěr.   

aIIahakbar ( 6. září 2018 17:05 )

Prahne po korytu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa