Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vysvětlovat by měl Zeman, ne Poche. Babiš oslabuje premiérský post, míní Telička

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
13. července 2018
05:50

Zda bude kandidovat znovu do Evropského parlamentu příští rok, ještě neví, za hnutí ANO to ale nebude. Z dříve Babišova zahraničního poradce číslo jedna je „volný hráč“. I proto si místopředseda europarlamentu Pavel Telička může dovolit poměrně upřímné komentáře i směrem k dění na české politické scéně. V rozhovoru pro Blesk Zprávy ve Štrasburku šil především do prezidenta Miloše Zemana, kterému podle něj dává premiér Babiš příliš mnoho pravomocí, a oslabuje tak premiérský post v Česku. Sebevědomější by podle Teličky měl být i „nechtěný“ kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche, jeho kolega z unijního parlamentu.

Jako mladý vstoupil do KSČ. „Hřích mládí“ a „právo udělat chybu“, hájil se později. Pavel Telička stál po boku Andreje Babiše jako poradce pro zahraniční věci a poté jako europoslanec v době jeho raketového vstupu do politiky. Loni se ale rozešli. Názorově a následně i „stranicky“. I proto tvrdí Telička, že je pro něj obtížné komentovat jak současnou vládu opřenou o komunisty, tak boje mezi Hradem a ČSSD o obsazení postu ministra zahraničí.

„Teď narážíme na ten hendikep, který mám a ke kterému se stavím čelem. Je velmi složité pro někoho, kdo tam byl byť velmi krátce v mladém věku, říct, mně to vadí, není jednoduché pro mě ten názor vyřknout,“ reagoval na dotaz, zda mu vadí, že od revoluce se vláda poprvé ve Sněmovně opře o hlasy komunistů.

KSČM není strana, která prošla nějakou změnou, možná jednotlivci ano. Považuji za velmi problematické pro jakýkoli politický subjekt postavit vládu a opřít se o jejich důvěru. KSČM bude mít vliv. Je to pro mě problematické, byť je to 30 let zpátky,“ řekl Telička a za horší označil podporu SPD. Okamurovci pomáhali předchozí vládě v demisi ve Sněmovně několik měsíců.

„Ale nestěžujme si, mnozí Češi tyto strany volili, tak máme to, co jsme chtěli. Doufejme, že to bude zkušenost, ze které se poučíme při dalších volbách. Prohospodařujeme potenciál i finance,“ zhodnotil.

5069622:full:true:true

Babiš oslabuje funkci premiéra, Poche zbytečně couvá

Vláda řešila několik personálních problémů ještě před tím, než ve Sněmovně získala důvěru. Před poslance předstoupila bez řádného ministra zahraničí, tedy bez šéfa jednoho z klíčových resortů. ČSSD chtěla Miroslava Pocheho, Teličkova kolegu z europarlamentu. Ten se nelíbil Miloši Zemanovi a premiér dal nakonec Hradu na výběr.

Tímto počínáním premiér otevírá prostor prezidentovi v míře, která neodpovídá ústavě. Zároveň osobě, která není tím Milošem Zemanem z 90. let, bohužel. Já doufám, že si to Andrej Babiš uvědomuje, ale premiér slábne,“ vzkázal předsedovi vlády a Zemanovu politiku označil za zpátečnickou a špatně orientovanou.

„S Andrejem Babišem jsem se scházel dříve jednou za 3-4 týdny, konzultovali jsme po nedělích v Průhonicích celou řadu otázek. Včetně vztahu k prezidentovi... Ostatně to byla jedna z těch pěti otázek, na kterých jsme se rozešli,“ připomněl místopředseda Evropského parlamentu, že mj. právě kvůli názoru na Zemana od Babiše odešel.

Zároveň podle něj měl Poche, coby nominant koaliční strany, vystupovat daleko rázněji. „Myslím, že si mohl dovolit podstatně sebevědomější přístup. A není to otázka, jestli podporuji kolegu Pocheho, nebo ne. Neříkám, že je ideální kandidát. Sociální demokracie nemá kam ustoupit. Myslím si, že by měl kolega Poche sebevědoměji trvat na některých svých stanoviscích a ne je jen vysvětlovat,“ řekl Telička, „aniž by chtěl Pochemu radit“.

Zároveň vyzval k vysvětlování prezidenta Zemana, připomněl mu, že slíbil být prezidentem dolních 10 milionů. Účty by tak měl skládat všem voličům, nejen těm svým. „Prezident Zeman by měl této zemi mnohé vysvětlit. Nejen, kam létá helikoptérou. Je čas, aby skládal účty,“ narážel na cestu Zemana armádním vrtulníkem, který si vzal, aby stihl svatbu svého protokoláře na jihu Moravy.

Po kritice prezidenta Telička v rozhovoru také přiznal, že volil v prvním kole prezidentské volby Michala Horáčka, ve druhé Jiřího Drahoše.

hejhej ( 16. července 2018 17:00 )

Telička je politická zrůda !!!!!

marmat ( 15. července 2018 12:41 )

TROŠKU se nám z jeho postupu/ů zvedá pajšl.....Není člen ANO , ale o to je využití pana Babiše hnusnější...šel do Bruselu jako jejich delegát !!! Teď kouše do přátelské ruky-už dlouho.

marmat ( 15. července 2018 12:35 )

Odrazové můstky vypadají různě...natož v politice...a natož směr Brusel!!! Telička použil ANO, teď na něj kydá delší dobu...Takový Pospíšil vlezl do TOP 09 kvůli témuž....snad bychom "tolerovali", kdyby se pustil do Kalouska !!!?

hejhej ( 14. července 2018 13:33 )

Opět se ozval politický turista Telička a zastává se svého kamaráda z EU parlamentu. Oba jsou vítači muslimských násilníků a kývači EU proti lidem ČR.

Taurus70 ( 13. července 2018 11:17 )

 Uzemane pro me kazdy *** je hodne nemocny clovek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa