Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman naštval mlčením k okupaci, ČT chce Kisku. Adamová: „Prezident pro znechucené“

Autor: simao, ČTK - 
18. srpna 2018
13:05

Miloš Zeman pobouřil řadu lidí rozhodnutím, že nepronese projev při příležitosti 50. výročí od černého dne českých dějin, který na dlouho změnil chod v celé zemi - 21. srpna 1968 došlo na vpád sovětských tanků. Slovenský prezident Andrej Kiska požádal o mimořádné vystoupení ve slovenských veřejnoprávních médiích. Česká televize by ráda uvedla jeho slova v přímém přenosu, mlčení české hlavy státu kritizuje opozice. 

Slovenský prezident Andrej Kiska požádal na 21. srpna o mimořádné vystoupení ve veřejnoprávním rozhlasu a televizi (RTVS). Projev bude souviset s 50. výročím vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Český prezident Miloš Zeman proslov u příležitosti výročí podobně jako v minulých letech nechystá. „Svůj odvážný projev už pan prezident pronesl. Když za počínající normalizace prohlásil, že nesouhlasí s okupací. Za tento postoj byl vyhozen z práce, z Vysoké školy ekonomické,“ uvedl na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček. A strhla se mela.

Česká televize domlouvá Kisku

Na Českou televizi zamířily oficiální i neoficiální žádosti spočívající v tom, že by si diváci za své koncesionářské poplatky přáli 21. srpna vidět Kisku, když se Zeman rozhodl mlčet. „ ‚Ale prosím, beze všeho,‘ ozvalo se z kouzelného sluchátka,“ zareagoval na sociální síti zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT František Lutonský.

Podle informací Blesku však definitivně hotovo ještě není. „Přenos projevu prezidenta Kisky bychom zařadili rádi, jednáme s RTVS,“ sdělila v sobotu dopoledne Blesk Zprávám mluvčí ČT Karolína Blinková.

Vše je ale patrně na dobré cestě. Česká televize by Kiskovým vystoupením ráda obohatila svůj úterní celodenní speciál, ve kterém má vystoupit i Marta Kubišová, Kamila Moučková, Petr Pithart či Jan Svěrák. ČT24 bude celý den vysílat z Vinohradské ulice, kde v roce 1968 probíhaly boje před budovou Československého rozhlasu.

Adamová: Kiska je náš stínový prezident

Ozvali se však i političky. Respektive političky. Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 v reakci na Kisku uvedla: „Už delší dobu plní Andrej Kiska funkci stínového prezidenta pro ty z nás, kteří jsme znechuceni politikou našeho rezidenta. Jsem proto ráda, že on nebude k ‚výročí‘ okupace mlčet a my si budeme moct poslechnout státnický projev, za který se nebudeme stydět.“

Další poslankyně Jana Černochová (ODS) dodala: „Mlčení prezidenta kdykoliv je pro všechny myslím spíše pozitivní zprávou. Za skupinu Hrad a spol. k výročí srpna 1968 již v uplynulých dnech beztak dost řekl Vojtěch Filip.“ Připomněla tak nedávná slova předsedy KSČM Vojtěcha Filipa pro The Guardian, kdy hájil Rusy za invazi do Československa. 

V srpnu 1968 invaze armád zemí Varšavské smlouvy v čele se Sověty de facto ukončila pražské jaro, pokus československých komunistů o nastolení „socialismu s lidskou tváří“. V Československu pak začalo dlouhé a tuhé normalizační období, které ukončil až listopad 1989.

Podívejte se na interaktivní speciál Info.cz k srpnu 1968

V prvním sledu vstoupilo na území ČSSR zhruba 100 000 vojáků, 2 300 tanků a 700 letadel. Postupně se okupační vojsko rozrostlo až na 750 000 vojáků a 6 000 tanků. Již první den okupace bylo zabito nebo smrtelně zraněno 58 československých občanů, včetně osmileté dívky.

Babiš, Štěch i Vondráček projevy chystají

Z českých politiků příští týden v úterý k národu promluví premiér Andrej Babiš (ANO), předsedové Senátu Milan Štěch (ČSSD) a Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Vystoupí s projevy u budovy Českého rozhlasu (ČRo) při vzpomínkové akci k 50. výročí invaze. 

Právě Babiš reagoval na srpen 1968 po jednání vlády, když kritizoval slova komunisty Filipa. „Já jsem to odsoudil, byla to invaze, bylo to nepřijatelné,“ uvedl a dodal: „Lidé říkali, že přišli Rusáci. Já si to dobře pamatuji tu noc, kdy přišli, co dělal můj táta. A samozřejmě to byla katastrofa pro celý národ a samozřejmě je potřeba to odsoudit i si to připomenout, že vůbec to se stalo a že to bylo vůbec možné.“

Video  Zeman se Babišem chlubil Kiskovi: Jmenoval jsem Slováka premiérem  - Tv Joj
Video se připravuje ...

Fiala: Vypovídá to hlavně o Zemanovi samotném

„Prezident republiky si nepřipomene 50. výročí okupace Československa. Je to zvláštní rozhodnutí, které vypovídá nejvíce o něm samém,“ podotkl nyní šéf ODS Petr Fiala. Občanští demokraté se vydají 21. srpna v tichém pochodu z Rudolfina na Klárov. 

A v souvislosti se Zemanovým mlčením a Filipovými slovy si rýpl i do Babiše s jeho koaličním partnerem Janem Hamáčkem. „Komunisté se nemění - i se svými výmysly, obdivem k Moskvě, bagatelizováním zločinů a falšováním historie, v čemž vždy vynikali. Výročí invaze ze srpna 1968 je příležitostí si připomenout, kdo se díky Andreji Babišovi a Janu Hamáčkovi přiblížil k moci,“ podotkl Fiala, který vyzývá lidi, aby 21. srpna projevili vlastenectví - pozitivní hodnotu, kterou se však snaží „ukrást různí blázni, poloblázni a extremisté“.

„Ve vlastním zájmu jim vlastenectví nemůžeme přenechat (...) Před 50 lety skuteční vlastenci demonstrovali s národními vlajkami na ulicích, v oknech, na autech. Obnovme i tento projev vlastenectví,“ dodal Fiala s tím, že by měli lidé vyvěsit vlajky nejen, když se hraje fotbal či hokej, alei i 21. srpna. 

K zakoupení ve Vašich trafikách i na internetu: Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SRPEN68 mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ (Příklad: SRPEN68 Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900). Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s. infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 h mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz K zakoupení ve Vašich trafikách i na internetu: Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SRPEN68 mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ (Příklad: SRPEN68 Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900). Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s. infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 h mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz | Blesk

Zeman jako normalizační politici?

Kritika se však nyní snesla hlavně na hlavu Zemana. Novinář Michal Klíma upozornil: „Prezident Miloš Zeman připomene výročí sovětské okupace stejně jako normalizační politici. Tedy mlčením. Ani Gustáv Husák nepřipomínal den, který jej vynesl do čela státu i KSČ.“

Zaperlil však i falešný účet Karla Schwarzenberga na Twitteru, který si zaspekuloval nad tím, že Zeman vystoupit mohl - ovšem na TV Barrandov, kde má své pravidelné dostaveníčko s Jaromírem Soukupem, kvůli kterému (a nejen němu) na Soukupův pořad podala stížnost Rada pro rozhlasové a televizní vysílání za nadržování před volbami a poškození Zemanových rivalů před druhou přímou volbou hlavy státu.

vlasta1 ( 21. srpna 2018 16:56 )

Nejvíce tady řvou lidi kteří mají informace z druhé a nebo třetí ruky. Ti co jsme se podíleli a byli perzekuováni víme svoje a Zeman se vyjádřil již v době normalizace tak je zbytečné se stále vyjadřovat protože ti mladí toto stejně berou jenom jako možnost se vyřvat. Paní Adamové která se snaží z této situace získat jenom politické body a když miluje tolik Kisku tak ať se za ním vydá na Slovensko oni totiž Slováci jsou jiného názoru než ona.

Petrolin ( 20. srpna 2018 16:31 )

Prezident je dezorientovaný.Neví,kdo za tu naši okupaci může a komu za ni spílat.Svaz socialistických republik už neexistuje rozpadl se.Jeho nástupci se k té naší okupaci nehlásí.Rusko nějakou vinu má,ale není v tom samo.Když Filip řekl,že s ním v tom jede i Ukrajina a další, sklidil kritiku.Nevím,co by se dělo,kdyby řekl,že spoluodpovědní jsou i naši bratři ve zbrani Pobaltské republiky,rovněž členové NATO.Jak ze zkušenosti víme,ať prezident mluví nebo mlčí je vždy kritizován.

marmat ( 19. srpna 2018 22:17 )

VYNIKAJÍCÍ PŘÍSPĚVEK...DÍKY.

Jaronir T ( 19. srpna 2018 17:10 )

Nevím, je to část dějin a možná už prezident nemůže plnit svou funkci duchovního vůdce českého národa(tím že,mlčí), nemyslím tím odsoudit vpád vojsk varšavské smlouvy, ale alespoň vyvést nějaké závěry z těchto událostí. Minulost se vždy nějak zapíše do duše národa a je třeba jít vpřed. Pokud to pan prezident dělá pro to, aby si nerozhněval Putina tak už není mým prezidentem. Česko je požehnaný národ, který se nepotřebuje vnucovat ani Americe ani Rusku. A kdo namítá, že jsme malý národ, tak možná geograficky, ale za těch několik let existence jsme dokázali mnoho, k čemu se ostatní národy ani nepřiblíží. Takže spíš věřím tomu, že prezident už nezvládá že zdravotních důvodů, jen to bych dokázal pochopit.

marmat ( 19. srpna 2018 11:25 )

OSTUDA a odsouzení na Zemana (v této věci) teprve čeká....Jeho EGO je tak obrovské, že dostane neomylný a grandiózní zásah!!! do 3 dnů 100%!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa