Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přijdou neziskovky o tři miliardy? Škrtat se bude méně, naznačují Babiš a Schillerová

15. srpna 2018
05:50

Neziskové organizace jako trn v oku? Při přípravě státního rozpočtu se dost často skloňuje právě tento sektor. Mluvilo se o něm i na schůzce prezidentského expertního týmu na konci července v Lánech. Ministryně financí Alena Schillerová tehdy České televizi řekla, že by úspory mohly být až tři miliardy korun. Vzápětí to ale ona i premiér Andrej Babiš popřeli.

„Myslím si, že je obrovský prostor například ušetřit za provoz těch jednotlivých neziskových a podobných organizací. Budu ráda, když to budou tři miliardy,“ řekla minulý týden České televizi ministryně financí Alena Schillerová.

O více než týden později se ale ministryně a spolu s ní i premiér Andrej Babiš ozvali, že nic takového není pravda a veřejnoprávní televize tuto informaci „překroutila“.

„Žádný záměr snížit výdaje neziskovým organizacím o částku 3 mld. Kč neexistuje, jedná se o zkreslení vyjádření ministryně financí pro Českou televizi. Alena Schillerová v tomto rozhovoru hovořila o maximu možného rozpětí, ke kterému by podle jejího názoru mohla dospět analýza financování neziskového sektoru provedená ve spolupráci s jednotlivými rezorty,“ ohradilo se ve svém vyjádření ministerstvo s tím, že není možné hovořit o záměru či plánu redukovat výdaje o tuto částku a jde o mediální posun.

Na žádost o další vyjádření pro Blesk Zprávy zatím ministryně nereagovala. Její rozhořčení sdílel na svém Twitteru i premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Loni přerozdělil stát neziskovkám zhruba 13,5 miliardy korun – škrty v řádu tří miliard by znamenaly, že by organizace, které se starají například o hendikepované či staré a nemocné seniory, přišly zhruba o pětinu z této částky.

Což kritizovala v minulých dnech například i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), podle které se šetřit musí, ale prý na správném místě.

„Nesmíme ubírat peníze neziskovkám, které provozují smysluplnou a pro společnost nepostradatelnou činnost, např. hospice, mateřská centra, dobrovolnické organizace, rodinné poradny či organizace pečující o naše seniory nebo děti bez rodičů,“ postavila se služebně nejmladší členka vlády k avizovaným škrtům.

Sama chce podle svých slov šetřit například ve svém rezortu. Konec konců všichni ministři mají za úkol provést ve svých úřadech a dalších podřízených organizacích interní audity a zjistit, zda nemají příliš zaměstnanců.

Pro větší šetření v neziskovém sektoru je například poslanec SPD Lubomír Volný, který v nedávném rozhovoru pro Český rozhlas Plus uvedl, že si sociální demokracie v době, když byla u vlády, vytvořila štědře dotovaný sektor, který propagoval její politiku. „Sektor neziskovek se vymkl kontrole, nežijeme v tržní ekonomice, ale dotační a neziskové,“ dodal poslanec.

Fakt je, že i když ministryně financí popírá, že by chtěla vzít neziskovkám nějaké peníze, 21. července se o tom s premiérem a prezidentem a jeho poradním týmem bavila. A to v rámci diskuse o přípravě státního rozpočtu na příští rok.

„Minulý týden jsem na vládě rozdala přehled dotací, které jdou neziskovému sektoru. Ta částka je 13,5 miliardy korun a budeme analyzovat, jestli jsou všechny tyto programy nezbytné,“  uvedla po schůzce v Lánech ministryně financí Alena Schillerová. Selekci je potřeba udělat i podle Babiše. 

„Musíme od nich oddělit sport a kulturu,“ doplnil šéfku státní kasy premiér. 

V roce 2015 podle zprávy ministerstva financí dostaly neziskové organizace na svou existenci takřka 16,5 miliardy korun, v roce 2016 to bylo 17,8 miliard korun z veřejných rozpočtů.

Podle veřejně dostupných zdrojů přitom nejvíc ze státních dotací pobírají především Fotbalová asociace České republiky, Horská služba, Člověk v tísni či Slezská diakonie a Naděje, až dále za nimi jsou mj. Česká obec sokolská, Armáda spásy či Charita ČR. 

Neziskové organizace pokládám za pijavice na státním rozpočtu a na tomto názoru setrvávám. Sám bych změnil jejich financování tak, že za každou korunu státní dotace by si musely vydělat korunu vlastní. A kdyby toho nebyly schopny, tak by samozřejmě zanikly. V případě některých těchto neziskových pijavic by to samozřejmě bylo jenom dobře,“ uvedl  například v roce 2016 v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech prezident Miloš Zeman, který se do neziskových organizací opírá opakovaně.

Kolik nakonec neziskový sektor ze státního rozpočtu na příští rok získá, bude jasné zhruba na konci srpna. Do té doby chce mít ministryně financí Alena Schillerová projednaný rozpočet na vládě. Nejpozději do konce září ho musí ke schválení předložit Poslanecké sněmovně.

resty ( 12. srpna 2019 14:19 )

Tady to neni o Babišovi ale o penězich proč by se měl stat starat o narkomany a ruzne živly kteři nechtěji pracovat.Vidime to na neziskovkach ktere se staraji o nemocne o seniory kolik je jich poctivych a co neziskovky pro narkomany kteri se nechteji lecit ale penize tam tecou.Stat by měl přispivat v prvni řadě na neziskovky pro stare lidi postizene a nemocne děti a o invalidy.Kolik bylo zalozeno neziskovek pro uprchliky a to jen proto aby se někteři jedinci nechali pojmenovat preziden,ředitel a pod.Zkratka když chceš mit neziskovku tak taky přilož ruku k dilu.To plati i pro ministerstva např.vnitro x miliard na auta vžyd dnes krom Prahy neuvidite pochuzkaře jak statniho a taky mestaka.(polic.a mestak dokonce zpeněžuje Erar.vybavu)

flora ( 15. srpna 2018 14:37 )

Co ty tak chceš prošetřovat, když si to neumíš ani dohledat?

Jana65 ( 15. srpna 2018 11:19 )

Babiš je loutka na několika provázcích. Záleží, kdo víc zatáhne. Teď právě zatáhl neziskový sektor podporovaný americkými neokony ( liberály )

flora ( 15. srpna 2018 09:23 )

Samozřejmě že o škrtech mluvili. Jen teď, když sama Maláčová je napojená na jednu velmi zajímavou neziskovku, musí couvat .

iluze ( 15. srpna 2018 09:16 )

SOUHLAS!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa