Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš tepe Šlechtovou za plýtvání. Co mu na to odpověděla v otevřeném dopise?

Autor: ČTK, kal - 
16. května 2018
21:00

Ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) by chtěla zůstat členkou vlády, ale ne za každou cenu. Současnou kritiku své osoby označila za kampaň, kterou proti ní vede deník patřící do svěřenského fondu předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Premiér se ve středu vyjádřil kriticky k tomu, že Šlechtová ještě jako ministryně pro místní rozvoj využívala na letišti VIP služeb. Označil to za plýtvání peněz. Na kritiku Šlechtová zareagovala otevřeným dopisem zveřejněným na stránkách ministerstva obrany. 

Lidové noviny ve středu uvedly, že ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Šlechtové v letech 2014 až 2017 ve 26 případech zaplatilo asi 310 tisíc korun za využívání VIP odbavení a salonku.

Personál letiště v takovém případě odbaví zavazadla, vyřídí letenky a cestující může využít salonku s občerstvením. Je také odvezen přímo k letadlu. Šlechtová se brání, že salonek umožňuje zrychlené odbavení a jeho využitím šetřila „drahý čas lidí“. Statisíce podle jejího vyjádření ušetřila naopak tím, že nelétala byznys třídou.

Babiš ve středu novinářům řekl, že má „jinou DNA“, protože „pracoval na svém“. Pokud jsou podle něj uvedené informace pravdivé, považuje to za plýtvání. „Máme jít příkladem, nemáme plýtvat penězi daňových poplatníků. Máme zůstat při zemi a myslet na to, že nás platí daňoví poplatníci,“ řekl. Dodal, že se snaží apelovat na ministry, aby šetřili.

Šlechtová musí v těchto dnech mediálně vysvětlovat i fotografii svého psa, kterého posadila na hrob neznámého vojína na Vítkově. Fotografii doplnila komentářem, že je hrdá na svou zem a miluje svého psa. Po kritice, že se nechovala pietně, se omluvila.

Ve středu na Twitteru uvedla, že brání české národní zájmy a podporuje spojence. „A to se asi hodně někomu nelíbí, a proto spustil mediální kampaň ve stylu: Kdo chce psa bít, hůl vždy najde,“ napsala.

Pár hodin na to přidala Šlechtová další díl své obhajoby: „V médiích se objevuje, že jsem si užívala salonku na letišti. Znovu opakuji: šetřil čas při zahraničních služebních letech. Záměrně jsem nevyužívala business, ale economy třídu. Tím jsem ušetřila stovky tisíc.“

Ke kritice Šlechtové za fotografii psa se dnes v rozhovoru s iDNES.cz přidal i Hamáček a řekl, že očekává v čele ministerstva změnu. "Ministr obrany ječlověk, který by měl uctívat tradice naší armády, uctívat ty, kteří položili život za naši samostatnost a posadit na jejich hrob psa je pro mě věc, která je pro mě naprosto neuvěřitelná. Předpokládám, že tam dojde ke změně," řekl.

Později však ministryně uvedla, že v případně nutnosti je připravena i odstoupit. „Nejsem členem hnutí ANO, opravdu na tom místě nebudu sedět zakaždou cenu. Pokud stát nebude mít zájem o mé služby, pokud Babiš nebude mít zájem o mé služby po tom, co mě tři a půl roku zná, tak samozřejmě já nebudu opouštět žádný post zhrzená,“ řekla novinářům. „V tuto chvíli mám chuť pokračovat,“ dodala. 

Otevřený dopis Babišovi

Ještě ve středu Šlechtová navíc napsala Babišovi otevřený dopis, v němž ho požádala, aby se zastal „dobrého jména hnutí ANO ve vládě“ a zajistil oficiální vyhodnocení nákladů, které měly všechna ministerstva z období předchozí vlády na domácí i zahraniční pracovní cesty, a to včetně využití leteckých tříd a vládní letky a nákladů na počet doprovodu a souvisejících servisních služeb.

Plné znění dopisu Šlechtové Babišovi je zde >>>

Šlechtová se brání, že ohled na ekonomické zájmy státu kladla na první místo. „Nehodlám na sobě v tomto ohledu nechat neprávem pohanu,“ uvedla.

Babiš ČTK v SMS zprávě sdělil, že kontrolu všem ministrům rád zadá. „Překvapující je forma dopisu paní Šlechtové,“ podotkl.

Ke kritice Šlechtové za fotografii psa se ve středu v rozhovoru s iDNES.cz přidal i Hamáček a řekl, že očekává v čele ministerstva změnu. „Ministr obrany je člověk, který by měl uctívat tradice naší armády, uctívat ty, kteří položili život za naši samostatnost a posadit na jejich hrob psa je pro mě věc, která je pro mě naprosto neuvěřitelná. Předpokládám, že tam dojde ke změně,“ řekl.

Podle médií není vztah Babiše ke Šlechtové příliš pozitivní. Zastání má naopak ministryně u prezidenta Miloše Zemana. I od něj si ale vyslechla kritiku v souvislosti s českým postojem v kauze novičok. Babiš při sestavování nové vlády řekl, že změny nastanou i mezi ministry hnutí ANO. Jména ale sdělovat nechce. Ministerstvo obrany bývá označováno za jeden z resortů, který by mohl dostat nového šéfa.

Šlechtová v minulosti působila například v oblasti fondů Evropské unie. Pracovala na České správě sociálního zabezpečení, ministerstvu pro místní rozvoj i na úřadu vlády. Před ministerstvem obrany řídila ministerstvo pro místní rozvoj. Po příchodu na obranu byla kritizována za oddalování některých velkých zakázek, které si nechala prověřit. Šlechtová kritiku odmítala, tendry podle ní nebyly dostatečně připraveny.

illyria ( 17. května 2018 11:51 )

jo a k tomu Vítkovu - na vlastní oči jsem viděla, jak si to tam na tom památníku rozdávají dva bu----nti... Pospávají tam bezdomovci, svačí děti atd... Chodím na Vítkov venčit psa, takže celkem často procházím kolem a viděla jsem tam dost věcí... Takže to, že si tam posadila psíka (ženské které nemají děti jsou na své psíky přecitlivělé) a vyfotila si ho mi ještě připadá jako milý obrázek...

illyria ( 17. května 2018 11:47 )

O resortu armády toho moc nevím... Nicméně pan Martin Koller (roky tam pracoval) říkal, že Šlechtová není špatná ministryně, nic tam ještě nezkazila... takže budu věřit vojenskému analytikovi, než bandě novinářů... Mimochodem ten V.I.P salonek využívat nemusela, nicméně chápu, že ministryně by měla trávit čas prací a né čekáním na odbavení... No a k tomu plýtvání, vždy když jsou v TV záběry na prostory na ministerstvech (ať už kanceláře, nebo chodby) tak tam jsou většinou řezané kytky ve vázách... Takže to je plýtvání...

oldedek ( 17. května 2018 11:24 )

Tak trochu mám k slečně Šlechtové ambivalentní (dvojznačný) názor - to co na ní - nevím proč - nyní "náhodou" a cíleně našli, se mi zdá bohužel jako volovina ... Ale politicky a logicky myslící ministryně i s jejím smyslem pro spravedlnost daleko převyšuje i ty nejvyšší papaláše u komunistů !!! Jó ty si ale asi nepochopila, že ten "někoho" dobrý nápad se salónky na letišti vůbec nesouvisí ...

sores ( 17. května 2018 11:22 )

Ve vládě se přeci nejvíce plýtvá našema prachama z našich daní!! Dávají si obrovské platy,odměny a padáky!!!! Na lidi co jím dávají hlasy každé 4 roky zvysoka s.e.r.ou, myslí jen na svou kapsu. Boužel bázlivé češi drží hubu a nekonají, takže jim to nevadí!!!

deratizater ( 17. května 2018 08:02 )

Šlechtova chce zavést v armádě průhledné financování a nechce tam být za bílého koně jako Parkanová s které si lampasnáci na štábu dělali srandu a málem ji přivedli do kriminálu a tak je na Šlechtovou ní pořádán mediální hon. Nechce plnit roli užitečné idiotky .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa