Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Nechci poslouchat blbé kecy.“ Babiš poslal Zemanovi nové jméno a demisi Malé

Autor: Jakub Veinlich - 
10. července 2018
10:20

Taťaná Malá dnes skončí jako ministryně spravedlnosti. Premiér Andrej Babiš odeslal její rezignaci na Pražský hrad. Sám ministerstvo raději vést nechce. „Nechce prý poslouchat blbé kecy.“ Prezidentovi už navrhnul jméno nového ministra - tím by se mohl stát místopředseda Legislativní rady vlády Jan Kněžínek.

„Víte dobře, co mě k tomu vedlo. Abych nemusel poslouchat ty blbé kecy, od opozice a twitterové bubliny,“ odůvodnil Babiš, proč nakonec upustil od záměru, že ministerstvo spravedlnosti povede sám.

Myšlenka, že by dočasně nahradil Malou, byla podle jeho slov spontánní. „Navrhnu panu prezidentovi člověka, kterým nejsem já a není to ani ministr. Doufám, že zítra předstoupíme s novým pověřeným ministrem.

Navrhl Kněžínka

Jméno navrhovaného ministra ale Babiš zatím prozradit nechtěl, požádal ale prezidenta, aby se už dnes mohl na Pražském hradě zúčastnit jmenování nových soudců. Podle serveru Aktuálně.cz chce pověřit vedením ministerstva spravedlnosti místopředsedu Legislativní rady vlády Jana Kněžínka.

Že Babiš navrhl právě jeho, to ČTK potvrdil šéf KSČM Vojtěch Filip. Kněžínek je znalcem ústavního práva. Komunisté mají ve středu při hlasování o důvěře podpořit menšinovou vládu ANO a ČSSD. Filip chtěl, aby byl předem informován o nominacích na ministry.

Kněžínek nepovede ministerstvo jen dočasně, bude právoplatným členem vlády. 

„Předseda vlády zaslal panu prezidentovi v souladu s Ústavou ČR návrh, aby pan prezident jmenoval nového člena vlády a pověřil ho řízením Ministerstva spravedlnosti. Jedná se o návrh na jmenování nového člena vlády, nikoliv pouze o dočasné pověření,“ upřesnila Blesk Zprávám mluvčí vlády Petra Doležalová. 

Kdy přesně by mohl být nový ministr spravedlnosti jmenovaný, však zatím nikdo - ani mluvčí prezidenta - neprozradil. „Věc bude pan prezident řešit v průběhu dne. Další informace nyní nebudeme poskytovat,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Bobky králíků

Taťána Malá se podle Babiše zachovala statečně, když se rozhodla odstoupit z funkce po kritice jejích diplomových prací. Babiš tvrdí, že na ni byla vedena kampaň. „Neřeším, jestli průměrný český králík vykadí 100 gramů, nebo 50. Nechci to řešit,“ okomentoval situaci Babiš.

Malá v pondělí po 13 dnech ve funkci oznámila, že ve vládě končí. V posledních dnech čelila obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. Kritiku označila Malá za mediální kampaň a trvá na tom, že nepochybila. Ještě v pondělí odpoledne se na tiskové konferenci hájila, jen několik hodin poté během schůze vedení nejsilnějšího vládního hnutí řekla novinářům, že rezignuje, aby nepoškozovala novou vládu ani ANO.

Babiš dnes novinářům řekl, že po tiskové konferenci ministryně bylo jasné, že kampaň pojede dál. „Je to tvrzení proti tvrzení, paní Malá řekla, že má čisté svědomí. Já to nechci řešit, je to za námi. Paní Malá se zachovala statečně, bylo to pro ni těžké, ale po té tiskové konferenci bylo jasné, že není zájem slyšet její argumenty,“ uvedl premiér.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 10. července 2018 22:22 )

POSLEDNÍ VĚTA JE SUPER - ULTRA FEJK !!!JASNÝ, ale proč ?pane nik srp+kladivo???

marmat ( 10. července 2018 21:49 )

Ona ta chobotnice pálí pořád ...je nutno jí osekat daleko víc, než se zdálo...A její kecy pojmenovat...Chtějí pana premiéra vydráždit a znemožnit...Zůstaňme raději jen u označení BLBÝCH KECŮ...to je tak akorát.

marmat ( 10. července 2018 21:44 )

Předvedla mu(jim) postup....a nemá samozřejmě žádné daňové machinace na krku jako on s příspěvky za veřejné působnosti a jako EUROPOSLANEC !!!

marmat ( 10. července 2018 21:40 )

Šoupnul jim předkrm na blbé kecy a oni se rozjeli ...Je chytrý - tumáš a ukaž, CO umíš...KECY? KECY? POUZE KECY !!! Odkopali se až na dřeň.

urim ( 10. července 2018 16:03 )

Bohužel musím souhlasit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa