Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čejková se drží na ministerstvu i přes odpor Babiše. Víme, kolik teď bere

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. května 2018
11:13

Bývalá televizní moderátorka Mirka Čejková dál působí na rezortu zemědělství jako poradkyně ministra Jiřího Milka (za ANO). Udržela se tu přesto, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) nařídil ukončení spolupráce. Čejková podle zjištění Blesk Zpráv v tichosti přešla na interní zaměstnanecký poměr a dál bude působit jako koordinační pracovnice. Aktuálně spadá do tabulkových platů a přijde si na 50 tisíc korun měsíčně. Předtím měla na ministerstvu lukrativnější smlouvu než samotný ministr, mohla si vydělat až 180 tisíc korun za měsíc. Ministerstvo tento kontrakt po měsíci i na nátlak premiéra Babiše vypovědělo.

Za leden a únor inkasovala dvakrát 75 tisíc korun. Z lukrativní smlouvy, podle které si mohla vydělat až 180 tisíc měsíčně, fakturovala rezortu „jen“ 80 tisíc korun. Kontrakt ministerstvo po kritice médií i premiéra Babiše zrušilo k 15. dubnu, tedy zhruba před měsícem. Její vypovězení je zveřejněno v registru smluv. Čejková si tak na ministerstvu zemědělství zatím přišla na 230 tisíc korun. Tím to ale nekončí.

„Externí smlouva DPČ byla zrušena, tuším, k 12. 4. (datum podpisu - pozn. red.). Včera jsem podepsala smlouvu podle Zákoníku práce a jsem zařazena na pozici koordinační pracovník v kabinetu ministra. V rámci ukončené externí smlouvy jsem vystavila jako OSVČ fakturu na 80 tisíc,“ sdělila Čejková Blesk Zprávám.

Podle ministra v demisi Milka je teď Čejková na pozici referentky, kde spadá do tabulkových platů. „Na tomto místě má tabulkovou mzdu, která je včetně osobního ohodnocení zhruba 50 tisíc korun. Paní Čejková pracuje na referentské pozici i přesto, že má dlouholeté profesní zkušenosti. Tak jsme se spolu dohodli,“ napsal v SMS zprávě člen vlády.

Milek se bránil čistkou

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek obhajoval lukrativní smlouvu Čejkové tím, že se zbavil přebytečných lidí, a ušetřil tak výrazně více, než kolik dá exmoderátorce.

Přišel jsem na ministerstvo zemědělství a propustil jsem asi 10 lidí, kteří měli dohromady odměnu asi 800 tisíc korun. Já jsem si přijal dva lidi, kteří mají dohromady odměnu asi 140 tisíc korun měsíčně. Ta úspora je patrná. Řešil jsem to tak, jak bych to řešil v jakékoliv firmě,“ popsal pro Blesk Zprávy po své přednášce na Vysoké škole ekonomické a s nadsázkou tak lze říct, že splnil heslo svého ministerského předsedy „řídit stát jako firmu“.

„Pracuji ve firmách jako konzultant na řízení, strategickou komunikaci, strategický rozvoj a tak dále. I z toho důvodu jsem byla 21. prosince oslovena, zda bych nepřišla na ministerstvo zemědělství k ministrovi, abych mu v tomto pomohla. On je člověk z praxe a s věcmi, jako jsou média, zkušenost neměl,“ popsala Čejková, jak se spolupráce zrodila.

„Služební zákon nějakým způsobem betonuje ten stav a ukázalo se, že je zapotřebí víc práce. Tak jsem ji vykonávala. Dostala jsem smlouvu na dohodu o pracovní činnosti, na kterou jsem inkasovala tu částku 75 tisíc za dva a půl měsíce. Teď přišla smlouva, která byla dohodou, že to bude pokrývat stejně, jen s nějakou rezervou,“ vysvětlovala bývalá televizní moderátorka 9. dubna smlouvu na 180 tisíc korun měsíčně. Za tři dny rezort tuto smlouvu, která platila od poloviny března, stopnul.

Babiš zuřil: Neskutečné

„Vůbec nechápu, proč někoho za takové peníze najal. To je neskutečné,“ řekl v době, kdy se informace o smlouvě Čejkové objevily na veřejnosti, Babiš webu Novinky.cz. „Přikázal jsem panu Milkovi, aby to okamžitě zrušil. Je to hrozné, všem ministrům jsem nařídil, že mají šetřit. Ale vypadá to, že někteří to nepochopili,“ dodal tehdy a vyžádal si od ministrů seznamy spolupracovníků s odůvodněním jejich zaměstnání a s výší platů.

buban ( 17. května 2018 19:00 )

No to pozor-blábolilka zklamal/a. Bo se zde onyndo s diskuzí loučila s tím,že psát na pleskové diskuze je pod její/jeho úroveň a že se tedy z těchto diskuzí odhlašuje a víc sem psát nebude.Donutilo mě to k slzám.(Slzící smajlík zde není).

buban ( 17. května 2018 18:53 )

To "blabolimtakytak"-nemám potřebu lehnout kamkoliv,zřejmě na rozdíl od vás.Uživím se sama a to docela slušně.A propos-nepsal/a jste zde onynondo,že končíte s diskuzí na bulváru,bo jste nebyl/a pochopen/a a byl/a stále napadán/a?

dyskrymynaclja ( 17. května 2018 17:53 )

to patří Blábolce Okno skáče jak to filtruje reklamy

dyskrymynaclja ( 17. května 2018 17:51 )

Ty ses narodila nohama napřed a porod trval týden

sores ( 17. května 2018 17:04 )

Proto je v Česku prohnilém nízká život.úroveň!! naše daně si rozdělí mocní a politici mezi sebou. Vysoké platy,padáky a odměny!! Ví že češi budou držet h.u.bu tak proč ne,že. Max.si zanadávají doma.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa