Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek „neporodil“ Babiše, vláda je pátá kolona Ruska. A bude hůř, reaguje opozice

Autor: ČTK, zzu, simao - 
12. července 2018
07:45

Vznikem nové vlády s podporou komunistů skončila v České republice podle části opozice dosavadní republika. Vidí vznik poloprezidentského systému či „babišovské demokracie“. Opoziční strany slibují být tvrdou, ale konstruktivní opozicí. Zástupci jednotlivých stran to řekli novinářům po skončení hlasování poslanců o důvěře vládě, které se protáhlo do noci. Menšinovou vládu má Česko za dobu své existence teprve potřetí.

Začali ve středu v půl desáté dopoledne, skončili ve čtvrtek v půl druhé ráno. Po dlouhém maratonu dostal menšinový kabinet ANO a ČSSD s podporou KSČM nadpoloviční důvěru Sněmovny.

Chyběli Chovanec, Ondráček a Mašek

Celkem šlo o 105 hlasů pro, z poslanců vládní trojky (byť komunisté nemají přímo ministerská křesla) chyběli tři – odpůrce Milan Chovanec (ČSSD), „Australan“ na dovolené Jiří Mašek (ANO) a poněkud nezvěstný Zdeněk Ondráček (KSČM), o jehož absenci nevěděly ani stranické špičky.

Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa je přitom vznik vlády dobrou zprávou pro občany, Evropskou unii i finanční trhy. Naopak podle předsedy ODS Petra Fialy vznikla polokomunistická vláda, která nemá jasné programové cíle a Českou republiku nikam neposune. ODS bude tvrdou a zásadovou opozicí, řekl Fiala. Podotkl, že komunisté poprvé od roku 1989 získali podíl na moci.

Filip novinářům řekl, že hlasováním poslanců skončila půlroční politická krize. Je přesvědčen, že vznik vlády je dobrou zprávou. Je podle něj důležitý z pohledu dalšího stabilního vývoje České republiky. Komunisté vládu podpořili z programových důvodů a dále budou vládu pouze tolerovat, dodal. Jsou připraveni předkládat vlastní návrhy zákonů.

Udženija vzkazuje z Chorvatska: Bude hůř

„Trestně stíhaný premiér a jeho posluhovači ČSSD v noci definitivně pustili komunisty k moci,“ uvedla ve čtvrtek ráno první dáma ODS Alexandra Udženija, podle které „bude hůř“. První místopředsedkyně strany, která však není poslankyní a hlasování o důvěře sledovala z Chorvatska, kde je s rodinou, k tomu dodala: „Naši zemi teď čekají krušné dny a měsíce, pevně věřím, že ne roky. Je na každém z nás, abychom projevili osobní odvahu a nenechali si vzít naši svobodu, soukromí a budoucnost.“

Putinovská pátá kolona

Republika, která byla založená na začátku roku 1993, vyslovením důvěry vládě ANO a ČSSD s podporou komunistů skončila, nyní nastane svérázná babišovská vůdcovská demokracie, řekl čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle něj bude kvůli svému ekonomickému i politickému vlivu neomezeným vůdcem a zemi povede jako svůj podnik.

Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska vzroste moc Ruska, protože komunisté budou společně s Hradem „putinovskou pátou kolonou“. Kalousek posun KSČM k moci označil za velmi nebezpečný. TOP 09 bude podle něj opozicí, bude ale ochotna podpořit body vstřícné k západním spojencům.

 

Lidovci: Začíná nová republika

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek zopakoval, že nebyly splněny podmínky KDU-ČSL, a strana proto vládu závislou na hlasech komunistů podpořit nemohla. „Dnešním hlasováním končí první Česká republika a začíná nová republika,“ řekl. Dodal, že doufá, že nebude podobná druhé Československé republice. Ta vznikla před druhou světovou válkou po takzvané Mnichovské dohodě a odtržení Sudet. Charakteristická byla útlumem svobody a vzrůstem extremistických tendencí. Bělobrádek vyzval veřejnost, aby neztrácela trpělivost a naději.

Předseda poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek řekl, že odpovědnost za komunistickou vládu plně leží na ANO a ČSSD. Každý poslanec, který pro vládu hlasoval, podle něj posunul Česko směrem na východ k Rusku. Očekává nyní souboj o svobodu veřejných médií a o Senát.

Gazdík: Vláda vznikla pletichařením

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík označil vznik vlády za určité ukončení nestability, za horší zprávu ale považuje komunistickou podporu kabinetu. Vláda podle něj vznikla pletichařením. Řekl, že ČR nastupuje dráhu poloprezidentského systému, což odporuje ústavě. STAN plánuje být konstruktivní opozicí.

Předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek na Twitteru uvedl, že místo snů vláda přinese Česku zaostávání. „Jediný, kdo vydělá, bude Agrofert a jeho podržtaškové. Země ztratí tři roky, které mohla dát vzdělávání, inovacím a růstu postaveném na svobodě,“ dodal.

Babiš označil Kalouska za zloděje a ožralu

Jednání Sněmovny provázely od rána až hluboko do noci protesty. Na Malostranské náměstí dorazily stovky lidí. Demonstranti dávali najevo především nesouhlas s tím, že vládu podpořili komunisté, některé transparenty a hesla kritizovaly Zemana, hnutí ANO či Babiše. Lidé si s sebou přinesli píšťalky, vlajky, transparenty a fotografie lidí, které komunistický režim popravil. Večer se přesunuli přímo před budovu dolní komory ve Sněmovní ulici, hlasité skandování a pískot byl slyšet i v sídle dolní komory.

Dvě hodiny před půlnocí vyšel před Sněmovnu i Babiš. Když ho účastníci vypískali a házeli po něm předměty, vrátil se po krátké chvíli zpátky do budovy. Poté se pustil do ostré polemiky s předsedou poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem, kterého mimo jiné označil za zloděje a ožralu. Konflikt obou rivalů bude mít zřejmě soudní dohru, protože Kalousek se chce proti Babišovým tvrzením, které označil za pomluvy, bránit v civilním sporu.

Kalousek: Uškrtil bych ho na pupeční šňůře

Mezi dlouhodobými rivaly přitom došlo i na další slovní střety. To když Kalousek odmítl, že by Babiše „porodil“, jak tvrdil při svérázném vystoupení poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Víte, kdo porodil to ANO, toho Babiše, pánové, pánové Kalousku, porodili jste ho vy. A my, jak jsme se chovali, my jsme ho porodili, sociální demokracie, jak jsme se kolikrát chovali. Vy, pravice, jak jste zprivatizovali český průmysl, jak jste si tady nadělili církevní restituce,“ bouřil Foldyna.

„Ujišťuji vás, pane poslanče Foldyno, že jsem tak neučinil, protože kdyby se tak stalo, uškrtil jsem ho bezprostředně na pupeční šňůře a my jsme dnes mohli vyslovovat důvěru někomu, kdo není notorický lhář,“ uvedl Kalousek při jedné z posledních přestřelek před hlasováním o důvěře, kterou Babišův kabinet i přes odpor opozice a mnohahodinové slovní střety bez problémů získal.

Teprve třetí menšinová vláda

Druhá vláda Václava Klause (ODS) ... 4. července 1996 – 2. ledna 1998 (demise 30. listopadu 1997)

- Koalice ODS, KDU-ČSL, ODA měla jen 99 poslanců. Z povolebních jednání si opoziční ČSSD odnesla křeslo předsedy Sněmovny pro Miloše Zemana výměnou za podporu vlády. Vláda skončila předčasně koncem roku 1997 poté, co vypukla aféra kolem podezřelého financování občanských demokratů.

Vláda Miloše Zemana (ČSSD) ... 17. července 1998 – 15. července 2002 (demise 12. července 2002)

- Menšinová jednobarevná vláda ČSSD, jejíž vznik umožnila takzvaná opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS. Při hlasování všech 63 občanských demokratů odešlo z jednacího sálu, a tím získalo přítomných 73 poslanců ČSSD převahu. Zemanův kabinet byl jednou ze tří vlád samostatné ČR, které vydržely celé volební období.

Druhá vláda Andreje Babiše (ANO) ... od 27. června 2018

- Menšinová koaliční vláda hnutí ANO a ČSSD s podporou komunistů. Vládní strany mají ve Sněmovně pouze 93 poslanců, s komunisty 118. Vládu podpořilo 105 poslanců ANO, ČSSD a KSČM.

va45 ( 13. července 2018 09:03 )

Kalouska se nikdo nebojí a proto ho to moc s.e.r.e.Je to h.ň.u.p, který otravuje lidi a vzduch v Česku jestli jsi si nevšim.Tento b.l.b. už dávno patří do klece v šaškárně.My vydržíme on se uchlašče sám a pak zdechne a bude pokoj.

pako45000 ( 13. července 2018 06:59 )

Máte myslím,že nejen můj, ale většiny z nás plný souhlas. Příjemný den.

pako45000 ( 13. července 2018 06:54 )

Pokud zde budou vládnout politici typu Kalousek a jemu většina podobných není šance aby tady se něco změnilo!!!

Petrolin ( 12. července 2018 20:25 )

Ale porodil.Lidé ANO volili hlavně proto,že vlády předchozí vládli hodně špatně.Speciálně ta Nečasova,ve které byl pan Kalousek ministrem financí. Proslavil se škrtáním a škrtáním.Byl jedním ze strůjců škrtformy.Penzistům zvýšil skokově penzi o čtyřicet korun a poslal jim vtipálek složenky na splacení poměrné části státního dluhu.Jak jinak to mohlo dopadnout-lidé šli za Babišem i s komunisty.Radši budou mít u moci komunisty než blbce.

11karel11 ( 12. července 2018 17:06 )

Opozice se ukázala opět jako smradlavá žumpa, těch urážek, těch pomluv, těch blábolů z jejich strany bylo k blití. Jak to, že v PS se prodává alkohol? Ožralí někteří poslanci hlasují? To mají jiná pravidla než lid ? Stačilo by jich polovina, stejně ta druhá polovina jsou jenom vyžírkové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa